Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

YouTubera obvinili z vojnových zločinov: Pre VIDEO rozhovoru s vojakom v ruskom zajatí

Proruský novinár Graham Phillips Zobraziť galériu (3)
Proruský novinár Graham Phillips (Zdroj: TASR/AP(Alexander Zemlianichenko)

LONDÝN - Keď sa štátny úradník Graham Phillips prvýkrát presťahoval z Londýna na Ukrajinu, založil si osobný blog, v ktorom sa miešali recenzie verejných domov s postrehmi o každodennom živote v Kyjeve. O desať rokov neskôr sa meno tohto prokremeľského YouTubera ocitá v britskom parlamente. Je totiž obvinený z možných vojnových zločinov.

Problémom má byť rozhovor s Britom v službách ukrajinskej armády, ktorého zajali Rusi. Britský premiér Boris Johnson sa v parlamente vyjadril, že je znepokojený Phillipsovými "propagandistickými správami" ohľadom britského občana Aidena Aslina, ktorý posledné štyri roky žil na Ukrajine a slúžil v jej ozbrojených silách. Poslanec Robert Jenrick zašiel ešte ďalej, informuje britský The Guardian. "Phillipsovo video ukazuje spútaného, fyzicky napadnutého Aslina, ktorého Rusi využívajú za účelom propagandy." Povedal, že ide o porušenie Ženevských konvencií o zaobchádzaní s vojnovými zajatcami. Grahamovi Phillipsovi hrozí za tento čin trestné stíhanie za vojnové zločiny.

Aiden Aslin (28) bol zajatý ruskými silami pri obrane obkľúčeného mesta Mariupol. Do dnešných chvíľ nie je jasné, ako s ním Phillips dokázal spraviť rozhovor. Aslin pochádza z mesta Newark-on-Trent, len kúsok od Phillipsovho rodného mesta. Presťahoval sa na Ukrajinu a pridal k ozbrojeným silám. Phillips sa vybral úplne inou cestou. Dlhší čas pôsobí ako podporovateľ a "hovorca" proruských vlád v regióne Donbas. V Rusku mu za jeho spravodajské materiály udelili dokonca medaily. 

Nepriama podpora od Youtube

Phillips trvá na tom, že celú svoju spravodajskú činnosť si financuje z vlastných zdrojov. Napríklad pravidelne žiada podporu od svojich 264 000 odberateľov na YouTube. Okrem toho zarába aj na YouTubových reklamách, ktoré platia veľké západné spoločnosti. Spomenúť môžeme napríklad Piersa Morgana, ktorý hovoril o svojej relácii na pripravovanom kanáli TalkTV alebo akcii na jogurt Müller. YouTube, napriek význam britských politikov, odmieta stiahnuť Phillipsove videá.

YouTubera obvinili z vojnových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Jeho vzostup z neznámeho Brita na osobnosť národného politického záujmu bol viac ako prekvapujúci. Podľa rozhovoru pre BuzzFeed News z roku 2014 Phillips prvýkrát vycestoval na Ukrajinu ako fanúšik Anglicka vo futbalovom zápase. Ako tridsaťročný odišiel zo svoje práce v dnes už neexistujúcom vládnom informačnom úrade a presťahoval sa do krajiny, kde sa znovu objavil ako novinár.

Keď Rusko v roku 2014 napadlo Krym, Phillips zistil, že ho lákajú promoskovské separatistické skupiny na východe Ukrajiny. Jeho videá, ktoré si sám nahrával na YouTube, boli v tom čase na sociálnych sieťach doslova prelomové. Ruský spravodajský kanál Russia Today podporovaný Kremľom ho nakrátko zamestnal ako externistu. Preslávil sa videami z protestov predmestia Mariupolu, ale čoskoro zmizol z očí verejnosti, keďže záujem Západu o konflikt ustúpil.

V jednom zo svojich videí sa chváli tým, že je jediným novinárom zo Západu, ktorý sa zúčastnil prehliadky ruskej "legendárnej čiernomorskej flotily" a vzal si malú loď, aby sa pozrel na silu vlajkovej lode Moskva. Táto vlajková loď sa medzitým potopila. Mali ju zasiahnuť ukrajinské rakety.

Prvé chvíle po invázii na Ukrajinu 

Počas pandémie sa Phillips nachádzal vo Veľkej Británii. Točil prevažne protesty proti Black Lives Matter v centre Londýna. Ešte vo februári nahral video oproti Houses of Parliament. Lešenia vo videu na Elizabeth Tower poukazuje na skutočnosť, že v Londýne sa nachádzal zhruba v čase vypuknutia ruskej invázie na Ukrajinu.

YouTubera obvinili z vojnových
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Graham Phillips)

Následne sa mu podarilo vrátiť sa do východnej Ukrajiny. Do oblasti lieta veľmi málo leteckých spoločností, takže sa stal jedným z mála novinárov, ktorí natáčali videá z okupovaného územia po boku ruských síl.

Viac o téme: UkrajinaDonbasGraham Phillips
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu