Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rusi sa zrejme nepoučili: Ukrajinskí vojaci ukoristili superzbraň! Stihli ju aj použiť proti nepriateľom

Ruský raketomet TOS-1A
Ruský raketomet TOS-1A (Zdroj: TASR/AP/Ivan Sekretarev)

KYJEV - Ofenzíva ruských vojsk na Ukrajine trvá už viac ako mesiac, no Moskva sa zo svojich prešľapov v teréne akoby nechcela poučiť. Jej zbraní sa postupne zmocňujú ukrajinské jednotky. Najnovšie sa im podarilo ukoristiť ruský raketomet TOS-1A, schopný páliť termobarické strely. Kyjev ho už dokonca stihol použiť proti Rusom.

Do ukrajinských rúk malo zariadenie TOS-1A padnúť po neúspešnom ruskom pokuse obliehania Kyjeva. Teraz ho ukrajinské sily nasadili blízko mesta Izjum na východe krajiny. Podľa britského denníka The Times to oznámil Sergej Bratčuk z ukrajinskej vojenskej správy v Odesse.

Termobarická zbraň, označovaná tiež za vákuovú bombu, je jednou z najničivejších nejadrových zbraní. V prvej fáze nad miestom dopadu rozptýli aerosól. Zmes atmosférického kyslíka a paliva sa následne zapáli a dôjde k ničivému výbuchu. Ukrajina už skôr upozorňovala, že použitie tejto zbrane porušuje Ženevské konvencie.

V uplynulých dňoch sa objavilo niekoľko videí ukrajinských síl s týmito zbraňami, ktoré Rusi označujú ako "solntsepyok", teda "žiariace slnko". Začiatkom tohto týždňa bola na internete zdieľaná fotografia zobrazujúca ukrajinských vojakov, ktorí pózujú pred zajatou zbraňou TOS-1A. Iné video zachytávalo ukrajinský traktor, ktorý ťahal po poli ruský raketomet.

Viac o téme: ZbraneRuskoUkrajinaRaketometUkrajina v krízeVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu