Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Silné búrky v Kanade si vyžiadali najmenej osem ľudských životov: Krajinu bičuje aj mohutný vietor

Búrky v Kanade napáchali obrovské škody Zobraziť galériu (6)
Búrky v Kanade napáchali obrovské škody (Zdroj: TASR/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

OTTAWA - Na najmenej osem stúpol počet obetí silných búrok, ktoré v sobotu zasiahli východ Kanady. Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedli miestne úrady.

Polícia v provincii Ontário informovala o úmrtí siedmich ľudí, ktorých zabili padajúce stromy a konáre. Ôsmou obeťou je žena, ktorá sa utopila, keď sa jej čln prevrátil na rieke Ottawa neďaleko mesta Gatineau. Podľa kanadských meteorológov východ krajiny bičoval v sobotu silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval rýchlosť viac ako 140 kilometrov za hodinu. Ten bol súčasťou zriedkavého javu nazývaného derecho, čo je dlhá línia veľmi aktívnych búrok alebo mikroburstov (extrémne silný zostupný prúd vzduchu, ktorý pri zemi vytvára ničivý vietor).

"Táto línia búrok bola dlhá takmer 1000 kilometrov," povedal v nedeľu pre miestnu stanicu CFRA klimatológ kanadského ministerstva životného prostredia David Phillips. V sobotu večer bolo bez elektriny asi 900.000 domácností, situácia bola zlá aj v nedeľu, uviedli na Twitteri miestne dodávatelia Hydro One a Hydro-Quebec. Mnohé cesty v postihnutej oblasti sú stále posiate konármi a rôznymi úlomkami a ich sprejazdnenie potrvá niekoľko dní.

Búrky v Kanade napáchali obrovské škody
Zobraziť galériu (6)
Búrky v Kanade napáchali obrovské škody  (Zdroj: SITA/Justin Tang/The Canadian Press via AP)

Viac o téme: PočasieVietorŠkodyBúrkyKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu