Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Brutálna vražda rodiny ruského oligarchu: Prvé obvinenie, prepojenie na Putina?

Sergej Protoseňa Zobraziť galériu (2)
Sergej Protoseňa (Zdroj: Facebook/Sergey Protosenya)

LLORET DE MAR - Sergej Protoseňa bol ruský oligarcha, ktorý si užíval dovolenku v Španielsku na pobreží Costa Brava so svojou manželkou a dcérou. Krásne chvíle sa však zmenili ako na scénu z hororu, ktorej výsledkom boli tri mŕtve telá. Celý prípad je jedna veľká záhada, aj keď španielske úrady už vyriekli prvé obvinenie.

Z brutálnej vraždy bol predbežne obvinený mŕtvy Rus. Obzvlášť strašným spôsobom mal zaútočiť na svoju manželku Natáliu (†53) aj dcéru Máriu (†18). Následne sa mal obesiť v záhrade domu. Tragédia sa odohrala len týždeň po tom, ako si rodina užívala veľkonočné sviatky na pobreží Španielska.

Proteseňov syn Fedor (22), ktorý študuje na vysokej škole, je presvedčený o tom, že jeho otec nebol vrah. "Otec miloval moju matku a najmä sestru Máriu. Bola to jeho princezná. Nikdy by im nedokázal ublížiť. Neviem, čo sa tej noci stalo, ale viem, že môj otec nič nespravil," povedal pre britský Daily Mail. 

Príliš veľa nejasností

Protoseňa bol viceprezidentom ruskej plynárenskej firmy Novatek. Podľa polície nezanechal žiadny odkaz a na sekere a noži, ktoré vyšetrovatelia zhodnotili ako použité zbrane, sa nenašli žiadne odtlačky prstov. Na tele obeseného neboli dokonca žiadne krvavé škvrny. Fedor sa preto prikláňa k vlastnej teórii, že jeho príbuzní boli zavraždení. V čase incidentu sa vo vile nenachádzal, pretože Veľkú noc strávil v rodinnom dome vo francúzskom Bordeaux. Keď sa mu však v utorok 19. apríla nepodarilo spojiť s nikým z rodiny, kontaktoval katalánsku políciu.

Policajti netušili, čo ich čaká pri domovej prehliadke. Obesenec v záhrade bol len začiatok, vo vnútri sa nachádzali dve zohavené a dosekané telá. Šéf miestnej polície, komisár Josep Milan, uviedol, že všetky doterajšie dôkazy naznačujú vykonanie dvojnásobnej brutálnej vraždy a následnej samovraždy. "Vyšetrovatelia sa zameriavajú na osobu, ktorá spáchala samovraždu, a na dve obete, ktorí sme našli vo vnútri domu."

Známi tomu neveria 

Násilné úmrtia vyvolali v ruskej komunite v letovisku Lloret de Mar strach a zdesenie. Protoseňovci si tam pred desiatimi rokmi kúpili letné sídlo. Podnikateľ Anatolij Timošenko a blízky priateľ mŕtveho oligarchu si myslí, že Sergej to neurobil. "Nezabil svoju rodinu. Je to nemožné. Nechcem diskutovať o tom, čo sa mohlo v tú noc v dome stať, ale viem, že Sergej nie je vrah." Ďalší priateľ Roman Juravič dodal: "Sergej nezabil svoju rodinu. Poznám ho desať rokov. Bol to šťastný muž. Miloval svoju rodinu. Svoju ženu a dieťa nezabil. Som si tým istý."

FOTO Brutálna vražda rodiny
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Sergey Protosenya)

Možné spojenie s Putinom

Proteseňova smrť je už štvrtou zo série záhadných úmrtí vedúcich predstaviteľov ruských plynárenských spoločností. Všetky rodiny patrili do užšieho kruhu ruského prezidenta Vladimíra Putina. Len pár dní pred touto strašnou udalosťou bolo v moskovskom strešnom apartmáne nájdené telo Vladislava Avajeva (†51) spolu s jeho manželkou Jelenou a dcérou Máriou (†13). Predbežne sa aj tu hovorí o vražde a následnej samovražde. Avajev zastával post prezidenta Gazprombank, banky vytvorenej pre ruský plynárenský gigant Gazprom. Okrem toho bol aj predstaviteľ Kremľa.

Vo februári boli zabití a zmasakrovaní dvaja vysokí predstavitelia Gazpromu Alexander Tyulakov a Leonid Shulman. Našli ich v luxusných apartmánoch neďaleko Petrohradu. Ruský plynárenský gigant Novatek v reakcii na smrť svojho bývalého viceprezidenta uviedol: "Sergej Protoseňa sa etabloval ako výnimočný človek a úžasný muž s rodinným zázemím. Jeho profesionálny prístup významne prispel k vytvoreniu a rozvoju tejto spoločnosti. V médiách sa objavili rôzne teórie ohľadom strašnej vraždy v Španielsku, ale my sme presvedčení, že nie sú pravdivé."
 

Viac o téme: VraždaŠpanielskoSergej Protoseňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu