Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na výročie protivládnych protestov došlo v Turecku k potýčkam a zatýkaniu

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ISTANBUL - Polícia v tureckom meste Istanbul zadržala v utorok v okolí hlavného námestia Taksim 170 osôb spomedzi protestujúcich, ktorí sa zhromaždili, aby si pripomenuli začiatok protivládnych demonštrácií spred deviatich rokov. Informuje o tom agentúra Reuters.

Okolo 1000 účastníkov protestu nieslo fotografie ľudí, ktorí boli odsúdení na väzobné tresty za organizovanie protestov proti vláde v roku 2013, ako aj tých, čo zahynuli počas vtedajších policajných zásahov. Poriadková polícia so štítmi dav ľudí zablokovala a na ich rozohnanie použila aj slzotvorný plyn. "Erdogan odíde. Nie je iná možnosť," skandovali demonštranti.

Vlna odporu prerástla do veľkých demonštrácií

Protivládne protesty v Turecku v roku 2013 sa začali ako vlna odporu voči spornému stavebnému projektu, ktorému mal padnúť za obeť populárny park Gezi pri istanbulskom námestí Taksim. Prerástli však do jednej z prvých veľkých demonštrácií proti vláde vtedajšieho premiéra a súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turecký súd v apríli uznal za vinných z organizovania a financovania protestov osem osôb vrátane ľudskoprávneho aktivistu, podnikateľa a filantropa Osmana Kavalu. Súd udelil Kavalovi doživotný trest odňatia slobody, zvyšné osoby dostali 18-ročný trest väzenia. Všetci z nich obvinenia odmietli s tým, že protesty v celej krajine vypukli spontánne a účasť na nich bola chránená ústavnými právami. Západné krajiny a ľudskoprávne organizácie považujú proces s Kavalom za zmanipulovaný a politicky motivovaný, ktorého cieľom je umlčať kritikov Erdoganovho režimu.

Viac o téme: VládaProtestyPotýčkyTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu