Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prekvapenie na obrazovke: Premiér neoddychoval ani na Veľký piatok, vystúpil vo svetoznámej televízii!

Heger vystúpil ohľadom konfliktu v zahraničnej televízii CNN. Zobraziť galériu (2)
Heger vystúpil ohľadom konfliktu v zahraničnej televízii CNN. (Zdroj: reprofoto CNN)

BRATISLAVA/WASHINGTON - Slovensko sa po tom, ako Ukrajine darovalo obranný protivzdušný systém S-300, dostalo do verejného povedomia. Našu protiaktivitu v prípade ruskej agresie na Ukrajine si začali všímať aj na globálnej úrovni. Dôkazom toho je aj prekvapujúce vystúpenie premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) v zahraničnej televízii CNN.

VIDEO Časť vystúpenia Hegera v zahraničnej televízii CNN:

Heger vystúpil v zahraničnej CNN, v angličtine s moderátorkou hovoril o systéme S-300 na Ukrajine (Zdroj: repro CNN, Instagram.com/Eduard Heger)

Slovensko ešte začiatkom apríla oficiálne darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300. Po niekoľkodňových dohadoch a ťahaniciach to nakoniec priznal aj sám premiér Heger, ktorý v tom čase nahral odkaz z vlaku do Kyjeva, kam cestoval za prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Premiér Heger vyjadril presvedčenie, že demokratické krajiny sa nesmú nechať zastrašiť Ruskom a musia poskytovať maximálnu pomoc Ukrajine, ktorá už vyše 50 dní vzdoruje ruskej agresii.

Predmetom rozhovoru boli aj zbrane na Ukrajine či ruský plyn

Heger vystúpil v rámci pravidelnej relácie Hala Gorani Tonight, ktorú moderuje rovnomenná redaktorka. Hlavnou témou rozhovoru bolo slovenské darovanie systému S-300 na Ukrajinu ale aj odrezanie sa od ruských energií, na ktorých je, napríklad v prípade plynu, Slovensko tak závislé. V relácii sa tiež hovorilo o tom, akými zásobami konvenčných či nukleárnych zbraní Rusko disponuje.

"Vieme, že Rusko ... sa reálne snaží rozbiť jednotu, ktorú máme v demokratickom svete a to nemôžeme pripustiť. Nemali by sme sa báť, mali by sme byť odvážni a čeliť hrozbe a pomáhať Ukrajine tak, ako je to len možné," uviedol Heger v relácii CNN.

Prekvapenie na obrazovke: Premiér
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V relácii komunikoval po anglicky

Ešte väčším prekvapením pre divákov mohol byť fakt, že premiér na svoje vystúpenie v televízii cez telemost nevyužil žiadneho tlmočníka zo slovenčiny do angličtiny, ale sám sa podujal na komunikáciu s moderátorkou v angličtine. Koniec - koncov, Heger mal už dostatok skúseností s komunikáciou v angličtine ešte pred tým, ako sa vôbec stal premiérom. Sám sa totiž kedysi angažoval v rámci súkromného podnikania v Spojených štátoch na rôznych podujatiach.

Heger svojím stanoviskom reagoval aj na otázku tejto redaktorky CNN, ktorá sa týkala v piatok medializovaných informácií o diplomatickej nóte, v ktorej Moskva varovala USA, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať "nepredvídateľné" bezpečnostné dôsledky. Vyjadril pritom presvedčenie, že dodávky pomoci Kyjevu začínajú prinášať výsledky v podobe úspechov, ktoré sa ukrajinskej armáde darí dosahovať v niektorých oblastiach.

Vláda pracuje na alternatívnych zdrojoch surovín

Na otázku ohľadne možného dodania stíhačiek MiG-29 Kyjevu Heger uviedol, že Slovensko svoje formy vojenskej pomoci úzko koordinuje s ukrajinskou armádou a reaguje na jej aktuálne potreby. Ukrajina podľa neho momentálne Slovensko o tieto lietadlá nežiada, ale požaduje skôr pomoc pri oprave vojenskej techniky.

V prípade dodania systému S-300 išlo podľa Hegera o jasnú požiadavku ukrajinskej strany, ktorá má podľa slovenského premiéra okrem iného záujem aj o nákup húfnic Zuzana, o čom sa už podľa jeho slov rokuje. Jedna z otázok redaktorky CNN Hali Goraniovej sa týkala aj snáh o znižovanie závislosti Slovenska na dodávkach ruského plynu a ropy. Vláda SR podľa Hegera v spolupráci so svojimi partnermi veľmi intenzívne pracuje na zaistení alternatívnych spôsobov dodávok energetických surovín.

"Určite je to otázka mesiacov a možno aj rokov," odpovedal Heger na otázku, ako dlho môže zaistenie alternatívnych dodávok trvať. Vyjadril pritom poľutovanie nad tým, že sa v tomto smere nepodniklo väčšie úsilie už v minulosti.

Viac o téme: CNNEduard HegerKonflikt na UkrajineS-300
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu