Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarský parlament zvolil Orbána po piaty raz za premiéra

Maďarský premiér Viktor Obrán
Maďarský premiér Viktor Obrán (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

BUDAPEŠŤ- Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok opätovne zvolili za premiéra Viktora Orbána, ktorý tak nastúpi do tejto funkcie už po piaty raz, informuje spravodajský server hirado.hu.

Za Orbána hlasovalo 133 poslancov, proti bolo 27 a hlasovania sa nezdržal nikto. K zvoleniu premiéra bola potrebná nadpolovičná väčšina poslaneckých hlasov. Po hlasovaní staronový predseda vlády zložil slávnostný sľub.

Odchádzajúci prezident János Áder na ustanovujúcej schôdzi nového parlamentu 2. mája navrhol, aby zákonodarný zbor opäť zvolil za ministerského predsedu Viktora Orbána. V parlamentných voľbách 3. apríla hlasovalo za vládny blok Fidesz-KDNP rekordných vyše tri milióny voličov. Získal tak už štvrtýkrát po sebe dvojtretinovú väčšinu hlasov v zákonodarnom zbore.

Prichádza dekáda nebezpečenstiev, neistoty a vojen

Nadchádzajúce desaťročie bude obdobím nebezpečenstiev, neistoty a vojen, vyhlásil v pondelok v maďarskom parlamente znovuzvolený predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po zložení slávnostného sľubu. Informuje agentúra MTI.

Súčasná dekáda sa podľa slov Orbána začala koronavírusovou pandémiou a pokračuje vojnou. Vojna a následné európske sankcie vyvolali energetickú krízu, priniesli obdobie vysokej inflácie a hospodárskej recesie. Staronový predseda maďarskej vlády varoval pred obnovením hrozby epidémie, prehĺbením recesie, posilnením migrácie, ako aj pred vojnou v susednej krajine, ktorá sa môže predlžovať a rozšíriť do svetových rozmerov.

Orbán tiež opakovane ostro kritizoval Európsku úniu, ktorá podľa neho zneužíva svoju moc. Potvrdil, že Maďarsko chce zostať členom Únie, pričom bude odhodlane bojovať za svoje práva a bude hľadať spojencov s cieľom dosiahnuť obnovu EÚ. "Nevzdáme sa ochrany hraníc, nezbúrame hraničné zábrany, nevpustíme migrantov, ochránime rodiny, gender-aktivistov nevpustíme do našich škôl a neprijmeme opatrenia, ktoré by zničili maďarské rodiny," povedal ministerský predseda.

Von der Leyenová zablahoželala Orbánovi 

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zablahoželala Viktorovi Orbánovi po tom, ako ho poslanci maďarského parlamentu v pondelok znovuzvolili za predsedu vlády Maďarska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Von der Leyenová na Twitteri uviedla, že EÚ čelí bezprecedentným výzvam. "Teším sa na spoluprácu, aby sme ich mohli spoločne úspešne riešiť," dodala. Podľa internetového vydania ľavicového denníka Népszava predsedníčka EK nefigurovala medzi gratulantmi v čase, keď Orbánova strana Fidesz získala v parlamentných voľbách 3. apríla už po štvrtý raz ústavnú väčšinu v zákonodarnom zbore.

Denník ďalej pripomína, že von der Leyenová 9. mája večer rokovala s Orbánom v Budapešti. Schôdzka bola podľa jej slov užitočná z hľadiska vyjasnenia si otázok týkajúcich sa sankcií a energetickej bezpečnosti. "Dosiahli sme pokrok, je však potrebné pokračovať v práci," napísala predsedníčka EK. Orbán predtým označil nové sankcie týkajúce sa dovozu ropy z Ruska za "atómovú bombu, ktorú chcú hodiť na maďarské hospodárstvo".

Viac o téme: PremiérVoľbaMaďarskoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu