Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Baerbocková v Kyjeve: Nemecko sa chce zaobísť bez zdrojov energie z Ruska

Annalena Baerbocková v Kyjeve
Annalena Baerbocková v Kyjeve (Zdroj: SITA/Valentyn Ogirenko/Pool via AP)

KYJEV - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok počas návštevy Kyjeva povedala, že Nemecko sa chce v budúcnosti zaobísť úplne bez dodávok energie z Ruska. Informuje o tom agentúra DPA.

"Preto znižujeme svoju závislosť od ruskej energie na nulu, so všetkými následkami – a navždy," povedala Baerbocková na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Nemecko je v súčasnosti závislé predovšetkým od ruských dodávok zemného plynu, pripomína DPA. Baerbocková Rusko označila za "agresora", ktorý nerešpektuje žiadne pravidlá a dopúšťa sa vojnových zločinov.

Baerbocková ocenila odvážny boj Ukrajincov

Šéfka nemeckej diplomacie takisto ocenila odvážny boj Ukrajincov za svoju slobodu. Kyjev je podľa jej slov oslobodené mesto, no vojna sa ešte neskončila. "Nemecko v tomto období stojí bez pochýb na strane Ukrajiny," zdôraznila.

Ministerka zahraničných vecí predtým v sprievode bezpečnostných zložiek a v ochrannej veste navštívila aj zničené mestá Buča a Irpiň v Kyjevskej oblasti, píše DPA. "Buča sa stala symbolom," napísala Baerbocková na Twitteri. "Pre nepredstaviteľné zločiny, mučenie, znásilnenia, vraždy," pokračovala a dodala, že pre tieto nepredstaviteľné činy sa môže zdať, že toto miesto je veľmi vzdialené. "Potom tu stojíte a pochopíte: Buča je úplne normálne pokojné predmestie. Mohlo sa to stať komukoľvek," napísala. Baerbocková je prvým členom nemeckého vládneho kabinetu, ktorý navštívil Kyjev od začiatku ruskej invázie 24. februára, pripomína DPA.

Viac o téme: EnergieRuskoNemeckoKyjevAnnalena Baerbocková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu