Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výbuch v mešite na severe Afganistanu si vyžiadal 33 obetí vrátane detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KUNDÚZ - Výbuch v mešite na severe Afganistanu, ktorý sa odohral v čase piatkových modlitieb, si vyžiadal 33 obetí na životoch a 43 zranených. Podľa agentúry AFP o tom informoval hovorca vládnuceho fundamentalistického hnutia Taliban s tým, že medzi obeťami sú aj deti.

K výbuchu v mešite v meste Kundúz došlo len deň po tom, ako sa regionálna odnož džihádistickej organizácie Daeš prihlásila k zodpovednosti za bombový útok v šiitskej mešite v meste Mazáre-Šaríf, ktorý si vyžiadal najmenej 12 obetí a 58 zranených. Úrady vládnuceho hnutia Taliban v piatok informovali, že zatkli "hlavného strojcu" tohto útoku. Daeš sa priznal aj k inému, tiež štvrtkovému útoku v meste Kundúz, pri ktorom zahynuli štyria ľudia a 18 utrpelo zranenia.      

Od augusta 2021, keď sa Taliban v Afganistane vrátil k moci, sa počet bombových útokov v krajine znížil, ale sunnitský Daeš sa odvtedy prihlásil k viacerým atentátom - často na šiitské ciele. Predstavitelia Talibanu trvajú na tom, že ich sily Islamský štát porazili, ale podľa názoru analytikov táto džihádistická skupina predstavuje v Afganistane kľúčový bezpečnostný problém. V podstate od prevzatia moci v krajine v auguste 2021 Taliban pravidelne podniká operácie na miestach, kde by sa mohli nachádzať úkryty Daeš.

V Afganistane pôsobí odnož Daeš s prívlastkom Chorásán, ktorý označuje historické územie v strednej Ázii rozkladajúce sa nielen na území dnešného Afganistanu, ale aj v Pakistane, Iráne, Tadžikistane, Uzbekistane a Turkménsku. Daeš-Chorásán sa riadi prísnym výkladom islamského práva a na dosiahnutie svojich cieľov často používa násilné donucovacie prostriedky: verejné popravy, zabíjanie kmeňových staršinov či zatváranie škôl. Hlavným cieľom tejto odnože Daeš je urobiť z Chorásánu provinciu globálneho kalifátu Islamského štátu.

Viac o téme: ObeteAfganistanDaeŠ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu