Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

VOJNA na Ukrajine Deň tridsiaty šiesty (31. marec 2022)

Zelenského výzva zaznela v jeho virtuálnom prejave k holandským poslancom, ktorý bol súčasťou série jeho vystúpení v parlamentoch po celom svete. Niekoľko hodín predtým vystúpil na diaľku v austrálskom parlamente. "Buďte ochotní zastaviť dovoz energetických surovín z Ruska... aby ste nedávali milióny na vojnu," vyhlásil Zelenskyj.

12:34 V ukrajinskej metropole Kyjev bude od piatka od 1. apríla po mesiac trvajúcom zákaze opäť povolený predaj alkoholu. Alkoholické nápoje sa budú dať kúpiť v čase od 11.00 h do 16.00 h v obchodoch a v reštauráciách. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia Kyjeva, na ktorých sa odvolala agentúra DPA. Predaj alkoholu bol v hlavnom meste Ukrajiny zakázaný od 1. marca. Dočasné zákazy jeho predaja medzičasom uvoľnili aj iné ukrajinské mestá, napríklad Ľvov či Mykolajiv.

12:24 V Nemecku sa má uskutočniť stretnutie ukrajinskej delegácie s vysokopostavenými nemeckými politikmi s cieľom získať prísľub "politickej, hospodárskej, humanitárnej a vojenskej pomoci". Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok uviedol starosta Kyjeva Vitalij Kličko, informoval denník Der Tagesspiegel.

12:23 Ukrajina rokuje s Poľskom a pobaltskými krajinami o uzavretí hraníc s Bieloruskom a Ruskom. Podľa ukrajinského veľvyslanca v Poľsku Andrija Deščycsia ukrajinskí diplomati rokujú s Poľskom, Lotyšskom, Litvou a Estónskom o uzavretí hraníc s Bieloruskom a Ruskom.

12:22 Ruské jednotky opäť použili v Doneckej oblasti fosforové strelivo. Informoval o tom šéf regionálnej správy Pavlo Kirilenko.

 

Оперативна інформація щодо російського вторгнення. Вночі росіяни продовжували обстріли у центральній частині...

Posted by Павло Кириленко on Thursday, March 31, 2022

12:18 EÚ zvažuje nové sankcie voči ruským bankám. Balíček sankcií by mal podľa dostupných informácií obsahovať aj silnejšie obmedzenia používania kryptomien a môže sa dotknúť aj rodinných príslušníkov ruských podnikateľov.

12:08 Taiwanské ministerstvo obrany zriadilo pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať taktické postupy využívané počas Ruskom rozpútanej vojny na Ukrajine. Okrem iného chce preskúmať, ako sa Ukrajinci bránia proti ruským inváznym silám. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters, ktorá v tejto súvislosti pripomenula, že Taiwan sa dlhodobo obáva možnej vojenskej invázie zo strany Číny.

11:16 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov by sa mohli do dvoch týždňov opäť osobne stretnúť na rokovaniach. Povedal to vo štvrtok šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

"Približne do týždňa alebo dvoch by sa mohlo uskutočniť stretnutie na vyššej úrovni, prinajmenšom na úrovni ministrov zahraničných vecí," uviedol Čavušoglu. "Záleží na tom, aby obe strany našli spoločnú reč a dohodli sa na trvalom prímerí," dodal s tým, že stretnutie Kulebu s Lavrovom by Turecko rado usporiadalo "ako čestný sprostredkovateľ".

Mevlüt Cavusoglu
Zobraziť galériu (14)
Mevlüt Cavusoglu  (Zdroj: SITA/Arif Hudaverdi Yaman/Pool Photo via AP)

11:07 Do mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruské jednotky, vyrazil vo štvrtok konvoj 45 autobusov s cieľom evakuovať civilistov a doručiť tam humanitárne zásoby. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Viac o téme: InváziaRuskoVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu