Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty siedmy (31. máj 2022)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil frontové pozície v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Témami boli blokáda ukrajinských prístavov, spolupráca i mierové rozhovory. Informujeme o tom na základe Zelenského oznámenia na sociálnej sieti Twitter.

Naživo z Ukrajiny

Ruský neviditeľný dron Ochotnik (poľovník) má za sebou prvý cvičný let 

Ruský neviditeľný dron Ochotnik (poľovník) má za sebou prvý cvičný let (Zdroj: Ministerstvo obrany Ruskej federácie)

ONLINE

21:56 Bezpečnostná služba Ukrajiny zadržala zamestnanca "Ukroboronprom" pre ruskú agitáciu. Od začiatku nepriateľstva zradca vyzýval svojich kolegov, aby podporili ruskú armádu a požiadal Putina o ruské občianstvo.

20:18 Chemická továreň v ukrajinskom meste Sjevjerodoneck bola cieľom náletu ruskej armády. V aplikácii Telegram o tom v utorok informoval gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj s tým, že ruské jednotky už kontrolujú väčšinu mesta.Informuje o tom agentúra AFP, denník The Guardian a televízia Sky News.

20:01 Ukrajina uvítala rozhodnutie Európskej únie zakázať dovoz väčšiny ruskej ropy. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v reakcii naň uviedol, že "ropné embargo urýchli odpočítanie do pádu ruskej ekonomiky a vojnovej mašinérie". Informuje o tom agentúra AP.

19:39 Ruské sily podnikli delostrelecké útoky na oblasti Cherson, Dnepropetrovsk, Mykolajiv a Dnepropetrovsk a raketový útok na predtým zničený most v Odese. Tieto sporadické údery pravdepodobne výrazne nenarušia ukrajinskú logistiku. Ukrajinské centrum odporu oznámilo, že neidentifikovaný partizán odpálil IED v Melitopole neďaleko rezidencie Rusmi menovaného starostu Záporožia Eugena Balitského. Partizánska činnosť na okupovaných územiach pravdepodobne naďalej narúša ruské administratívne aktivity v týchto oblastiach. Informujú o tom OS SR. 

19:00 Ruské sily sa zamerali na preskupenie v blízkosti Izjumu, aby obnovili ofenzívy smerom na Slovjansk a Barvinkove a viedli len menšie, neúspešné útoky. Ruské jednotky údajne vykonali neúspešný útok na Kurulku, asi 30 kilometrov južne od Izjumu. Informujú o tom OS SR. 

Podľa spravodajských informácií ruské sily nasadili do oblasti letku vrtuľníkov Ka-52 na zabezpečenie vzdušnej podpory pozemných operácií a oznámili, že ruské jednotky presunuli do oblasti viac ako 250 kusov (nešpecifikovanej) ťažkej výzbroje a techniky, aby doplnili svoje sily a zoskupenie okolo Izjum. Ukrajinský generálny štáb tiež informoval, že ruské sily prebudovali železničný most pri Kupjansku, aby uľahčili pohyb jednotiek a techniky v oblasti. 

18:19 Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali v sobotu šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby ukončil blokádu prístavu v ukrajinskom meste Odesa podľa podmienok stanovených v rezolúcii OSN. Macron to uviedol v utorok po skončení mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, informuje agentúra AFP. "Prezidentovi Putinovi som (v sobotu) navrhol, aby sme iniciovali rezolúciu Organizácie Spojených národov, ktorá by tejto operácii dala jasný rámec," povedal Macron.

17:26 Taiwan daruje piatim ukrajinským mestám postihnutým ruskou ruskou vojenskou agresiou celkovo štyri milióny dolárov na obnovu zničených škôl a infraštruktúry. Oznámilo to v utorok taiwanské ministerstvo zahraničných vecí, z ktorého vyhlásenia citovala stanica CNN.

Šéf taiwanskej diplomacie Joseph Wu Čao-sie v telefonáte so starostom Charkova Ihorom Terechovom povedal, že Tchaj-pej poskytne tomuto východoukrajinskému mestu, v ktorom ruské ostreľovanie spôsobilo veľké škody, dva milióny dolárov.

16:38 Rusi zasiahli Sloviansku raketami Iskander, pričom zabili 3 ľudí a 6 zranili. Raketový útok sa odohral 31. mája a podľa Pavla Kyrylenka, guvernéra Doneckej oblasti, poškodil školu a najmenej sedem obytných budov.

16:00 Ukrajinská generálna prokuratúra vyšetruje už viac ako 15.000 podozrení z vojnových zločinov. Medzi osobami podozrivými z ich spáchania sú aj vysokopostavení ruskí politici a predstavitelia. Oznámila to v utorok v Haagu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Venediktovová uviedla, že v súčasnosti je vo väzbe 80 podozrivých osôb. Podľa jej slov pribúda každý deň 200 až 300 nových podozrení z vojnových zločinov spáchaných na ukrajinskom území ruskými okupačnými silami. Ukrajinská generálna prokurátorka povedala, že na zozname podozrivých je už viac ako 600 osôb, vrátane "vysokopostavených predstaviteľov ruskej armády, politikov a šíriteľov propagandy".

14:54 Sankcie uvaľované na Rusko vrátane nových opatrení zameraných na vývoz ruskej ropy sú cielené na obyčajných ruských občanov a sú motivované nenávisťou voči Rusku. Vyhlásil to v utorok podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Informuje o tom agentúra AP a denník The Guardian.

13:32 Prezidentka SR Zuzana Čaputová je na návšteve Ukrajiny. Stretla sa s prezidentom Volodymyrom Zelenským a vystúpila s príhovorom pred poslancami ukrajinského parlamentu. Po stretnutí s poslancami bude rokovať aj s predsedom ukrajinskej vlády Denysom Šmyhalom. TASR o tom informoval Jozef Matej, riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Prezidentská kancelária)

13:15 Rusko v utorok uviedlo, že odovzdá Ukrajine telá 152 ukrajinských vojakov, ktoré boli nájdené v podzemí rozsiahleho areálu oceliarní Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskou armádou. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ
Zobraziť galériu (7)
Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ  (Zdroj: TASR/Russian Defense Ministry Press Service via AP)

12:25 Námestník českého ministerstva zahraničných vecí Martin Dvořák si v utorok predvolal ruského veľvyslanca Alexandra Zmejevského - dôvodom sú pochybnosti okolo využívania ruských nehnuteľností v Českej republike. Informácie priniesol portál Novinky.cz.

11:55 Ukrajinský súd odsúdil v utorok dvoch zajatých ruských vojakov na 11 a pol roka väzenia pre ostreľovanie obcí na východe Ukrajiny. Ide už o druhý verdikt týkajúci sa vojnových zločinov vykonaných na Ukrajine od začiatku ruskej vojenskej invázie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

11:22 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov navštívi na budúci týždeň Turecko, aby tam rokoval o odblokovaní vývozu obilia z Ukrajiny, ktorý sa zastavil v dôsledku ruskej invázie. Oznámil to v utorok turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

10:43 Nákladná loď vezúca kov vyplávala z juhoukrajinského mesta Mariupol a smeruje do Ruska, oznámil v utorok promoskovský separatistický líder v Doneckej oblasti Denis Pušilin. Je to prvýkrát, čo nejaké plavidlo opustilo tento prístav, odkedy padol do rúk ruských síl. Informácie priniesla agentúra AFP.

10:22 Najväčšia ruská banka Sberbank v utorok uviedla, že nové sankcie Európskej únie (EÚ), na základe ktorých je vylúčená z medzinárodného platobného bankového systému SWIFT nad rámec už platných sankcií, neovplyvnia jej činnosť.

10:21 Ruský Gazprom v utorok oznámil, že zastavil dodávky plynu do Holandska potom, čo holandská energetická firma GasTerra zaň odmietla zaplatiť v rubľoch. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

9:48 Hraničnými priechodmi z Ukrajiny na Slovensko v pondelok (30. 5.) prešlo 2452 osôb. Z toho bolo 638 mužov, 1486 žien a 328 detí. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová. O dočasné útočisko požiadalo 314 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 2744 osôb.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Roman Hanc)

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 47 policajtov, 56 hasičov, 91 colníkov, 156 vojakov, 57 dobrovoľníkov, 120 zamestnancov okresných úradov, 48 príslušníkov zahraničných zložiek a 20 zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová. Zároveň bolo vypravených 15 autobusov, ktoré prepravili 124 osôb. Vlakovou dopravou bolo prepravených 34 osôb.

Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 471.292 osôb. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 78.881 ľudí. Celkový počet osôb na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu od 24. februára je 216.087.

9:45 Bielorusko zorganizuje v júni a júli cvičenie vojenskej mobilizácie v Homeľskej oblasti, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou. Správa je prevzatá od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na bieloruskú štátnu tlačovú agentúry BelTA.

9:43 O výbornom výsledku pre Európsku úniu aj Českú republiku hovoril dnes český premiér Petr Fiala po tom, čo sa lídri dvadsaťsedmičky v prvý deň summitu v princípe dohodli na čiastočnom zákaze dovozu ruskej ropy. Embargo bude podľa neho zahŕňať výnimku bez "časového limitu" pre ropu dovážanú ropovody. Zo zákazu obchodovania s produktmi vyrobenými z ruskej ropy dostane SR 18-mesačnú výnimku, povedal Fiala. "Kľúčové problémy sa podarilo počas toho večerného rokovania odstrániť... pretože všetci preukázali vôľu dosiahnuť jednotný postoj," uviedol premiér na rannom brífingu s českými novinármi.

9:16 Výsledky prvej časti dvojdňového mimoriadneho summit EÚ v Bruseli sú dobrou správou pre Slovensko. Tak opísal predseda vlády SR Eduard Heger pondelňajšie rokovania lídrov EÚ, ktorým sa podarilo dohodnúť sa na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku.

9:10 Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok privítal výnimku zo zákazu Európskej únie (EÚ) na dovoz ruskej ropy. To umožní jeho krajine aj naďalej dostávať lacnú ropu od Moskvy. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

9:06 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo videopríhovore k Ukrajincom povedal, že dohoda na nových sankciách proti Rusku trvala v Európe príliš dlho. Poukázal na to, že posledný balík sankcií Európskej únie bol zavedený takmer pred dvoma mesiacmi.

8:36 Ceny ropy sa dnes zvyšujú v reakcii na dohodu Európskej únie o obmedzení dovozu tejto suroviny z Ruska. Cena severomorskej ropy Brent okolo 08:00 SELČ vykazovala nárast zhruba 1,5 percenta na 123,51 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si v rovnakom čase pripisovala dokonca 3,3 percenta na 118,83 dolára za barel.

7:31 Ivan Korčok kvituje rozhodnutie EÚ ohľadom šiesteho balíku sankcií voči Rusku.

6:28 Európska únia poskytne Ukrajine ďalšiu finančnú pomoc vo výške až do deväť miliárd eur. Oznámil to v noci na utorok predseda Európskej rady Charles Michel. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva
Zobraziť galériu (7)
Charles Michel s prezidentom Volodymyrom Zelenskym počas návštevy Kyjeva  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

6:27 Ruské sily obsadili asi tretinu východoukrajinského mesta Severodoneck, a postupujú tak pomalšie, než pôvodne predpokladali. Agentúre TASS to povedal vodca neuznanej separatistickej Luhanskej ľudovej republiky (LNR) Leonid Pasečnik. O Severodoneck sa zvádzajú tuhé boje, ruskí vojaci v pondelok prenikli na severovýchodný a juhovýchodný okraj mesta, ktoré malo pred vojnou cez 100.000 obyvateľov.

6:15 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom povedal, že je nevyhnutné vytvoriť "bezpečnú zónu"  v Sýrii v blízkosti tureckých hraníc. Vo vyhlásení to uviedol úrad tureckého prezidenta, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

6:10 Najmenej 22.000 ľudí bolo od začiatku ruskej invázie zabitých v prístave Mariupol na juhu Ukrajiny. Správa bola prevzatá v pondelok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na úrady v tomto meste

Pohľad na zničený Mariupoľ
Zobraziť galériu (7)
Pohľad na zničený Mariupoľ  (Zdroj: SITA/AP Photo)

6:04 Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok neskoro večer na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na zavedení čiastočného ropného embarga voči Rusku. Toto embargo sa vzťahuje len na ruskú ropu dovezenú po mori. Povoľuje dočasné výnimky pre dodávky prostredníctvom potrubia, píše AP. Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri oznámil, že dohoda sa vzťahuje na dve tretiny ropy dovážanej z Ruska.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok prostredníctvom telefónu hovoril s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Témami boli blokáda ukrajinských prístavov, spolupráca i mierové rozhovory. Informujeme o tom na základe Zelenského oznámenia na sociálnej sieti Twitter.

Južné Osetsko odkladá plánované referendum o pripojení sa k Rusku

gruzínskeho separatistického regiónu Južné Osetsko Alan Gaglojev v pondelok odložil už predtým vyhlásené referendum o pripojení sa tohto regiónu k Rusku, ktoré sa malo konať 17. júla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters. Prezident konanie referenda odložil, kým sa neukončia konzultácie s Moskvou. "Do skončenia konzultácií pozastavujem výnos prezidenta Republiky Južné Osetsko z 13. mája 2022, ktorým vypísal referendum," uviedol Gaglojev.

Príslušný výnos vydal 13. mája bývalý juhoosetský proruský líder Anatolij Bibilov. Gaglojev, ktorý v aprílových prezidentských voľbách Bibilova porazil, nastúpil do úradu 24. mája. Moskva uznala Južné Osetsko za nezávislý štát po tom, ako Rusko v roku v roku 2008 vojensky napadlo Gruzínsko. Rovnako uznala aj ďalší gruzínsky odštiepenecký región Abcházsko a v oboch oblastiach rozmiestnila svojich vojakov.

Gruzínska vláda už dávnejšie odsúdila plány separatistického regiónu na usporiadanie referenda o pripojení sa k Rusku. Takéto hlasovanie bude podľa Tbilisi "neprijateľné" a nelegitímne, keďže Južné Osetsko okupujú ruské sily.

Gubernátor Luhanskej oblasti: Ruskí vojaci vstúpili do mesta Severodoneck

Ruskí vojaci v pondelok vstúpili do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja.

Hajdaj na sociálnej sieti Telegram napísal, že v meste vypukli pouličné boje. Obyvateľom odporučil, aby zostali v úkrytoch. Severodoneck je cieľom ruských útokov už niekoľko mesiacov, pripomína DPA. Toto mesto s približne 100.000 obyvateľmi je považované za posledné miesto v Luhanskej oblasti, ktoré má ukrajinská armáda ešte stále pod kontrolou.

Ukrajinský generálny štáb už skôr v pondelok hlásil, že ruskí vojaci bojujú na predmestiach a v okrajových častiach Severodonecka.

Bulharsko chce pred sezónou presťahovať Ukrajincov z pobrežia do vnútrozemia

Vojnoví utečenci z Ukrajiny, ktorí našli útočisko v Bulharsku, sa pred začiatkom letnej dovolenkovej sezóny majú presťahovať z hotelov na pobreží Čierneho mora do prijímacích centier. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

"Bulharsko si už nemôže dovoliť ubytovávať ukrajinských občanov v hoteloch na pláži," vysvetlila podpredsedníčka vlády Kalina Konstantinovová vo videu zverejnenom v pondelok neskoro večer. So sťahovaním ukrajinských utečencov sa má začať v najbližších dňoch. Podľa úradov sa v Bulharsku zdržiava približne 90.000 ľudí z Ukrajiny. Turistická sezóna na pobreží Čierneho mora sa začína v prvej polovici júna, doplnila DPA.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohí ukrajinskí utečenci sa zatiaľ odmietajú presťahovať z hotelov na pobreží do štátnych rekreačných zariadení vo vnútrozemí krajiny. Obávajú sa sťaženého prístupu k lekárskej starostlivosti či obmedzených možností na nákupy v týchto niekedy odľahlých dovolenkových strediskách. Podľa dostupných informácií zatiaľ využilo možnosť presťahovať sa do vnútrozemia len asi 500 utečencov z Ukrajiny.

Bulharsko je pre vojnových utečencov z Ukrajiny najmä tranzitnou krajinou, odkiaľ väčšinou cestujú ďalej do strednej Európy. Od začiatku vojny na Ukrajine vstúpilo na územie Bulharska takmer 300.000 utečencov z Ukrajiny. Podľa oficiálnych údajov z pondelka ich v Bulharsku zostalo 90.365. Sú ubytovaní v hoteloch, ale aj u priateľov, príbuzných alebo dobrovoľníkov.

Viac o téme: MoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjRuskom MoskvaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu