Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň sedemdesiaty prvý (5. máj 2022)

Vojnou zničený Mariupoľ Zobraziť galériu (5)
Vojnou zničený Mariupoľ (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexei Alexandrov)

KYJEV - Z obliehaného mesta Mariupoľ sa podarilo evakuovať ďalších ľudí. Ostreľovanie zo strany Ruska bolo v stredu večer hlásené z viacerých ukrajinských miest, vrátane Dnipra, Záporožia, Kyjeva, Mykolajiva či mesta Čerkasy. Diane aj naďalej sledujeme ONLINE

Naživo z Ukrajiny

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese

Ukrajinskí hasiči a záchranári odstraňujú následky raketového útoku v Odese (Zdroj: Facebook/ДСНС України)

ONLINE

21:56 Hlavnou úlohou okupantov je teraz zničiť logistickú infraštruktúru Ukrajiny, tvrdí poradca ministra vnútra Vadim Denisenko.

21:54 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a najvyšší francúzsky predstaviteľ Emmanuel Macron spolu vo štvrtok telefonovali ohľadom vojny na Ukrajine a hovorili tiež o krokoch na zlepšenie vzťahov Ankary a Paríža. Oznámila to kancelária tureckého prezidenta s tým, že Erdogan Macronovi tiež zagratuloval k nedávnemu volebnému víťazstvu. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

21:14 Návrh nových sankcií EÚ voči Rusku by spôsobil ďalšie prehĺbenie zaťaženia ekonomicky najslabších vrstiev obyvateľstva bez toho, že by Únia vynaložila úsilie v záujme zmiernenia ich dôsledkov. Uviedol to vo štvrtok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v liste adresovanom predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej.

21:12 Začala sa druhá fáza evakuácie civilistov z obliehaných železiarní Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole, povedal vo štvrtok americkej televízii CNN gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko. Kyrylenko však zároveň nabádal na opatrnosť. "Radšej by som o tom verejnosť informoval až po ukončení evakuácie, keď táto špeciálna operácia prinesie výsledky," zdôraznil. Dodal, že Rusi "občas konajú tak, že to vedie k zmenám dohôd".

20:59 Japonsko využíva jadrové reaktory na zníženie závislosti od ruskej energie. Japonsko od odstavenia jadrových reaktorov po katastrofe vo Fukušime v roku 2011 zvyšuje svoju závislosť od ruského plynu.

20:48 Organizácia Spojených národov nemá presné údaje o tom, koľko civilistov sa momentálne nachádza v obliehaných oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Vo štvrtok to uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric, podľa ktorého je získavanie informácií z tejto oblasti "mimoriadne náročné". Informuje o tom televízia CNN.

20:23 Nemecko pomôže Českej republike nahradiť vojenskú techniku, ktorú poskytne Ukrajine. Na spoločnej tlačovej konferencii s českým premiérom Petrom Fialom to vo štvrtok v Berlíne uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

19:54 Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok telefonicky zhováral s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom o ďalšom postupe v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Informuje o tom agentúra DPA.

19:27 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) ocenili vo štvrtok európskych prevádzkovateľov dopravy a cestovného ruchu za pomoc poskytovanú utečencom z Ukrajiny. Zároveň vyzvali Rusko, aby vrátilo "ukradnuté" lietadlá prenajaté od zahraničných spoločností.

19:20 Rusko je pripravené zabezpečiť civilistom ukrývajúcim sa v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole bezpečný odchod, pričom Kyjev by mal ukrajinským vojakom v továrni nariadiť, aby zložili zbrane. Vo štvrtok to uviedol ruský prezident Vladimir Putin v telefonáte s izraelským premiérom Naftalim Bennettom. Informuje o tom agentúra AFP.

19:15 Rusko-ukrajinská vojna sa týka aj Maďarska, svedčí o tom aj tohtotýždňový ruský raketový útok na západoukrajinskú Zakarpatskú oblasť. Uviedol to vo štvrtok na Facebooku hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. "Vojna sa netýka iba Ukrajiny, ale aj Maďarska, aj keď sa to v Budapešti snažia ignorovať," podotkol hovorca, ktorý zdôraznil, že Rusko je možné zdolať iba spoločnými silami.

18:36 Fidžijské úrady zadržali jachtu ruského oligarchu Sulejmana Kerimova, a to na žiadosť amerického ministerstva spravodlivosti za údajné porušovanie sankčného režimu proti Rusku a korupciu. Vo štvrtok o tom informoval rezort spravodlivosti USA. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

18:17 Do železiarní Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol, kde prebiehajú ťažké boje s ruskými silami, vyrazil nový konvoj Organizácie Spojených národov s cieľom evakuovať civilistov. Oznámil to koordinátor humanitárnej pomoci OSN Martin Griffiths.

17:00 Ruské jednotky ostreľovali ruský pravoslávny kláštor v Doneckej oblasti, zranili 7 ľudí. Ich cieľom bola Sviatohirská lavra, kláštor ukrajinskej pobočky ruskej pravoslávnej cirkvi v Doneckej oblasti, uviedla generálna prokuratúra.

16:26 Požiar v ruskom Kursku.

16:25 Azovský dôstojník vyzýva Zelenského, aby pomohol zraneným vojakom v Mariupole. Sviatoslav Palamar vo video prejave uviedol, že zranení ukrajinskí vojaci v obliehanej oceliarni Azovstal v Mariupole „umierajú v hroznej agónii z nedostatočného (lekárskeho) ošetrenia“.

16:22 Arestovič povedal, že ruská armáda bola včera vyhodená z Azovstaľu. Ťažké boje o závod pokračujú.

16:00 Ruská armáda zrejme zhadzuje na oceliarne Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol termobarické bomby. Vo štvrtok to pre britskú televíziu Sky News povedal analytik Forbes McKenzie. Šéf spoločnosti McKenzie Intelligence uviedol, že 4. mája konečne prišli satelitné dáta po tom, čo ich príjem bol od 29. apríla prerušený pre oblačnosť.

14:53  Na medzinárodnej darcovskej konferencii pre Ukrajinu, ktorú organizujú spoločne Poľsko a Švédsko, sa vo štvrtok vyzbieralo 6,5 miliardy amerických dolárov. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki, informujú o tom agentúry AP a AFP.

14:35 Lukašenko sa domnieva, že ruská invázia na Ukrajine sa „preťahuje“. Informuje o tom denník Ukrajinska Pravda. 

14:16 Kremeľ vo štvrtok poprel, že ruskí vojaci vtrhli do oceliarní Azovstaľ v juhovýchodnom ukrajinskom meste Mariupol, kde sú stále uviaznutí ukrajinskí vojaci a civilisti. Kremeľ tiež oznámil, že humanitárne koridory tam vo štvrtok fungujú. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

13:33 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že sedem dánskych diplomatov vyhlásilo za "nežiaduce osoby" (persony non grata). Ide pritom o reakciu na aprílové vyhostenie 15 ruských diplomatov z Dánska. Moskva zároveň protestuje proti dánskemu poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters. Rezort ruskej diplomacie uviedol, že otvorená protiruská politika Dánska vážne poškodzuje bilaterálne vzťahy a že Rusko si vyhradzuje právo podniknúť dodatočné recipročné kroky.

13:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok spustil celosvetovú platformu na zber finančných prostriedkov prostredníctvom crowdfundingu. Cieľom je pomôcť Kyjevu zvíťaziť vo vojne s Ruskom a opätovne vybudovať infraštruktúru Ukrajiny. 

"Spustili sme globálnu iniciatívu United24," napísal Zelenskyj na Twitteri. Jej prvou časťou je on-line platforma na zbieranie finančných prostriedkov na podporu Ukrajine. "Ostatné projekty a programy budú pridané čoskoro," napísal. Používatelia môžu prostriedky darovať "jedným kliknutím" z ktorehokoľvek štátu. "Spolu zvíťazíme," dodal prezident.

13:17 Predsedníčka nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) Bärbel Basová ohlásila svoj zámer vycestovať do ukrajinskej metropoly Kyjev s cieľom vyjadriť podporu Ukrajine v boji proti ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Basová zo Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) sa vydá do Kyjeva na pozvanie svojho ukrajinského kolegu Ruslana Stefančuka – predsedu Najvyššej rady –, s ktorým bude rokovať a zúčastní sa na spomienkových oslavách venovaných obetiam druhej svetovej vojny.

Bärbel Basová
Zobraziť galériu (5)
Bärbel Basová  (Zdroj: TASR/Kay Nietfeld/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

13:10 Kremeľ obvinil vo štvrtok Západ, že zásobovaním Kyjeva zbraňami bráni "rýchlemu" ukončeniu ruského vojenského ťaženia na Ukrajine. "V spojení s tokom zbraní, ktoré tieto krajiny posielajú na Ukrajinu, sú to všetko akcie, ktoré neprispievajú k rýchlemu ukončeniu operácie," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Kremeľ tiež vyhlásil, že humanitárne koridory, určené na bezpečný odchod civilistov z areálu oceliarní Azovstaľ v obliehanom ukrajinskom prístave Mariupol, vo štvrtok fungujú. Ruská armáda v oblasti oceliarní vyhlásila trojdňové prímerie, pripomína AFP. "Koridory dnes fungujú," potvrdil novinárom Peskov s tým, že oceliarne sú naďalej obliehané ruskými jednotkami.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Alexander Zemlianichenko)

12:57 Rusko svojou agresiou proti Ukrajine a vzďaľovaním sa od hodnôt, ktoré sú základom Rady Európy, obnovilo hrôzy druhej svetovej vojny. Uviedla to v stredu generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová pri príležitosti predstavenia výročnej správy s názvom "Moving Forward 2022".

Pejčinovičová Buričová pripomenula, že Rada Európy vznikla pred 73 rokmi, po druhej svetovej vojne, s prísľubom, že taký konflikt, akým druhá svetová vojna bola, sa už nikdy nezopakuje. "Pre Ukrajinu sa tento sľub nepodarilo splniť. Nie je to zlyhanie samotného multilateralizmu, ale výsledok násilnej orientácie jednej z krajín," upozornila šéfka v súčasnosti už len 46-člennej organizácie.

12:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovorí poslancom Národnej rady (NR) SR v utorok 10. mája o 12.00 h. Informovala o tom hovorkyňa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) Michaela Jurcová.

Úvodné slovo by mal mať Kollár, následne by sa mal cez videokonferenciu poslancom prihovoriť Zelenskyj. Zabezpečený bude aj simultánny preklad. Záujem Zelenského vystúpiť v slovenskom parlamente mal tlmočiť predsedovi NR SR ukrajinský veľvyslanec Jurij Muška. Urobil tak pri otvorení výstavy venovanej fotografiám, ktoré zobrazujú vojnové zločiny páchané na Ukrajine.

12:02 Bieloruský autoritársky prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok bránil inváziu Ruska na Ukrajine a povedal, že robí "všetko", aby túto vojnu zastavil. Vyjadril sa tak v osobnom, takmer 90-minútovom interview pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) v Paláci nezávislosti v metropole Minsk.

Bieloruský vodca pripustil, že nečakal, že "operácia" Ruska na Ukrajine sa bude naťahovať tak dlho. "Ale nie som do tohto problému dostatočne ponorený, aby som mohol povedať, či ide podľa plánu, ako tvrdia Rusi, alebo ako to ja vnímam. Chcem ešte raz zdôrazniť, že mám pocit, že táto operácia sa naťahuje," uviedol. Lukašenko obvinil Ukrajinu, že "provokuje Rusko", a trval na tom, že Bielorusko je zástancom mieru. "My kategoricky nesúhlasíme so žiadnou vojnou. Urobili sme a aj teraz robíme všetko pre to, aby vojna nebola. Vďaka vám (Západu) i mne sa začali rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom," povedal. "Ale prečo Ukrajina, na ktorej území vojna, vojenská akcia, v skutočnosti prebieha a ľudia umierajú – prečo Ukrajina nemá záujem o tieto rokovania?" položil otázku bieloruský prezident.

11:30 Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov obvinil vo štvrtok ukrajinské jednotky z ostreľovania dvoch ruských dedín ležiacich pri meste Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. "Dediny Žuravľovka a Nechotejevka sú obstreľované zo strany Ukrajiny... Medzi obyvateľmi nie sú hlásené obete. Ostreľovanie pokračuje," uviedol Gladkov na sociálnej sieti Telegram s tým, že v dedine Nechotejevka bol pri ostreľovaní poškodený dom a garáž.

11:05 Brazílsky exprezident Luiz Inácio Lula da Silva vyhlásil, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nesú rovnakú zodpovednosť za aktuálnu vojnu na Ukrajine.

Lula v rozhovore pre najnovšie vydanie amerického týždenníka Time, publikovaného v stredu, uviedol, že je nezodpovedné, aby západní lídri oslavovali Zelenského, pretože tak podporujú vojnu - miesto toho, aby sa zamerali na rokovania za zatvorenými dverami s cieľom zastaviť boje."Vidím, ako ukrajinskému prezidentovi, ktorý hovorí v televízii, všetci (európski) poslanci tlieskajú v stoji. Tento človek je však za vojnu zodpovedný rovnako ako Putin," povedal brazílsky exprezident pre dané periodikum.

10:48 Masívne ruské ostreľovanie niekoľkých ukrajinských miest vo východnom regióne Donbas si vyžiadalo mnoho mŕtvych a zranených civilistov, informovali vo štvrtok tamojšie úrady. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

"Po raketovom útoku na mesto Kramatorsk je 25 ranených, poškodených je deväť obytných domov, škola i objekty civilnej infraštruktúry," oznámil šéf Doneckej vojenskej správy a gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na svojom kanáli na sociálnej sieti Telegram. Podľa Kyrylenka boli ostreľované aj mestá Časiv Jar, kde zahynul najmenej jeden človek, ako aj Marjinka a Avdijivka.

Serhij Hajdaj, gubernátor Luhanskej oblasti, ktorá je tiež mohutne ostreľovaná, oznámil, že najmenej päť ľudí bolo zabitých pri útokoch na mestá Severodoneck, Lysyčansk, Hirske a Popasna. Neposkytol žiadne informácie o počte zranených. Aj v Luhanskej oblasti boli vážne poškodené obytné budovy a infraštruktúra, dodal Hajdaj.

10:06 Rusko oznámilo, že jeho armáda nacvičovala v stredu v ruskej enkláve Kaliningrad simulovaný útok raketovými strelami, ktoré sú schopné niesť jadrovú hlavicu. Vo štvrtok o tom informoval denník The Guardian. Ruská armáda nacvičovala v Kaliningrade simulovaný "elektronický štart" balistického raketového systému Iskander, oznámilo ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Podľa rezortu ruská armáda precvičovala jeden alebo niekoľko útokov na ciele, ktoré napodobňovali štart raketového systému, na letiská, chránenú infraštruktúru, vojenské vybavenie a veliteľské pozície nepriateľa.

09:57 Približne 102.000 ukrajinských občanov si od 24. februára, keď sa začala invázia Ruska na Ukrajine, našlo zamestnanie v Poľsku. Vo štvrtok o tom informoval poľský denník Rzeczpospolita s odvolaním sa na údaje ministerstva práce. Na základe osobitného zákona poľskej vlády, schváleného začiatkom marca, môžu ukrajinskí občania dostať prácu bez nutnosti získať najprv špeciálne povolenie, citovala denník tlačová agentúra PAP. "Odstránenie požiadavky pracovného povolenia značne zmenšilo byrokraciu a umožnilo utečencom úplný prístup na pracovný trh v Poľsku," uviedla Rzeczpospolita.

09:15 Rusko bude pravdepodobne zveličovať hrozbu, ktorú prebiehajúce cvičenie bieloruskej armády znamená pre Ukrajinu, aby donútilo ukrajinské sily rozdeliť sa a zdržiavať sa na severe, napísalo britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej, štvrtkovej správe. Citoval z nej webový portál britskej stanice Sky News.

Ministerstvo prinieslo vo svojej pravidelnej každodennej správe aktuálne špionážne informácie o vojne na Ukrajine, ktoré sa do veľkej miery sústreďujú práve na situáciu v Bielorusku, kde sa v stredu podľa hlásení začalo rozsiahlo vojenské cvičenie.

09:08 Ukrajine sa podarilo dobyť späť niekoľko obytných sídel ležiacich v blízkosti miest Mykolajiv a Cherson. Oznámil to vo štvrtok generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl v príspevku zverejnenom na sociálnej sieti Facebook, v ktorom hodnotí súčasnú situáciu na Ukrajine. Informuje o tom denník The Guardian.

Vďaka úspešným krokom, ktoré podnikli ukrajinskí obrancovia, prišli ruské sily o kontrolu nad niekoľkými obytnými sídlami na hraniciach Mykolajivskej a Chersonskej oblasti, uvádza generálny štáb. Avšak v obliehanom prístavnom meste Mariupol, kde sa ruské sily zameriavajú na zablokovanie a zničenie ukrajinských jednotiek nachádzajúcich sa v areáli oceliarní Azovstaľ, stále pokračujú boje. Podľa generálneho štábu sa ruskí okupanti snažia ovládnuť Azovstaľ s podporou vzdušných síl.

08:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonicky hovoril v stredu s izraelským premiérom Naftalim Bennettom o "škandalóznych" výrokoch šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, že nacistický vodca Adolf Hitler mal židovskú krv. 

Zelenskyj vo svojom pravidelnom prejave v noci na stredu uviedol, že Bennettovi zablahožel k izraelskému Dňu nezávislosti a informoval ho o vývoji situácie v obliehanom juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ako aj o situácii na východe Ukrajiny. "Diskutovali sme tiež o škandalóznych a absolútne neprípustných vyhláseniach ruského ministra zahraničných vecí, ktorý urazil celý svet," povedal Zelenskyj.

08:30 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že bude ďalej viesť rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Povedal to deň po tom, čo sa s Putinom rozprával aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA. Podľa Scholza je správne, že sa mnohokrát rozprával s Putinom i s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a že rozhovory budú pokračovať. "Situácia je však taká, aká je," uviedol nemecký kancelár. "Nemali by sme mať o tom žiadne ilúzie," dodal.

Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne
Zobraziť galériu (5)
Olaf Scholz na summite Global Solutions v Berlíne  (Zdroj: SITA/Annegret Hilse/Pool Photo via AP)

07:40 V bojoch pri meste Izium na severovýchode Ukrajiny prišiel o život aj známy ukrajinský televízny reportér Olexandr Machov, ktorý do armády narukoval po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Oznámil to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra Reuters. Machov (36) je už prinajmenšom ôsmym novinárom, ktorý zahynul počas už viac ako dva mesiace trvajúcej vojny na Ukrajine.

06:36 India a Francúzsko vyzvali v stredu na "okamžité ukončenie nepriateľských akcií" na Ukrajine. Indický premiér Naréndra Módí sa však opäť vyhol tomu, aby odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu, informuje vo štvrtok agentúra AFP. "Francúzsko a India vyjadrili hlboké znepokojenie nad humanitárnou krízou a pretrvávajúcim konfliktom na Ukrajine," uviedol Módí v spoločnom vyhlásení s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, ktoré táto dvojica zverejnila po rozhovoroch a spoločnej pracovnej večeri v Paríži.

"Obe krajiny jednoznačne odsúdili skutočnosť, že na Ukrajine boli zabití civilisti a vyzvali na okamžité zastavenie nepriateľských akcií s cieľom, aby obe strany našli spoločnú reč v presadzovaní dialógu i diplomacie, a aby sa okamžite ukončilo utrpenie ľudí," uvádza sa ďalej v spoločnom vyhlásení dvojice politikov.  Len Francúzsko však odsúdilo "nezákonnú a neoprávnenú agresiu ruských síl na Ukrajine", všíma si AFP.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori, Pool))

06:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril vieru v to, že Ukrajina sa napriek ruskej invázii už čoskoro dočká mieru. Zelenskyj to povedal v prejave, ktorým sa v stredu večer prihovoril občanom Dánska prostredníctvom videolinku pri príležitosti 77. výročia oslobodenia ich krajiny spod nacistickej okupácie počas druhej svetovej vojny. Informovala o tom spravodajská stanica CNN a denník The Guardian.

"Rusko nie je pripravené zastaviť vojnu. Snívajú o dobytí Ukrajiny a ďalších európskych krajín. Stále snívajú o tom, že sloboda sa v Európe vytratí. Ich sny sa však nenaplnia. Splní sa ale sen o mieri... Tak, ako sa to stalo pred 77 rokmi," povedal ukrajinský prezident. Jeho prejav sa v stredu večer v Dánsku vysielal na veľkoplošných obrazovkách na námestiach, kde ho sledovali davy ľudí.

06:31 Maďarsko bude vetovať návrh zákazu Európskej únie na dovoz ropy z Ruska, vyhlásil v stredu v rozhovore pre britskú verejnoprávnu televíziu BBC hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. Na otázku moderátora, či Budapešť v tejto otázke, v ktorej ide o jednotné vystupovanie EÚ, uplatní právo veta, Kovács odpovedal: "Skrátka áno. Musíte však vidieť, ako Únia funguje. Návrh prichádza z Bruselu, teda z administratívneho byrokratického centra EÚ a nie z členských krajín. Presne vedia, že tento návrh je v rozpore s maďarskými záujmami, nie je realizovateľný, a ak ho schválime, tak tým úplne zničíme maďarské hospodárstvo". Kovács pre agentúru Reuters v stredu dopoludnia povedal, že v navrhovanom zákaze EÚ na dovoz ruskej ropy nevidí záruku energetickej bezpečnosti Maďarska.

06:11 Ostreľovanie zo strany Ruska bolo v stredu večer hlásené aj z ďalších ukrajinských miest, vrátane Záporožia, Kyjeva, Mykolajiva či mesta Čerkasy. Bližšie podrobnosti však dosiaľ známe nie sú, upozorňuje BBC.

Agentúra DPA uvádza, že výbuchy boli hlásené aj z Odesy či Kirovohradu, podotýka však, že mohli byť spôsobené aj protivzdušnou obranou, ktorá strely zneškodnila. DPA tiež píše, že zachytila aj správy o delostreleckej paľbe v Mykolajive a Charkove. Podľa miestnych úradov zahynuli počas stredajších ruských útokov len v Doneckej oblasti prinajmenšom dvaja civilisti a ďalších 11 utrpelo zranenia, informuje DPA.

06:07 Z obliehaného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny sa podarilo v stredu evakuovať ďalších 344 ľudí. Uviedol to v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje denník The Guardian.

"Dnes bola ukončená druhá evakuačná operácia z Mariupola. Zachránených bolo 344 ľudí: z tohto mesta a jeho predmestí. Presne toľko ľudí dnes odišlo do Záporožia. Náš tím sa chystá na stretnutie s nimi," uviedol ukrajinský prezident vo svojom tradičnom nočnom prejave. Povedal tiež, že všetkým evakuovaným poskytujú v Záporoží ukrajinské úrady potrebnú pomoc a čo najlepšiu starostlivosť. Zelenskyj v prejave dodal, že pokračujú rokovania o evakuácii ďalších ľudí z mariupolských oceliarní Azovstaľ. "Sú tam ešte stále civilisti. Ženy, deti," uviedol.

06:02 Prinajmenšom jedna ruská raketa zasiahla v stredu večer centrum ukrajinského mesta Dnipro. Povedal to starosta tohto mesta Borys Filatov, informuje stanica BBC. Zasiahnutá má byť podľa miestnych úradov tamojšia železnica. Obete dosiaľ nehlásili.

"Útok priamo v centre Dnipra. Nevychádzajte z úkrytov!" uviedol Filatov na Facebooku a obyvateľov vyzval, aby čakali na ďalšie informácie a pokyny vojenskej správy. Šéf ukrajinskej štátnej železničnej spoločnosti Olexandr Kamyšin informoval, že pri útoku bola zasiahnutá železnica. "Ďalší raketový útok na železničnú infraštruktúru v Dnipre. Obete medzi (jej) zamestnancami hlásené nie sú," uviedol na sociálnej sieti Telegram.

Ruské štátne médiá vinia ukrajinských vojakov z používania čiernej mágie

Ruské štátne médiá obvinili ukrajinských vojakov, že na základni v Donbase praktizovali čiernu mágiu, aby čo najviac uškodili príslušníkom ruských inváznych síl. Správu, ktorú nebolo možné nezávisle overiť, zverejnil týždenník Newsweek. Magazín pripomenul, že tieto tvrdenia prišli v období, keď ruské vojská po vyše dvoch mesiacoch od začiatku invázie zápasia na Ukrajine so zásobovacími ťažkosťami, upadajúcou bojovou morálkou a rastúcimi stratami.

Údajné dôkazy o praktizovaní čiernej mágie sa podľa stredajšej správy agentúry RIA Novosti našli na opustenej ukrajinskej základni ležiacej pri obci Trochižbenka v Luhanskej oblasti. Agentúra sa pri tom odvolala na ruskú kulturologičku Jekaterinu Dajsovú, ktorá sa venuje výskumu kultov. Podľa nej sa na stene v údajnej budove štábu ukrajinskej delostreleckej jednotky našla kruhová "satanská pečať", pozostávajúca z rôznych znakov symbolizujúcich anarchiu, zbrane a fašizmus. Dajsová však pripustila, že presný význam okultných symbolov je nejasný.

RIA Novosti nález "satanskej pečate" nastriekanej čiernou farbou na múre komentovala tvrdením, že "stúpenci mocností z iného sveta (na základni) posväcovali svoje zbrane a robili značky krvou, aby dodali svojej výzbroji väčšiu energiu, aby tak spôsobili pri zasiahnutí cieľov väčšie škody", cituje zo správy agentúry britský denník Daily Mail. O údajnom náleze "stôp po rituáloch čiernej mágie", objavených v drevenom dedinskom dome v Donbase, ktorý predtým využívala ukrajinská armáda, písal aj štátny propagandistický web Sputnik News, ktorý však o tomto "odhalení" neuviedol ďalšie podrobnosti.

Podľa agentúry RIA Novosti sa v dome našiel aj dokument obsahujúci informácie o stratách v Donbase, na ktorom boli čiary vyhotovené krvou, čo podľa nej naznačuje, že ukrajinskí vojaci prostredníctvom krvi nadväzovali kontakt s nadprirodzenými silami.

Rusko zrušilo bezvízový režim pre diplomatov z väčšiny európskych krajín

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu na sociálnej sieti Twitter ohlásilo zrušenie bezvízového vstupu pre držiteľov diplomatických pasov z väčšiny európskych krajín. Informovala o tom televízia CNN. "Rusko zrušilo bezvízový vstup pre držiteľov diplomatických pasov, ako aj zjednodušené vízové postupy pre členov oficiálnych delegácií, predstaviteľov vlád, parlamentov, súdnictva a novinárov z krajín Európskej únie, Dánska, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska," oznámil rezort diplomacie v Moskve na Twitteri.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová predstavila v stredu návrh šiesteho balíka sankcií proti Rusku. K vyše tisícke jednotlivcov na čiernom zozname pribudne ďalších 58 popredných osobností ruského režimu vrátane vojakov, ktorí sa zúčastňujú na vojenskej invázii na Ukrajine.

Na sankčnom zozname sa ocitli aj manželka, dcéra a syn hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, šéf Telekomunikačnej regulačnej agentúry Roskomnadzor Andrej Lipov a tiež hlava ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill, ktorý sa stal podľa EK jedným z hlavných podporovateľov vojenskej agresie proti Ukrajine.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu