Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň stopiaty (8. jún 2022)

Zranení vojaci na Ukrajine Zobraziť galériu (4)
Zranení vojaci na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

KYJEV - Ruským jednotkám sa za uplynulý deň nepodarilo dosiahnuť prielom na východe Ukrajiny. V pravidelnom večernom príhovore k národu to v utorok vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Správa bola prevzatá od agentúry DPA.

Naživo z Ukrajiny

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine

Zničenie niekoľkých tankov a obrnených transportérov okupantov na Ukrajine (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:56 Sto tiel nájdených v troskách panelákov v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskými silami, prepravujú do márnic a na skládky. V stredu to oznámil poradca tamojšieho starostu Petro Andriuščenko. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Andriuščenko v príspevku v odkazovej aplikácii Telegram opísal vynášanie tiel ako "nekonečnú karavánu smrti".

21:24 Kľúčové východoukrajinské mesto Severodoneck je po krutých bojoch teraz "z veľkej časti" pod ruskou kontrolou, pričom susedné mesto Lysyčansk utrpelo nesmierne škody. V stredu to uviedol Serhij Hajdaj, ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa dvojmestie nachádza. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Ruské sily ovládajú veľkú časť Severodonecka. Priemyselná zóna mesta je stále naša, nie sú tam žiadni Rusi. Boje prebiehajú iba v uliciach vo vnútri mesta," napísal Hajdaj v odkazovej aplikácii Telegram.

20:27 Ruská armáda sa pripravuje na novú ofenzívu na Sloviansku v Doneckej oblasti. Rusi pokračujú v ostreľovaní miest neďaleko Slovianska vrátane Adamivky a Dolyny. 8. júna zasiahol ruský nálet aj Sloviansk. V meste stále zostáva približne 24 000 ľudí.

19:25 Ruský nálet na Bakhmut v Doneckej oblasti 8. júna úplne zničil školu, zranil civilistov. Počet obetí je stále neznámy. Polícia a ŠtB incident zadokumentovali a riešili ho ako vojnový zločin.

18:36 Od začiatku vojny opustilo územie Ukrajiny viac ako 7 miliónov ľudí.

18:05 Situácia sa zhoršuje v Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti. Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ 8. júna uviedlo, že kvôli nedostatku liekov je ťažké liečiť zranených civilistov v Chersonskej oblasti.

17:47 Detektory žiarenia v jadrovej elektrárni v Černobyle sú prvýkrát online od 24. februára, úrovne radiácie sú normálne. Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu hovorí, že obnovený tok údajov je pozitívnym krokom vpred po „dlhom období výpadku virtuálnych informácií“.

16:36 Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v stredu oznámila, že vyšetrovatelia predložili na súd ďalších osem prípadov týkajúcich sa spáchania vojnových zločinov, z ktorých sú obvinení ruskí vojaci. Informuje o tom agentúra Reuters.

Venediktovová spresnila, že ukrajinská prokuratúra vyšetruje celkovo viac ako 16.000 prípadov podozrenia zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa počas invázie na Ukrajinu mali od konca februára dopustiť ruskí vojaci a činitelia.

15:49 Európska únia poskytuje priamu operačnú podporu humanitárnym organizáciám pôsobiacim na Ukrajine, ktorá čelí vážnej humanitárnej kríze v dôsledku nezákonnej ruskej invázie. 

Komisia spresnila, že EÚ zriadila a zafinancovala dva sklady na Ukrajine, v mestách Vinnycia a Dnipro, a podporila aj zmluvné služby v oblasti nákladnej dopravy na poskytovanie humanitárnej pomoci tým, ktorí ju potrebujú.

15:29 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o ďalšej podpore Berlína pre Ukrajinu bojujúcu proti ruským inváznym silám. Informuje o tom agentúra DPA. Scholz a Zelenskyj diskutovali aj o možnostiach exportu obilnín z ukrajinských prístavov blokovaných Ruskom, priblížil hovorca vlády v Berlíne Steffen Hebestreit.

14:36 Ukrajina v stredu oznámila, že nebude odstraňovať míny nastražené vo vodách okolo čiernomorského prístavu Odesa. Odvolala sa pritom na pretrvávajúcu hrozbu útokov ruskej armády na mesto priľahlé pobrežie, informovala agentúra AFP. Hovorca regionálnej správy Serhij Bratčuk vo videovyjadrení na sociálnych sieťach vysvetlil: "V okamihu, keď uvoľníme prístup do prístavu Odesa, bude tam ruská flotila".

13:39 Predstavitelia Ruskom dosadenej administratívy mesta Cherson a Záporožskej oblasti na Ukrajine oznámili prípravy na uskutočnenie referenda o pripojení k Rusku, informovala v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

13:33 Rusko výrazne zvyšuje export ropy cez svoj kľúčový prístav na východe krajiny s cieľom pokryť zvyšujúci sa dopyt zo strany ázijských kupcov a zároveň kompenzovať dôsledky sankcií uvalených na ruskú ropu Európskou úniou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na informácie zdrojov oboznámených so situáciou.

13:12 Rusko je v spolupráci s Tureckom pripravené garantovať bezpečnosť plavidiel z ukrajinských prístavov, ktoré sa budú plaviť cez Bosporský prieliv. V stredu to uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po rozhovore so svojím tureckým náprotivkom Mevlütom Čavušoglom v Ankare. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

12:50 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu obvinila ruského prezidenta Vladimira Putina, že svojím vpádom na Ukrajinu vystavil svet hrozbe hladomoru. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

12:02 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk dnes vyzval europoslancov v Štrasburgu, aby pomohli Ukrajine získať štatút kandidáta členstva v Európskej únii. Vyjadril nádej, že sa tak stane už na summite Európskej únie tento mesiac.

11:34 Vývoz obilia z juhoukrajinského prístavu v meste Berďansk, ktorý v súčasnosti okupuje ruská armáda, by sa mal obnoviť tento týždeň. Oznámili to miestni predstavitelia, podľa ktorých prevádzka tamojšieho prístavu môže pokračovať, keďže sa ho podarilo odmínovať. Informuje o tom britská spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na ruskú agentúru TASS.

10:37 Prítok zemného plynu na Slovensko sa v júni oproti predchádzajúcemu obdobiu zmenil. Zatiaľ čo ešte v máji prichádzala väčšina plynu cez Ukrajinu na vstupe vo Veľkých Kapušanoch, od júna sa toky otočili a viac plynu priteká na Slovensko zo západu na vstupe Lanžhot. Vyplýva to z údajov slovenského prepravcu plynu eustream.

10:34 Počas noci ruskí okupanti zasiahli nákupné centrum v Charkove.

10:21 Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu pripustil, že ukrajinské jednotky sa možno budú musieť stiahnuť zo Severodonecka na lepšie opevnené pozície.

9:59 Niekoľko regionálnych médií v Rusku muselo odstrániť zoznamy ruských vojakov, zabitých v "špeciálnej vojenskej operácii", ako Kremeľ oficiálne označuje vojnu proti Ukrajine. Všetky mená na zoznamoch síce médiá získali z otvorených zdrojov, často z oficiálnych vyhlásení gubernátorov a starostov, ale okresný súd v Kaliningradskej oblasti dospel k záveru, že spojenie rôznych oznámení do jedného zoznamu porušuje prezidentov výnos o utajení strát ruskej armády, uviedol dnes na svojom webe list Kommersant. Niektorí právnici sa však podľa denníka domnievajú, že sudca prekročil svoje právomoci.

9:43 Nórsko darovalo Ukrajine 22 samohybných húfnic vrátane náhradných dielov, munície a ďalšieho vybavenia. V stredu o tom informovalo nórske ministerstvo obrany, píše denník The Guardian.

9:42 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (7. 6.) z Ukrajiny na Slovensko 2243 osôb. Z toho bolo 657 mužov, 1244 žien a 342 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2453 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. "Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 38 policajtov, 37 hasičov, 87 colníkov, 147 vojakov, 61 dobrovoľníkov, 120 zamestnancov okresných úradov a 22 zamestnancov migračného úradu," priblížila hovorkyňa. Od vypuknutia vojny na Ukrajine prišlo celkovo na Slovensko 493.039 utečencov. Dočasné útočisko získalo 80.377 ľudí. Hranicu zo Slovenska na Ukrajinu prekročilo 240.012 osôb.

9:41 Ruský umelec Sergej Besov pôsobiaci v Moskve začal po ruskom vpáde na Ukrajinu tvoriť protivojnové plagáty, pre ktoré začal mať problémy s políciou. Písala o tom v stredu agentúra AFP.

9:16 Desiatky zariadení na meranie radiácie v okolí ukrajinskej atómovej elektrárne Černobyľ začali opäť vysielať dáta. Stalo sa tak po prvýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V noci na stredu o tom informovala Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), uviedol denník The Guardian. 

8:54 Separatisti v Donbase na východe Ukrajiny uviedli, že začali súdny proces s troma cudzincami, ktorí na strane ukrajinskej armády bojovali proti ruským inváznym silám. Správa bola prevzatá z agentúry DPA.

8:31 Frontová línia medzi ukrajinskými a ruskými silami na východe Ukrajiny sa výraznejšie nezmenila, vyplýva z dnešného ranného hlásenia ukrajinského generálneho štábu. Kyjev aj Moskva okrem iného tvrdia, že kontrolujú Svätohirsk a priľahlé predmostí na severnom brehu Severného Donca v Doneckej oblasti. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 105. dňom a často protichodné informácie bojujúcich strán nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

8:30 Aj keď sa vojna na Ukrajine ešte neskončila, obyvatelia Kyjeva si môžu v miestnom múzeu prezrieť predmety nájdené v oblastiach v okolí ukrajinskej metropoly, z ktorých sa stiahla ruská armáda.

8:01 V roku 2005 pre nemecké noviny Handelsblatt Sergej Lavrov povedal, že vstup Ukrajiny do NATO je voľba Ukrajiny a Rusko bude rešpektovať rozhodnutie každého štátu, aj tých susedných, pri výbere partnerov. 

7:57 Tabuľka znázorňuje krajiny, ktoré sú najviac závislé na dovoze pšenice z Ukrajiny alebo Ruska.

Krajiny, ktoré sú najviac závislé na dovoze pšenice z Ukrajiny a Ruska.
Zobraziť galériu (4)
Krajiny, ktoré sú najviac závislé na dovoze pšenice z Ukrajiny a Ruska.  (Zdroj: Twitter/AFP )

7:00 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov prišiel do Turecka, kde bude rokovať o vývoze obilia z Ukrajiny. Predmetom rokovania je predovšetkým vyvorenie bezpečnostného koridora pre ukrajinské lode prevážajce obilie. Turecko ponúklo pomoc s výpravou námorných konvojov z prístavov, ktoré Rusko aktuálne blokuje.

6:52 Ukrajina zverejní "Knihu katov". Kniha by mala detailne popisovať vojnové zločiny, ktoré si Rusko objednalo alebo spáchalo. Povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že kniha vyjde budúci týždeň.

6:09 Svetová banka (SB) schválila v utorok ďalšie finančné prostriedky pre Ukrajinu vo výške 1,49 miliardy dolárov. Z prostriedkov by mala vláda v Kyjeve vyplácať mzdy štátnym zamestnancom. TASR správu prevzala od agentúry DPA, ktorá o tom informovala v stredu.

6:08 Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok ostro odsúdila ruskú agresívnu vojnu proti Ukrajine. Jej vyjadrenia zazneli počas rozhovoru s reportérom týždenníka Der Spiegel Alexandrom Osangom, ktorý naživo odvysielala nemecká verejnoprávna televízna stanica Phoenix. Išlo o Merkelovej prvý veľký rozhovor od stiahnutia sa z aktívnej politiky, ktorý sa odohral vo vypredanej sále divadla Berliner Ensemble. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

Rusko dosiaľ Kyjevu vrátilo 210 tiel obrancov Mariupola

Rusko doteraz odovzdalo 210 tiel ukrajinských bojovníkov zabitých v bitke o mesto Mariupol, z ktorých väčšina patrila k obrancom oceliarne Azovstaľ. Informovala o tom v noci na stredu agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú vojenskú rozviedku. Rusko, ktoré má v súčasnosti zničené prístavné mesto pod kontrolou, začalo vracať telá ukrajinských bojovníkov minulý týždeň. Ukrajina v sobotu oznámila, že obe strany si vymenili celkovo 320 tiel, každá z nich dostala naspäť 160 pozostatkov.

Nie je jasné, či boli Rusku odovzdané ďalšie telá. Pluk Azov spolu s ďalšími jednotkami ukrajinských síl bránili obrovské oceliarne takmer tri mesiace, potom na príkaz velenia ukrajinskej armády zložili zbrane. Nie je jasné, koľko tiel mohlo zostať v oceliarňach, ktoré boli obkľúčené ruskými silami a nemilosrdne ostreľované a bombardované zo vzduchu aj z mora. Poslední ukrajinskí obrancovia Azovstaľu, čo bolo vyše 2400 bojovníkov, sa nakoniec vzdali a opustili oceliarne v máji. Vyšli von bez zbraní a niesli svojich zranených druhov.

Zranení vojaci na Ukrajine
Zobraziť galériu (4)
Zranení vojaci na Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

Svetové agentúry DPA a Reuters s odvolaním sa na správu ruskej tlačovej agentúry TASS v noci na stredu informovali, že do Ruska bolo z dôvodu vyšetrovania prevezených viac ako 1000 ukrajinských vojnových zajatcov a zahraničných bojovníkov, ktorí sa dostali do zajatia ruských síl v Azovstale. Podľa zdroja TASS budú do Ruska poslaní ďalší ukrajinskí zajatci. Kyjev sa obáva, že ukrajinskí vojnoví zajatci, ktorí sa vzdali ruským jednotkám, by mohli byť zavraždení alebo mučení, píše DPA.

Zelenskyj poprel tvrdenia o postupe ruských vojakov na východe Ukrajiny

"Situácia na frontovej línii na Ukrajine sa za posledných 24 hodín výrazne nezmenila," povedal Zelenskyj a dodal, že "obrana Donbasu pokračuje." Najťažšie boje naďalej prebiehajú v okolí miest Severodoneck, Lysyčansk a Popasna, povedal prezident. Podľa neho sa Rusko snaží nasadiť ďalšie jednotky vo východoukrajinskom regióne Donbas i v Chersonskom regióne na juhu krajiny. Zelenskyj zároveň podľa agentúry AFP povedal, že v Severodonecku pokračujú "pouličné boje".

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Lanny Davis, americký právnik ukrajinského obchodného magnáta Dmytra Firtaša, medzitým povedal, že do bunkrov vo Firtašovom obrovskej chemickom závode Azot v Severodonecku sa uchýlilo 800 civilistov. Ukrajinská armáda v utorok uviedla, že ruskí vojaci sa takisto pripravujú na útok na kľúčové mesto Sloviansk, ležiace približne 65 kilometrov západne od Severodonecka. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok oznámil "úplné oslobodenie" obytných štvrtí Severodonecka. Podľa Šojguových slov je ruskou armádou a jej spojencami z radov donbaských separatistov "oslobodených 97 percent územia Luhanskej ľudovej republiky".

Agentúra AP však citovala prokyjevského gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja, podľa ktorého slov ovládli ruské jednotky priemyselné predmestie Severodonecka - jedného z dvoch miest v Luhanskej oblasti, ktoré sú stále v rukách Ukrajiny.

 

Viac o téme: RuskoMoskvaKyjevVolodymyr ZelenskyjVladimir Putin Bašár AsadVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu