Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Dozorná agentúra OSN vyzvala Irán, aby obnovil rozhovory o jadrovej dohode: Treba ju podľa Guterresa zachrániť

Šéf OSN António Guterres Zobraziť galériu (4)
Šéf OSN António Guterres (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar, File)

WASHINGTON - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala v nedeľu Irán, aby obnovil rozhovory s touto dozornou agentúrou OSN a zabránil tak kríze, ktorá by nesmierne sťažila záchranu tzv. jadrovej dohody z roku 2015. Informovala o tom agentúra AFP.

Irán tento týždeň odpojil niektoré z kamier, ktorými inšpektori MAAE monitorujú jeho nukleárne aktivity. Reagoval na rezolúciu z 8. júna, v ktorej agentúra kritizovala nedostatok spolupráce zo strany Teheránu. Odpojených bolo 27 kamier, uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v rozhovore, ktorý v nedeľu odvysielala televízia CNN. Opatrenie Iránu označil za "veľmi závažný krok".

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi
Zobraziť galériu (4)
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi  (Zdroj: TASR/AP Photo/Lisa Leutner, file)

Irán si totiž podľa jeho slov môže získať dôveru, ktorú potrebuje na oživenie svojej ekonomiky, len tak, že umožní inšpektorom MAAE vykonávať svoju prácu. Bez monitorovacích kamier nebude agentúra môcť potvrdiť, či je iránsky jadrový program "mierový" a nie je zameraný na výrobu nukleárnych zbraní, ako to Teherán neustále tvrdí.

Biden je pripravený sa k dohode vrátiť

Jadrová dohoda z roku 2015 zmiernila ochromujúce ekonomické sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho nukleárnych aktivít. V roku 2018 od nej však odstúpili USA na základe rozhodnutia vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Jeho vláda obnovila sankcie voči Teheránu, ktorý následne postupne prestával plniť svoje záväzky. Súčasný americký prezident Joe Biden uviedol, že je pripravený sa k dohode vrátiť, pokiaľ bude Irán svoje záväzky dodržiavať.

Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome
Zobraziť galériu (4)
Lídri Spojených štátov, Japonska, Indie a Austrálie sa stretli v Bielom dome  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Rozhovory o oživení dohody v marci uviazli a hrozí, že úplne stroskotajú, píše AFP. Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotu v telefonáte s iránskym ministrom zahraničných vecí Hosejnom Amírom Abdollahjánom vyzval, aby diplomati jadrovú dohodu zachránili, uvádza sa v nedeľňajšom oznámení svetovej organizácie.

Viac o téme: USAIránOSNJadrová dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu