Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Francúzsko zasiahli silné búrky sprevádzané krupobitím: Museli evakuovať školský tábor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Búrky sprevádzané silným vetrom a krupobitím zasiahli v utorok v skorých ranných hodinách juhozápad Francúzska, kde prerušili dodávky elektrickej energie, zničili strechy budov a spôsobili záplavy. S odvolaním sa na vyjadrenie úradov prefektúry Bordeaux o tom informuje agentúra DPA.

Záchranári mali celkovo 900 výjazdov. Tisíce ľudí sa ocitli bez elektriny a približne 30 ľuďom bolo poskytnuté náhradné núdzové ubytovanie. V dôsledku búrok museli tiež evakuovať školský tábor, na ktorom sa nachádzalo 126 žiakov a 28 učiteľov. Predpokladá sa, že vážne škody utrpelo miestne poľnohospodárstvo vrátane svetoznámych vinohradov, uvádza DPA.

Búrku sprevádzal silný vietor

Televízia RTL odvysielala zábery viacerých áut, ktoré mali v dôsledku krupobitia preliačené či zničené čelné sklá. Francúzska meteorologická služba Météo-France uviedla, že niektoré krúpy mali priemer až sedem centimetrov; DPA ich prirovnala k tenisovým loptičkám. Búrku podľa meteorológov sprevádzal vietor dosahujúci rýchlosť až 115 kilometrov za hodinu.

Očakávajú sa ďalšie zrážky

V oblasti ako aj v horskom regióne Centrálny masív - v južnej a strednej časti krajiny - sa očakávajú ďalšie zrážky. Météo-France vyhlásila oranžový stupeň varovania (druhý najvyšší) pre 27 z dovedna 96 departmentov metropolitného Francúzska. Očakávajú sa tam lejaky, vietor a krupobitie.

Viac o téme: PočasieBúrkyKrupobitieFrancúzskoJuhozápad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu