Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Voľby do maďarského parlamentu sa už začali na americkom kontinente

Voľby v Maďarsku Zobraziť galériu (3)
Voľby v Maďarsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

BUDAPEŠŤ - Voľby do maďarského Národného zhromaždenia vypísané prezidentom Jánosom Áderom na nedeľu 3. apríla, sa už v sobotu začali na americkom kontinente.

Na maďarských zastupiteľských úradoch totiž môžu svoj hlas odovzdať Maďari, ktorí sa v čase volieb zdržiavajú v zahraničí a do 25. marca sa zaregistrovali na zoznamy príslušných zastupiteľských úradov, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na správu agentúry MTI.

Voľby v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
Voľby v Maďarsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Prvé volebné miestnosti sa otvorili o 06.00 h miestneho času v juhoamerických mestách Buenos Aires, Sao Paulo a Montevideo. Najviac Maďarov sa na voľby v Amerike zaregistrovalo v New Yorku s počtom 980, v Toronte ich je 420, vo Washingtone 416 a v Los Angeles 385. Na tomto kontinente prejavilo záujem o účasť na voľbách 4007 maďarských občanov s trvalým pobytom v Maďarsku.

Voľby v Maďarsku
Zobraziť galériu (3)
Voľby v Maďarsku  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Na ďalších svetadieloch budú zastupiteľské úrady otvorené v nedeľu miestneho času od 06.00 h do 19.00 h, pričom po uzatvorení urien v Maďarsku o 19.00 h už nebude možné voliť nikde. Držitelia maďarského občianstva s trvalým pobytom v zahraničí môžu svoj hlas v parlamentných voľbách odovzdať listom. Môžu však voliť iba zo straníckej kandidátky, pretože na voľbu kandidátov jednomandátových obvodov je potrebný trvalý pobyt v Maďarsku.

Viac o téme: VoľbyMaďarskoAmerikaViktor OrbánFidesz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu