Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň štyridsiaty šiesty (10. apríl 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: OS SR)

KYJEV - Ruské jednotky podnikli ďalší raketový útok na obytnú štvrť v Charkove. Na mieste výbuchu sa vytvoril kráter hlboký päť metrov. Informuje o tom portál Nexta. Podľa informácií ukrajinského generálneho prokurátora od začiatku ruskej agresie, zahynulo v Ukrajine 176 detí, pričom ďalších 324 utrpelo zranenia.

  • Medzi Ukrajinou a Ruskom sa uskutočnila tretia výmena zajatcov
  • Generálny prokurátor tvrdí, že počas ruskej invázie zahynulo 176 detí
  • Ruské jednotky podnikli ďalší raketový útok na obytnú štvrť v Charkove
  • Objavili sa dôkazy o neprimeraných ruských útokoch na civilistov, tvrdí Británia

Naživo z Ukrajiny


45. deň vojny: Zelenského navštívil britský premiér, stovky mŕtvych civilistov Putina navždy poškodili

45. deň vojny: Zelenského navštívil britský premiér, stovky mŕtvych civilistov Putina navždy poškodili (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

22:25 Rusko šíri dezinformácie, S-300 nezničili

"Ruská propaganda šíri klamstvá, že obranný systém zo Slovenska S-300 je zničený. Chceme upozorniť, že ide o nepravdivé informácie a sprievodné videá aj fotografie sú staršieho dáta. Ukrajinská strana nám už oficiálne potvrdila, že ide o dezinformácie," informovala hovorkyňa premiéra Eduarda Hegera Ľubica Janíková.

21:54 Rusi tvrdia, že zničili S-300, ktorú poslalo Ukrajine Slovensko

Rusi tvrdia, že zničili obranný systém S-300, ktorý Ukrajine poslalo Slovensko. Informácia zatiaľ nie je overená, informujú o tom len účty na Twitteri z Ruska. To, že systém bol zničený, tvrdí vo videu aj hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajina sa k veci ešte nevyjadrila. Systém mali zničiť v blízkosti 

Open Source Intelligence Monitor však na Twitteri uviedol, že Rusi nezničili celú batériu S-300, ktorú darovalo Ukrajine Slovensko. "Je to na smiech, lebo Ukrajina by neumiestnila 4 systémy S-300 do rovnakej oblasti, zvlášť tak blízko frontových línií," napísali. "Rusko doteraz nebolo schopné účinne zacieliť systémy protivzdušnej obrany, ako by to len kúzlom dokázalo urobiť po príchode nových systémov S-300? Toto všetko je len ďalšia lož Ruska, rovnako ako predtým tvrdili, že zničili ukrajinské letectvo," dodali. 

21:53 Ukrajinské ministerstvo obrany ohlásilo takmer 20 000 zničených ruských vojakov.

21:45 Ombudsmanka Ľudmyla Denisová tvrdí, že Kremeľ núti Ukrajincov deportovaných do Ruska, aby dostali miestne pasy. Vydaných už bolo asi 12 000 pasov. "Je to v rozpore s medzinárodným právom a je to priame porušenie Ženevského dohovoru," povedala. 

21:01 Rusko vymenovalo nového veliteľa, ktorý bude dohliadať na priebeh vojny na Ukrajine, keďže Moskva po počiatočnom neúspechu mení svoju stratégiu. Informovala o tom stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

19:55 V kostole v Černihivskej oblasti sa našli telá. Podľa ombudsmanky Ľudmyly Denisovej sa prípad zastrelenia ľudí v kostole pridáva na zoznam novo identifikovaných vojnových zločinov.

19:52 Americký prezident Joe Biden bude v pondelok virtuálne rokovať s indickým premiérom Naréndrom Módím, oznámil v nedeľu Biely dom. Virtuálne stretnutie Bidena s Módím sa uskutoční niekoľko týždňov po tom, ako americký prezident označil odpoveď Indie na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu za "neistú". 

18:24 Rakúsky kancelár Karl Nehammer sa v pondelok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom v nedeľu tlačová agentúra AFP.

17:14 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v nedeľu vyhlásil, že rozhodnutie Francúzska a Nemecka nepovoliť v roku 2008 Ukrajine vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) bolo "strategickou chybou". Informoval o tom denník The Guardian.

16:47 Pri ruskom raketovom útoku na letisku Dnipro bolo zranených 5 ľudí. Zranení boli záchranári ŠtB. Informuje o tom The Kyiv Independent na Twitteri, pričom sa odvoláva na Mykola Lukashuka, predsedu regionálnej rady v Dnipre.

16:35 Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko sa stretnú na ruskom Ďalekom východe 12. apríla. O vojne na Ukrajine budú diskutovať na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Ruské štátom kontrolované médiá informovali, že po stretnutí sa uskutoční tlačová konferencia.

16:33 Rusko vyhlásilo v regióne hraničiacom s Ukrajinou vysoký stupeň teroristického ohrozenia. Informuje o tom denník Ukrajinska pravda. 

16:32 Ukrajinská pohraničná stráž oznámila, že zabránila takmer 2200 mužom vo veku brannej povinnosti opustiť krajinu, čo je od začiatku vojny s Ruskom zakázané. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

16:13 Podľa generálnej prokurátorky je v Kyjevskej oblasti potvrdených 1 222 zabití civilistov. Generálna prokurátorka Iryna Venediktová pre Sky News uviedla, že jej úrad začal 56 trestných konaní podľa článkov o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti a identifikoval 500 podozrivých z Ruska.

16:11 Útočníci v Chersone dnes rozohnali pokojné zhromaždenie na podporu Ukrajiny.  Pravdepodobne ruskí útočníci použili strelné zbrane počas rozptýlenia, miestni obyvatelia počuli výstrely.

15:43 Video z dediny Horenka, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti. 

15:15 Najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi patriarcha Kirill vyzval v nedeľu ľudí, aby sa v ťažkých časoch zomkli okolo vlády. Spravil tak v čase, keď Rusko pokračuje vo svojej vojenskej operácii na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Nech nám Pán všetkým pomôže v týchto pre našu vlasť ťažkých časoch spojiť sa, a to aj okolo vlády. Vláda nech si splní svoje povinnosti k ľudu – pokorne a pripravene mu slúžiť, a to aj ak by za neho mala položiť svoj život," uviedol Kirill počas kázne v Moskve.

15:11 V Kazachstane sa konajú podujatia na podporu Ukrajiny. 

14:53 Ruské rakety opäť zasiahli letisko Dnipro. "Z letiska nezostalo nič, ale rakety stále prichádzajú," povedal Valentyn Rezničenko, guvernér Dnepropetrovskej oblasti.

14:50 V meste Vorzeľ útočníci vylúpili teologický seminár. V meste Irpiň spálili stovky kópií Biblie.

14:07 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval vedcov z celého sveta, aby vyšetrili príčiny masakra v Buči. Informoval o tom denník Ukrajinska Pravda. 

Viac o téme: InváziaRuskoUkrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu