Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty ôsmy (1. jún 2022)

Vojnou zničený Sloviansk Zobraziť galériu (5)
Vojnou zničený Sloviansk (Zdroj: SITA/AP Photo/Andriy Andriyenko)

KYJEV - Americký prezident Joe Biden oznámil, že Spojené štáty dodajú Ukrajine ďalšie moderné raketové systémy a muníciu, aby v obrane pred ruskou inváziou dokázala "presnejšie zasiahnuť kľúčové ciele na bojisku". Situáciu sledujeme ONLINE

Naživo z Ukrajiny

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:33 V ďalšej dodávke zbraní, ktoré Spojené štáty pošlú brániacej sa Ukrajine, bude aj raketový systém HIMARS, ktorý dokáže presne zasiahnuť ciele vzdialené až 80 kilometrov. Oznámil to vo vyhlásení americký prezident Joe Biden.

20:32 Ruská armáda má pod kontrolou východnej štvrti mesta Severodoneck, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na dnešné hlásenie ukrajinského generálneho štábu. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj večer na telegrame uviedol, že Rusko kontroluje 80 percent mesta. Dopoludnia hovoril o 70 percentách.

19:31 Rusko zaznamenalo za posledný týždeň nulový rast spotrebiteľských cien, ktorý nasledoval po miernej deflácii. Ukázali to v stredu zverejnené údaje ruského štatistického úradu Rosstat. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

19:15 Rusko nesplnilo svoje záväzky voči veriteľom, pretože neuhradilo úroky z dlhopisov v hodnote zhruba 1,9 milióna dolárov. K tomuto záveru dnes dospel výbor Medzinárodného združenia pre swapy a deriváty (ISDA). Rusko sa tak ešte viac priblížilo k platobnej neschopnosti. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

19:14 Mnohé zo zbraní, ktoré sa momentálne posielajú na Ukrajinu, skončia nakoniec v rukách zločincov v Európe a ďalších častiach sveta, varoval v stredu generálny tajomník Interpolu Jürgen Stock. Zároveň vyzval krajiny, aby začali kontrolovať databázy na sledovanie zbraní, informuje tlačová agentúra AFP.

18:52 Ukrajina dala Spojeným štátom záruku, že nové americké raketové systémy nepoužije na útoky na ciele na území Ruska. V stredu to oznámil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na tlačovej konferencii so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

18:45 Ukrajinské ministerstvo sociálnych vecí a ministerstvo digitálnej transformácie predstavili v stredu spoločne nový zjednodušený proces žiadania o adopciu ukrajinských detí. Na Ukrajine čaká podľa námestníka ministerky sociálnych vecí Konstiantyna Košelenka na osvojenie až 17.000 detí. TASR správu prevzala od televíznej stanice CNN.

17:33 Spojené štáty dodávkou moderných raketových systémov na Ukrajinu riskujú, že sa vojna rozšíri a že do nej bude vtiahnutá aj "tretia krajina". Uviedol to v stredu šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov počas pracovnej návštevy v Saudskej Arábii.

17:24 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu oznámil, že pri hľadaní riešenia na zmiernenie dôsledkov ruskej invázie na Ukrajinu na globálne dodávky potravín došlo k určitému pokroku. Zároveň však upozornil, že ku končenej dohode sa zatiaľ dospieť nepodarilo.

16:18 Západné krajiny, predovšetkým Spojené štáty, zvyšujú dodávkami ťažkých zbraní na Ukrajinu napätie s Ruskom. Uviedol to v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po tom, ako USA a Nemecko oznámili, že Ukrajine dodajú ďalšie ťažké zbrane, vrátane moderných raketových systémov.

16:07 V predbežnom zozname adeptov na udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania Českej republiky Rádu bieleho leva figuruje aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zeman už začiatkom marca oznámil, že sa tomuto návrhu rozhodol vyhovieť.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

15:24 Šéf nemeckej opozície Friedrich Merz v dnešnej rozprave o rozpočte a o situácii na Ukrajine tvrdo kritizoval sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza, že robí len málo na podporu Kyjeva, ktorý sa bráni ruskej invázii. Vyčítal mu tiež, že nemá záujem sa stretnúť s ukrajinskými predstaviteľmi, hoci s ruským prezidentom Vladimirom Putinom diskutovať neváha. Scholz kritiku odmietol a vyhlásil, že za nedostatočný stav nemeckej armády môže Merzova Kresťanskodemokratická únia (CDU), pretože to bola práve ona spoločne so sesterskou Kresťansko-sociálnou úniou (CSU), kto ministerstvo obrany dlhé roky riadil.

14:19 Ruská armáda obsadila už 70 percent ukrajinského mesta Sjevjerodoneck v Luhanskej oblasti, oznámil v stredu šéf Luhanskej oblastnej vojensko-civilnej správy Serhij Hajdaj.

14:15 Vývoz ruského plynu mimo krajiny bývalého Sovietskeho zväzu tento rok klesol o viac než štvrtinu. Export Gazpromu do krajín mimo Spoločenstvo nezávislých štátov za prvých 5 mesiacov 2022 medziročne padol o 27,6 % na 61 miliárd kubických metrov plynu (m3), uviedol v stredu ruský koncern. Dodal, že v uvedenom období vyprodukoval 211,4 miliardy m3, čo bolo o 4,8 % menej ako v rovnakom období pred rokom.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu