Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarsko ponúka svoje územie na prevoz ukrajinského obilia: Chce zabrániť potravinovej kríze

Szijjártó Péter Zobraziť galériu (2)
Szijjártó Péter (Zdroj: Facebook/ Szijjártó Péter)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko ponúka svoje územie ako alternatívnu trasu na prevoz ukrajinského obilia, oznámil v pondelok v Luxemburgu maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie ponuku predloženú na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Luxemburgu zdôvodnil skutočnosťou, že na zvyčajných prepravných trasách prechádzajúcich Čiernym morom sú v dôsledku ruskej invázie prekážky.

 

Magyarország továbbra is kész részt venni a háború nyomán várható globális élelmezési válság megelőzésében, ezzel véve...

Posted by Szijjártó Péter on Sunday, June 19, 2022

Pred odletom do Luxemburgu maďarský minister na Facebooku uviedol, že Maďarsko je aj naďalej pripravené zohrať úlohu v predchádzaní povojnovej globálnej potravinovej kríze. "Chceme tak zabrániť ďalším migračným tokom z Afriky," dodal. Podľa Reuters Szijjártó na luxemburskej schôdzke tiež povedal, že jeho krajina neráta s problémami v dodávkach ruského zemného plynu.

Poľsko otvára nové expedičné miesta na transport obilia z Ukrajiny

Poľsko v pondelok oznámilo, že na jednom z hraničných priechodov s Ukrajinou na juhovýchode krajiny otvára päť dodatočných expedičných miest pre nákladné automobily s cieľom uľahčiť prevoz obilia na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Počet doteraz fungujúcich expedičných miest sa tým zdvojnásobil, uviedol v pondelok hovorca poľskej vlády Michal Dworczyk. Nové zariadenia otvorili na hraničnom priechode Korczowa-Krakovec na juhovýchode krajiny.

Maďarsko ponúka svoje územie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/DPA/Friso Gentsch)

Cieľom je vyhnúť sa zápcham a skrátiť časy potrebné na čakanie pre nákladnú dopravu na oboch stranách hranice. Ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov povedal, že toto opatrenie prispieva aj k celosvetovej potravinovej bezpečnosti, píše DPA. Ukrajina, ktorá od konca februára čelí ruskej invázii, je jedným z najväčších svetových producentov obilia. Rusko však v ukrajinských prístavoch blokuje vývoz približne 20 miliónov ton obilnín určených najmä pre krajiny severnej Afriky a Ázie, pripomína DPA.

Poľsko a ďalšie európske krajiny sa usilujú zvýšiť kapacitu v oblasti transportu obilia po pevnine. Poľský minister poľnohospodárstva Henryk Kowalczyk nedávno oznámil, že jeho krajina sa usiluje dosiahnuť mesačne objem 1,5 milióna ton vyvezeného obilia. Ukrajina podľa DPA požaduje až päť miliónov ton, na čo však Poľsko nie je technicky pripravené.

Viac o téme: MaďarskoUkrajinaPéter SzijjártóPotravinová kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu