Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mešitu v Kábule zasiahol silný výbuch: Zahynulo najmenej 50 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul, File)

KÁBUL - Viac ako 50 obetí na životoch si v piatok vyžiadal silný výbuch v kábulskej mešite. Agentúru Reuters o tom informoval miestny duchovný vodca, podľa ktorého útočil samovražedný atentátnik. Ten v budove odpálil výbušninu pripevnenú na svojom tele. Prvotná bilancia hovorila o najmenej desiatich obetiach.

"Všade začal stúpať čierny dym, všade boli mŕtve telá," povedal predstaviteľ mešity agentúre Reuters a dodal, že medzi mŕtvymi sú aj jeho synovci. Mešita Chalífa Aga Gul Džan bola v čase incidentu úplne plná, uviedli miestni obyvatelia. Na posledné piatkové modlitby počas moslimského posvätného mesiaca ramadán totiž prišli stovky veriacich.

Hovorca ministerstva vnútra vymenovaný Talibanom, Muhammad Nafí Takor, nevedel poskytnúť ďalšie podrobnosti a oblasť uzavreli príslušníci bezpečnostných síl Talibanu. Zdroj výbuchu nebol bezprostredne známy a k zodpovednosti za explóziu sa nikto neprihlásil.

Najnovšia explózia zo série výbuchov

Výbuch bol taký silný, že otriasol celým okolím mešity, povedali obyvatelia pod podmienkou zachovania anonymity, keďže sa obávali o svoju bezpečnosť. Na miesto sa ponáhľali sanitky. Išli na koniec úzkej ulice vo východnej štvrti Kábulu, k mešite, ktorá patrí sunnitskej väčšine Afganistanu.

Explózia bola najnovšou zo série takýchto výbuchov, krajina totiž zažíva útoky na celom svojom území. Podobné útoky na mešity boli nedávno zacielené na menšinových šiitských moslimov a prihlásila sa k nim odnož teroristickej organizácie Islamský štát, známa ako Islamský štát v Chorásáne (IS-K). IS vystupňoval útoky po celom Afganistane a stal sa hlavným nepriateľom Talibanu odvtedy, ako toto hnutie vlani v auguste prevzalo moc v krajine, informovala agentúra AP.

Viac o téme: VýbuchMešitaKábulAfganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu