Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty štvrtý (8. máj 2022)

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP/Emilio Morenatti)

LONDÝN/KYJEV/MOSKVA - Bomba zasiahla v sobotu dedinskú školu neďaleko východoukrajinského mesta Lysyčansk. Nachádzal sa v nej posledný obecný bunker, informovali miestni predstavitelia. Citovala ich tlačová agentúra DPA. Veliteľ skupiny ukrajinských vojakov, nachádzajúcich sa stále v oceliarňach Azovstaľ v obkľúčenom ukrajinskom meste Mariupol, v sobotu niekoľko hodín po evakuácii posledných civilistov z oceliarní znova požiadal o pomoc. Situáciu sledujeme online.

  • Bunker s 90 ľuďmi, posledný v obci na východe, zasiahla raketa.
  • Zvyšní vojaci v Azovstale po evakuácii civilistov požiadali o pomoc.
  • Zelenskyj uviedol, že pracujeme na príprave evakuácie všetkých obyvateľov Mariupola a okolia.
  • Z Azovstaľu zachránili vyše 300 civilistov, pripravuje sa "druhá fáza" evakuácií.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Aktuálne informácie prinesieme opäť ráno. Ďakujeme za pozornosť!

21:30 Dve rakety zasiahli Odesu, žiadne obete nehlásia. Rakety zasiahli obytnú štvrť, pričom tretiu zostrelil ukrajinský systém protivzdušnej obrany. Požiar spôsobený zásahom je uhasený. Informoval o tom The Kyiv Independent.

19:55 Ruská armáda sa zameriava na ničenie ukrajinských letísk. Podľa ukrajinských ozbrojených síl sa Rusko snaží zničiť ukrajinskú vzdušnú kapacitu vrátane bezpilotných lietadiel Bayraktar. Ruské letectvo zintenzívnilo svoju činnosť aj nad juhovýchodnou Ukrajinou. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl

19:30 12-ročný chlapec zdvihol muníciu, zomrel pri výbuchu v Dnepropetrovskej oblasti. Regionálny guvernér Valentyn Reznychenko uviedol, že chlapec v okrese Synelnikove v regióne našiel muníciu z kazetovej bomby a priniesol ju domov. Informuje o tom The Kyiv Independent.

18:55 Azovský dôstojník: Zajatie pre obrancov Mariupolu bude znamenať smrť

Azovský spravodajský dôstojník Illja Samoylenko povedal, že ukrajinskí obrancovia Mariupolu majú štyri možnosti. Patrí medzi ne nekonečné čakanie bez boja, útek, vzdávanie sa alebo boj až do konca. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

18:10 Dvojica členov írskej rockovej skupiny U2 odohrala v nedeľu improvizovaný krátky koncert na jednej zo staníc metra v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Spevák Bono (Paul Hewson) a gitarista The Edge (David Evans) predviedli malému publiku fanúšikov a príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl skladby Sunday Bloody Sunday, Desire, With or Without You a Stand by Me, informuje tlačová agentúra AFP. "Ľudia na Ukrajine nebojujú len za svoju slobodu, bojujú za nás všetkých, ktorí si slobodu ctíme. Modlíme sa za to, aby ste sa už čoskoro dočkali mieru," uviedol 61-ročný frontman U2.

18:05 Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič navštívil v nedeľu ukrajinskú metropolu Kyjev, kde sa stretol s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským, predsedom ukrajinského parlamentu Ruslanom Stefančukom a premiérom Denysom Šmyhaľom. Informovala o tom agentúra HINA.

18:00 USA vyslali diplomatov do Kyjeva, aby v najbližších týždňoch znovu otvorili veľvyslanectvo. Informuje o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

17:30 Ukrajinské médiá informujú o niekoľkých výbuchoch v Odese. Televízna stanica Suspilne Odesa zdieľala video so stopami dymu na oblohe nad mestom na juhu Ukrajiny po výbuchoch. Informoval o tom The Kyiv Independent.

17:00 Kanadský premiér prekvapivo navštívil Irpin. Justin Trudeau navštívil mesto Irpin v Kyjevskej oblasti a stretol sa s jeho starostom Oleksandrom Markushynom. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

16:20 Prvá dáma USA Jill Biden a prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská sa navzájom zdravia pri stretnutí v Užhorode na západe Ukrajiny. Prvá dáma USA uskutočnila neplánovanú zastávku pri svojej návšteve Rumunska a Slovenska aj na východe Ukrajiny. Video priniesla Správa Zakarpatskej oblasti prostredníctvom telegramu, informuje o tom The Kyiv Independent na Twitteri.

16:00 Víťazstvo bude naše ako v roku 1945, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu počas gratulácie bývalým sovietskym krajinám pri príležitosti 77. výročia porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne vyhlásil, že "víťazstvo bude naše tak, ako to bolo v roku 1945". TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP a vyhlásení zverejnených na oficiálnej stránke Kremľa.

Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom
Zobraziť galériu (5)
Ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s maďarským premiérom  (Zdroj: SITA/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP)

15:20 Rusko rozmiestnilo rakety na severný Krym. Konkrétne Rusko môže rozmiestniť rakety zem-vzduch S-300, balistické rakety Iskander alebo viacnásobné raketové odpaľovacie zariadenia Smerch. Informoval o tom The Kyiv Independent s odvolaním sa na vyšetrovací projekt Schemes Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda.

14:50 Pri raketových útokoch v Odese bolo 7. mája poškodených 252 bytov, informovala mestská rada. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA.

13:51 Ukrajinské médiá informujú o výbuchoch v Odese. Na oblohe nad mestom je viditeľná dymová stopa, charakteristická pre operáciu protivzdušnej obrany.

13:36 Ukrajinská armáda zverejnila video, ktoré ukazuje, ako zničili ruský vrtuľník neďaleko ostrova Zmiinyi (Hadí ostrov). Kedy k útoku došlo, nie je jasné. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

13:14 Ruské sily využívajú prímerie na posilnenie pozícií na útok na Azovstal. Podľa Petra Andriushchenka, poradcu starostu Mariupolu, Rusi využili prímerie s Ukrajinou počas evakuácie na vytvorenie novej pozície pre delostrelecké pozorovanie/pozorovanie a ostreľovanie.

12:55 Ruské straty podľa Generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny.

12:28 Ukrajinská armáda v nedeľu varovala, že jednotky moldavského separatistického regiónu Podnestersko, ako aj tamojšie ruské sily, sú v stave plnej bojovej pohotovosti. Informuje o tom agentúra AP. Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook bližšie podrobnosti k tomu vo svojej hodnotiacej správe neuviedol. 

12:06 Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 10 lekárov a 40 ďalších bolo zranených. Uviedol to minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

11:34 Ukrajinské sily v Charkovskej oblasti pravdepodobne v najbližších dňoch alebo týždňoch postúpia k ruským hraniciam. Podľa nedávnej správy U. S. think tanku ukrajinská protiofenzíva severovýchodne od Charkova výrazne napreduje. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:07 Patriarcha Kirill povedal, že obvinenia jeho západných oponentov, že údajne vedie „militaristické prejavy", sú nezmysel. Poznamenal, že Rusko si neželá nikomu ublížiť a nikoho nechce napadnúť ani okupovať. Informuje o tom portál Nexta.

Viac o téme: Vladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na UkrajineAzovstaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu