Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Užívanie tabakových výrobkov celosvetovo klesá, mladí však začali fajčiť viac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHICAGO - Počet fajčiarov v globálnom meradle sa po prvýkrát znížil. V takmer polovici skúmaných krajín však vedci zaznamenali ich nárast medzi tínedžermi. Uvádza sa to v najnovšej správe o používaní tabakových výrobkov Tobacco Atlas.

Na celom svete je podľa autorov správy 1,1 miliardy fajčiarov a 200 miliónov ďalších osôb, ktoré užívajú iné tabakové výrobky. Tieto čísla predstavujú trojpercentný pokles oproti roku 2007, keď bola miera fajčiarov na svete 22,6 percenta. V roku 2019 táto hodnota predstavovala 19,6 percenta.

V niektorých lokalitách však počet fajčiarov stále rastie. Ide najmä o Afriku, východné Stredomorie a západné Tichomorie, čo môže súvisieť s populačným nárastom v týchto oblastiach. "(Tabakový) priemysel sa zameriava na formujúce sa ekonomiky, pričom môže uškodiť aj viacerým generáciám," uviedol profesor verejného zdravotníctva z Illinoiskej univerzity a spoluautor správy Jeffrey Drope.

Podľa údajov Európskej komisie fajčí na Slovensku až 21 percent obyvateľstva
Zobraziť galériu (2)
Podľa údajov Európskej komisie fajčí na Slovensku až 21 percent obyvateľstva  (Zdroj: pexels.com)

Mladí fajčia oveľa viac

V 63 z celkovo 135 skúmaných krajín vedci zaznamenali nárast užívania tabakových výrobkov u tínedžerov vo veku 13 – 15 rokov. Podľa správy ide o približne 50 miliónov mladých chlapcov a dievčat, pričom autori upozorňujú, že spoločnosť si ešte úplne neuvedomila vplyv nových výrobkov, ako sú e-cigarety a ochutené tabakové výrobky.

Drope priblížil, že za klesajúcou tendenciou užívania tabakových výrobkov stojí ich prísnejšia kontrola vrátane zvýšenia daní, no zároveň upozornil, že mnohé krajiny takéto opatrenia ešte nezaviedli. V správe sa tiež uvádza, že užívanie tabakových výrobkov spôsobilo v roku 2019 takmer 8,7 milióna úmrtí a hospodárske škody vo výške dvoch biliónov dolárov. Zatiaľ je viac ako polovica týchto úmrtí v rozvinutých krajinách, súčasný trend však naznačuje, že ak bude spotreba cigariet narastať v chudobnejších oblastiach, môže sa to zmeniť.

Viac o téme: CigaretyFajčenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu