Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Preživší a rodiny obetí zrútenej budovy na Floride dostanú takmer miliardu

Záchranári prehľadávajú trosky časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila vo štvrtok v kalifornskom meste Surfside Zobraziť galériu (2)
Záchranári prehľadávajú trosky časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila vo štvrtok v kalifornskom meste Surfside (Zdroj: TASR (AP Photo/Gerald Herbert))

MIAMI - Preživší a pozostalí po obetiach vlaňajšieho zrútenia 12-poschodového obytného domu vo floridskom meste Surfside ležiacom neďaleko Miami sa s tamojšími úradmi dohodli na predbežnom odškodnení vo výške 997 miliónov dolárov. Oznámili to v stredu ich právni zástupcovia Carlos Silva a Harley Tropin s tým, že celková suma odškodného sa ešte môže zvýšiť. Informuje o tom agentúra AFP.

Veľká časť 12-podlažnej obytnej budovy Champlain Towers South v Surfside, asi šesťtisícovom prímorskom meste na severnom okraji Miami Beach, sa zrútila počas noci z 24. na 25. júna 2021, keď jej obyvatelia ešte spali. V deň zrútenia sa podarilo zachrániť 35 ľudí, ale odvtedy už v troskách nenašli nikoho živého.

Záchrannú časť operácie ukončili už 7. júla, keďže už nebola nádej, že by niekto mohol pod troskami prežiť. Celkovo si tragédia vyžiadala 98 životov. Poslednú z obetí pritom identifikovali až takmer mesiac po páde budovy. Konečná správa z vyšetrovania príčin zrútenia budovy ešte nebola zverejnená. Predbežné zistenia však naznačujú, že budova mala narušenú statiku.

Záchranári prehľadávajú trosky časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila pred týždňom vo štvrtok
Zobraziť galériu (2)
Záchranári prehľadávajú trosky časti dvanásťpodlažného obytného domu, ktorá sa zrútila pred týždňom vo štvrtok  (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Humphrey)

Dohoda o vyrovnaní, ktorej dosiahnutie oznámil v stredu súd okresu Miami-Dade, sa týkala hromadnej žaloby voči viacerým obžalovaným vrátane poisťovní či developerov zodpovedných za stavbu budovy susediacej so zrútenou Champlain Towers South. Žalobcovia totiž tvrdili, že k zrúteniu budovy prispeli vibrácie vyvolané prácami, ktoré práve prebiehali na tejto susednej budove. Floridský sudca Michael Hanzman začiatkom tohto roka schválil 83 miliónové odškodnenie pre ľudí, ktorí v dôsledku zrútenia utrpeli ekonomické straty, ako boli napríklad vlastníci bytových jednotiek, netýkalo sa však pozostalých po obetiach.

Viac o téme: BudovaZrútenieSurfside
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu