Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň deväťdesiaty prvý (25. máj 2022)

Pohľad na zničené mesto Bachmut
Pohľad na zničené mesto Bachmut (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

KYJEV - Ukrajina musí vo vojne s Ruskom zvíťaziť, aby sa ukázalo, že útok voči Kyjevu bol strategickou chybou šéfa Kremľa Vladimira Putina. Povedala to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v prejave na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Naživo z Ukrajiny

84. deň vojny na Ukrajine

84. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE 

21:20 Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú dosiahnuť niekoľko simultánnych obkľúčení malých častí ukrajinských síl v Doneckej a Luhanskej oblasti: širšia oblasť Severodonecka (vrátane Rubižne a Lysyčanska), Bachmut-Lysyčansk, okolo Zolote (len severovýchodne od Popasny) a okolo ukrajinských opevnení v Avdiivke.Informujú o tom OS SR. 

20:54 Ruské sily pravdepodobne opustili cieľ o dokončenie jediného veľkého obkľúčenia ukrajinských síl na východnej Ukrajine a namiesto toho sa pokúšajú zabezpečiť menšie obkľúčenie, čo im umožňuje dosahovať postupné merateľné zisky. Informujú o tom OS SR. 

20:20 krajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v stredu Severoatlantickú alianciu z toho, že "nerobí doslova nič" vo svetle ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. Zároveň však vyzdvihol "revolučné" rozhodnutie Európskej únie podporiť Kyjev. Informuje o tom agentúra AFP.

"NATO je ako aliancia a ako inštitúcia úplne vedľajšia a nerobí doslova nič. Je mi ľúto, že to hovorím," vyhlásil Kuleba na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Zároveň však vyzdvihol Brusel za jeho "revolučné a prevratné rozhodnutia", ktoré podľa Kulebu ani samotný Brusel neočakával, že príjme.

19:45 Nemenovaný proruský činiteľ v okupovanom ukrajinskom meste Mariupol v stredu uviedol, že v priebehu niekoľkých dní z tamojšieho prístavu vypláva prvá loď odvtedy, ako sa tohto mesta zmocnili ruskí vojaci. S odvolaním sa na správu ruskej tlačovej agentúry TASS o tom informoval denník The Guardian. Loď bude podľa slov zmieneného predstaviteľa prevážať 3000 ton kovov do ruského prístavného mesta Rostov nad Donom.

18:20 Mierový plán pre Ukrajinu, ktorý vypracovalo Taliansko, je odtrhnutý od reality, vyhlásila v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Informuje o tom agentúra Reuters a denník The Guardian. "Nemôžete na jednej strane dodávať Ukrajine zbrane a na druhej strane predložiť plán pre mierové vyriešenie situácie," uviedla Zacharovová na tlačovej konferencii.

18:07 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu vo švajčiarskom Davose uviedol, že potreby jeho krajiny sa dajú zhrnúť do dvoch anglických skratiek MLRS a ASAP, znamenajúcich salvové raketomety a ich čo najskoršie doručenie. Informuje o tom agentúra AP.

17:09 Približne 73 percent Poliakov je presvedčených, že vojna Ruska na Ukrajine predstavuje hrozbu pre bezpečnosť Poľska. Ukázal to prieskum Centra pre výskum verejnej mienky (CBOS), ktoré zverejnilo výsledky v stredu. Správu priniesla tlačová agentúra PAP.

16:50 Rusko použilo 60 % svojich zásob vysoko presných zbraní. Zástupca spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Vadym Skibitskyi pre Krym Realii povedal, že Rusko nedokáže rýchlo doplniť svoje zásoby.

16:49 Spory EÚ o zákaze ruskej ropy budú vyriešené do 30. mája. Predseda Európskej rady Charles Michel uviedol, že je presvedčený, že o sporoch ohľadom navrhovaného embarga na ruskú ropu sa rozhodne na nasledujúcom zasadnutí rady.

16:38 Najvyšší predstaviteľ poľskej katolíckej cirkvi arcibiskup Stanislaw Gadecki v stredu vyhlásil, že jeho nedávna návšteva na miestach masového vraždenia na Ukrajine ho doviedla k záveru, že ľudia sa nepoučili z predchádzajúcich krvavých vojen, ale iba zlepšili svoje metódy zabíjania. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

15:43 Boje medzi ruskými a ukrajinskými silami dosiahli už hranice kľúčového východoukrajinského mesta Severodoneck. V stredu to oznámil gubernátor Luhanskej oblasti, kde sa mesto nachádza, a situáciu označil za "veľmi ťažkú". Informuje o tom agentúra AFP.

"Ruskí vojaci postúpili dostatočne ďaleko na to, aby mohli na mesto páliť mínometnými granátmi," napísal gubernátor Serhij Hajdaj vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Dodal, že "včera už prebiehali boje predmestiach" Severodonecka.

14:44 Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal v stredu dekrét, ktorým sa zjednodušuje proces získania ruského občianstva pre obyvateľov Záporožskej a Chersonskej oblasti na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters. Podľa AFP je juhoukrajinská Chersonská oblasť v súčasnosti pod plnou kontrolou ruských okupačných jednotiek, zatiaľ čo susedná Záporožská oblasť je pod kontrolou Moskvy len čiastočne.

14:23 Rusko vzalo telá mŕtvych vojakov, vybavenie z potopeného krížnika Moskva. Zástupca spravodajského riaditeľstva ministerstva obrany Vadym Skibitskyi uviedol, že Rusko vykonalo „záchrannú operáciu“, ktorá trvala najmenej dva týždne.

13:02 Ruské rakety údajne zasiahli ukrajinskú továreň na výrobu motorov a niekoľko železničných staníc. Informoval o tom v stredu hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informuje o tom agentúra DPA.

"Vysokopresné rakety odpálené zo súše aj z mora zničili výrobné haly továrne Motor Sič, v ktorej sa vyrábajú lietadlové motory pre ukrajinské ozbrojené sily, vrátane motorov pre bezpilotné drony," uviedol Konašenkov v 91. deň ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. Jeho slová nebolo možné nezávisle overiť.

11:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vyhlásil, že krajiny Západu nie sú jednotné, čo sa týka rozsahu podpory pre Ukrajinu. Konkrétne v tejto súvislosti spomenul Maďarsko, informovala agentúra AFP. Zelenskyj uviedol, že je vďačný za podporu od amerického prezidenta Joea Bidena; nedostatočné odhodlanie k pomoci Ukrajine je však podľa vlastných slov evidentné v rámci Európy.

Ako konkrétny príklad menoval Maďarsko, ktoré nesúhlasí napríklad so zavedením embarga EÚ na ruskú ropu. "Maďarsko nemá jednotný postoj s ostatnými krajinami EÚ," povedal Zelenskyj počas panelovej diskusie na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. "Sme na európskom kontinente a potrebujeme podporu zjednotenej Európy," apeloval ukrajinský líder. Táto jednota by sa mala týkať aj dodávok zbraní Kyjevu a Západ podľa jeho slov v tejto otázke jednotný nie je. "Našou obrovskou výhodou voči Rusku by bolo, ak by sme boli (my v Európe) skutočne zjednotení," zdôraznil.

11:42 Ukrajina sa snaží identifikovať mŕtvych ruských vojakov na základe tetovaní či vzoriek DNA a zhromažďuje ich v chladiarenskom vojenskom vagóne, keďže podľa nej môžu byť práve tieto mŕtve telá použité v rámci výmeny za ukrajinských vojnových zajatcov. Píše o tom agentúra Reuters. Dobrovoľníkom a armáde sa na severovýchode Charkovskej oblasti podarilo zhromaždiť telá 60 ruských vojakov.

Podľa kapitána Antona Ivannikova z ukrajinských ozbrojených síl sa pri výmene vojnových zajatcov mŕtve telá niekedy používajú. Dodal, že mimoriadne cenné môžu byť najmä telá vyššie funkčne postavených vojenských dôstojníkov. "Snažíme sa získať všetku dokumentáciu či kreditné karty. Hocičo, čo by nám mohlo pomôcť s identifikáciou tiel," objasnil Ivannikov. Podľa neho im tieto osobné veci môžu pomôcť v určení, aký vojaci či aké brigády sa v oblasti nachádzali a čo by mohlo byť užitočné pri budúcich výmenách zajatcov. Mŕtve telá budú následne prevezené do Kyjeva, kde sídli na to určený vyjednávací tím.

11:39 Litva pošle na Ukrajinu 20 obrnených transportérov (OT) typu M113, ako aj vojenské nákladné autá a odmínovacie vozidlá. Uviedlo to v stredu vo vyhlásení litovské ministerstvo obrany, informovala agentúra Reuters.

"Koordinovaná pomoc od nás a (našich) spojencov je rozhodujúcim faktorom pre víťazstvo Ukrajiny," uviedol šéf litovského silového rezortu Arvydas Anušauskas. Vilnius v tlačovej správe spresnil, že odoslané vozidlá budú mať celkovú hodnotu 15,5 milióna eur. Litva už predtým poskytla Ukrajine vojenskú podporu v hodnote zhruba 100 miliónov eur.

11:30 Jedna osoba zahynula pri stredajšom ruskom raketovom útoku na Dnepropetrovskú a Záporožskú oblasť. V meste Záporožie spôsobili útoky rozsiahle škody. Oznámili to miestne úrady, informuje americká televízia CNN. Ruská armáda v stredu odpálila na Záporožie štyri riadené strely. Pri útoku zahynul jeden človek a tri osoby utrpeli zranenia, uviedla vo vyhlásení záporožská oblastná rada.

Ruské rakety poškodili v Záporoží 62 budov, píše sa vo vyhlásení. Protivzdušnej obrane mesta sa podarilo zneškodniť jednu z rakiet, dodal oblastná rada. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko uviedol, že v stredu ráno zasiahli priemyselnú časť juhoukrajinského mesta Kryvyj Rih tri ruské rakety. Obete neboli bezprostredne hlásené.

11:12 Rusko je pripravené vytvoriť humanitárne koridory pre plavidlá prevážajúce potraviny, aby mohli opustiť Ukrajinu. Moskva však na odvrátenie potravinovej krízy požaduje zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Rusko za vojenskú inváziu na Ukrajinu. V stredu to oznámil námestník ruského ministra zahraničných vecí Andrej Rudenko, píše agentúra Reuters citujúc ruský Interfax.

"Vyriešenie potravinovej krízy vyžaduje komplexný prístup vrátane odstránenia sankcií uvalených na ruský vývoz a na obchodné transakcie," uviedol Rudenko. Ukrajina patrí k najväčším producentom obilia na svete. Vývoz cez ukrajinské prístavy sa však v dôsledku ruskej vojenskej invázie zastavil. Podľa nemeckej vlády blokuje Rusko na Ukrajine export približne 20 miliónov ton obilnín určených najmä pre severnú Afriku a Áziu – z nich veľkú časť v prístave v Odese. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok informoval, že Ukrajina rokuje o vytvorení potravinových koridorov na vývoz ukrajinských obilnín.

10:58 Hraničnými priechodmi prešlo v utorok (24. 5.) na vstupe do Slovenskej republiky 2451 osôb. Z toho bolo 636 mužov, 1470 žien a 345 detí. O dočasné útočisko požiadalo 187 ľudí. Zároveň na výstupe zo SR smerom na Ukrajinu prešlo 2924 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 67 policajtov, 60 hasičov, 94 colníkov, 135 vojakov, 111 dobrovoľníkov, 230 zamestnancov okresných úradov, 43 príslušníkov zahraničných zložiek a 22 zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová. Vypravili zároveň osem autobusov, ktoré prepravili 181 osôb. Vlakmi previezli 28 ľudí. Od vypuknutia vojny na Ukrajine vstúpilo na územie SR 454.023 utečencov. Dočasné útočisko v SR získalo od marca 77.834 žiadateľov.  

09:02 V oblasti Volyne a Polesia bieloruská armáda ďalej plní úlohy na posilnenie svojich síl na hraniciach s Ukrajinou. "Hrozba raketových a bombových útokov na civilnú a vojenskú infraštruktúru z územia Bieloruskej republiky pretrváva," varovalo velenie ukrajinskej armády.

Na severe Ukrajiny ruské jednotky posilňujú svoje pozície pri ukrajinsko-ruských hraniciach. Pokračuje aj delostrelecké a mínometné ostreľovanie ukrajinských jednotiek a civilnej infraštruktúry v Sumskej oblasti z územia Ruska. Pri Charkove sa ruské jednotky sústredia na udržanie pozícií a opäť ostreľovali mesto Rubižne.

08:58 Ruská ofenzíva na Ukrajine sa zmenila. Moskva nemá dostatočné zásoby vysoko presných raketových zbraní, zintenzívnila preto využitie letectva na podporu pozemných jednotiek. V pravidelnej rannej správe o situácii na bojisku to dnes uviedol ukrajinský generálny štáb. Pokračujú ruské delostrelecké útoky na mesto Severodoneck na severe Luhanskej oblasti.

"Vzhľadom na nedostatočné zásoby vysoko presných raketových zbraní hľadá nepriateľ iné spôsoby, ako zničiť kritické a vojenské zariadenia na území Ukrajiny," uvádza ukrajinská armáda.

07:16 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok varoval, že Moskva sa snaží zničiť priemyselný región Donbas na východe Ukrajiny, kde aktuálne prebiehajú intenzívne boje. Ukrajinský prezident vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore zopakoval, že "situácia v Donbase je mimoriadne zložitá" s tým, že všetka zostávajúca sila ruskej armády je teraz sústredená na tento región.

Skutočnosť, že Ukrajina dokáže už tri mesiace odolávať ruskej vojenskej agresii, je podľa jeho slov prekvapením a zdrojom inšpirácie pre celý svet. Zelenskyj zároveň požiadal Západ o ďalšie ťažké zbrane vrátane tankov. Okrem toho sa vysmial utorkovému vyhláseniu ruského ministra obrany Sergeja Šojgu, že Rusko zámerne spomaľuje ofenzívu na Ukrajine, aby poskytlo obyvateľom obkľúčených miest čas na evakuáciu. Spomalenie ruského postupu je podľa Zelenského dôsledkom toho, že ukrajinskí obrancovia kladú Rusom veľmi tvrdý odpor.

06:26 Okupanti počas dňa strieľali na 39 osád v Donbase. Zničili a poškodili viac ako 60 civilných objektov, z toho 50 obytných budov. V dôsledku ostreľovania bolo zabitých najmenej 14 civilistov a ďalších 15 bolo zranených.

06:12 Podľa ukrajinských úradov bolo za tri mesiace od začiatku ruskej invázie nahlásených približne 20.000 prípadov podozrení z vojnových zločinov. Len policajní vyšetrovatelia evidujú 13.500 takýchto prípadov. V utorok v televízii to povedal ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Informuje o tom agenútra DPA.

"Spolupracujeme so zahraničnými prokurátormi, vyšetrovacími tímami a expertmi, no väčšinu práce vykonávajú orgány v oblasti presadzovania práva," povedal Monastyrskyj. Zhromaždené dôkazy budú podľa jeho slov odovzdané medzinárodným orgánom.

06:05 Súd v Kyjeve odsúdil ruského vojaka Vadima Šišimarina na doživotie za zabitie 62-ročného neozbrojeného ukrajinského civilistu Olexandra Šelipova. Šišimarin sa stal prvým príslušníkom ruských inváznych vojsk súdeným za zločiny spáchané na území Ukrajiny.

Konflikt na Ukrajine môže byť podľa Sorosa začiatkom tretej svetovej vojny

Miliardár a podnikateľ George Soros v utorok povedal, že ruská invázia na Ukrajinu by mohla byť začiatkom tretej svetovej vojny. Najlepší spôsob, ako môže Západ udržať slobodnú civilizáciu, je porážka síl ruského prezidenta Vladimira Putina. Informuje o tom Reuters. Soros (91) vojnu na Ukrajine opísal ako súčasť rozsiahlejšieho boja medzi otvorenými spoločnosťami a uzavretými spoločnosťami ako Čína a Rusko, ktoré sú na vzostupe.

"Invázia by mohla byť začiatkom tretej svetovej vojny a naša civilizácia ju nemusí prežiť," povedal Soros na zasadnutí Svetového ekonomického fóra v švajčiarskom Davose. "Najlepší a snáď jediný spôsob na udržanie našej civilizácie je poraziť Putina čím skôr," povedal. Putin podľa Sorosa povedal, že "špeciálna operácia" na Ukrajine pokračuje podľa plánu a dosiahne všetky ciele Kremľa. Miliardár však dodal, že Putin je však teraz presvedčený, že invázia bola chybou a pripravuje sa na rokovanie a mieri.

"Prímerie je nedosiahnuteľné, pretože mu nie je možné veriť," povedal. "Čím slabším sa Putin stáva, tým je viac nepredvídateľný," dodal. EÚ takisto podľa jeho slov musí pochopiť, že Putin môže zastaviť dodávky ruského zemného plynu, ktorý v súčasnosti pokrýva približne 40 percent potrieb Európy. Soros sa narodil v roku 1930 v Budapešti a neskôr získal americké občianstvo. Tento filantrop sa preslávil v roku 1992, keď predajom zásob britskej libry donútil britskú centrálnu banku (Bank of England) k devalvácii libry a k vystúpeniu z európskeho výmenného mechanizmu.

Francúzsko ubezpečilo Ukrajinu, že sa stane súčasťou Európskej únie

Ukrajina sa nakoniec stane súčasťou Európskej únie, vyhlásil v utorok štátny tajomník francúzskeho ministerstva zahraničných vecí pre európske záležitosti Clément Beaune. Snažil sa tým ubezpečiť Kyjev, že francúzsky návrh vytvoriť užšie spoločenstvo medzi Úniou a ašpirujúcimi krajinami nebude náhradou za ich skutočné členstvo v EÚ. Informuje o tom agentúra Reuters. Francúzsky prezident Emmanuel Macron tento mesiac navrhol vytvorenie "Európskeho politického spoločenstva", ktoré by bolo akousi novou organizáciou a umožnilo by užšiu spoluprácu Únie s krajinami snažiacimi sa o vstup do EÚ.

"Som presvedčený, že Ukrajina bude súčasťou Európskej únie," povedal Beaune novinárom. "Môžeme čestne povedať, že to nejaký čas potrvá a v tom čase si nemôžeme dovoliť len čakať. Musíme živiť európsku nádej," dodal. Beaune, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že Ukrajine bude trvať 15 až 20 rokov, kým sa stane členom EÚ, dodal, že projekt "politického spoločenstva" nie je "náhradou". Štátny tajomník Beaune po boku s Olhou Stefanišynovou, ukrajinskou vicepremiérkou pre európsku a euroatlantickú integráciu, povedal, že nasledujúcim krokom bude diskusia s európskymi partnermi o podrobnostiach francúzskeho návrhu.

Nová francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová sa pred novinármi v Berlíne vyjadrila podobne ako Beaune - návrh má byť doplnkom k rozširovaniu EÚ, a to takým, že budú poskytované výhody nekandidátskym krajinám a podpora štátom, ktoré sa snažia o členstvo v EÚ. "Teraz treba vyjsť v ústrety viacerým požiadavkám niektorých partnerov, a treba to urobiť rýchlejšie. Toto Európske politické spoločenstvo má za cieľ rýchlo posilniť vzťahy so všetkými európskymi krajinami v našom susedstve," dodala ministerka.

Návrh prijali niektoré členské štáty EÚ s opatrnosťou, vzhľadom na nedostatok podrobností. Kyjev tiež vyjadril obavu, že návrh bude využitý ako náhrada na členstvo v EÚ. Európska komisia, výkonný orgán EÚ, oznámi svoje stanovisko k žiadosti Ukrajiny o udelenie štatútu kandidátskej krajiny v júni, ale aj keby to schválila, celý proces bude trvať niekoľko rokov a môže byť vetovaný členským štátom. Stefanišynová po stretnutí s Beaunom povedala, že bola uistená, že návrh neovplyvní kandidatúru Kyjeva na členstvo v EÚ.

Viac o téme: InváziaRuskoDonbasVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu