Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Začal sa mimoriadny summit NATO: Mandát generálneho tajomníka Stoltenbegra predĺžili o rok

Olaf Scholz Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

BRUSEL - Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok nestihol začiatok mimoriadneho summitu NATO, ktorý sa začal predpoludním v Bruseli. Informuje o tom agentúra DPA. Scholza na oficiálnom fotormíne zastúpil nemecký veľvyslanec pri NATO Rüdiger König. Dôvod kancelárovho meškania podľa DPA nie je známy.

Aktualizované o 17:13

Summit NATO bol v znamení jednohlasného odsúdenia vojny na Ukrajine ako bezprecedentného porušenia medzinárodného práva zo strany Ruska. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po skončení mimoriadneho summitu Severoatlantickej aliancie. Čaputová za emotívne označila vystúpenie prezidenta Volodymyra Zelenského cez videolink, ktorý zhrnul situáciu na Ukrajine a požiadal spojencov o ďalšiu pomoc.

Výsledok rokovaní možno podľa Čaputovej zhrnúť do štyroch hlavných bodov. V prvom rade je to posilnenie aliančných vojsk na východnom krídle NATO, čo znamená predsunutú prítomnosť bojových jednotiek v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. "Na Slovensku to bolo odobrené už aj parlamentom a bude sa to diať pod vedení Českej republiky," pripomenula.

Zuzana Čaputová o záveroch summitu NATO a pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ďalším výsledkom summitu je potvrdenie jednoty všetkých člnov Aliancie v tom, že treba aj naďalej pomáhať Ukrajine a túto podporu zvyšovať. "Komuniké zo summitu obsahuje výzvu všetkým krajinám, vrátane Číny, aby sa zdržali akýchkoľvek zásahov a zostali neutrálne a nepodporovali Rusko materiálne alebo vojensky či spôsobom, ktorý by umožnil obchádzanie sankcií," vysvetlila.

Jednomyseľná zhoda lídrov bola aj na predĺžení mandátu pre generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, čo si podľa Čaputovej vyžaduje súčasná zložitá geopolitická situácia.

Aktualizované o 16:26

Severoatlantická aliancia posilní na svojom východnom krídle obranu pred chemickými, biologickými a jadrovými hrozbami. Po summite členských krajín NATO v Bruseli to povedal jeho generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Aktualizované o 16:24

Spojené štáty naďalej odmietajú poskytnúť Ukrajine bojové lietadlá, a to napriek žiadosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na štvrtkovom summite NATO. Vysokopostavený predstaviteľ Spojených štátov pre CNN vo štvrtok povedal, že pozícia Washingtonu sa v tejto vecí nemení.

Aktualizované o 16:15

Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom summitu Európskej rady premiér SR Eduard Heger s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta, a mal by sa tak aj voči Rusku správať.

Aktualizované o 14:56

Lídri členských krajín NATO sa vo štvrtok dohodli na posilnení obrany vo východnej časti Aliancie v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. 

Aktualizované o 14:55

Lídri členských štátov Severoatlantickej aliancie sa vo štvrtok na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na predĺžení mandátu generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga o ďalší rok, konkrétne do 30. septembra 2023. 

"Lídri sa poďakovali generálnemu tajomníkovi za jeho vedenie a obetavosť, najmä v tejto kritickej chvíli pre medzinárodnú bezpečnosť," uvádza sa vo vyhlásení. Stoltenbergovo súčasné funkčné obdobie malo vypršať 1. októbra a už do konca roka 2022 mal pôvodne nastúpiť na post guvernéra centrálnej banky vo svojom rodnom Nórsku. Nórsky premiér Jonas Gahr Störe vo štvrtok ešte pred začiatkom mimoriadneho summitu v Bruseli vyhlásil, že podporuje predĺženie mandátu svojho krajana.

Aktualizované o 14:27

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vo videopríhovore k lídrom Severoatlantickej aliancie požiadal členské štáty organizácie NATO o poskytnutie jedného percenta ich tankov a bojových lietadiel.

Ukrajinský prezident požiadal lídrov NATO o prísľub, že vyčlenia pre ukrajinskú stranu jedno percento svojej výzbroje, najmä v podobe tankov a bojových lietadiel. "Ukrajinská armáda už mesiac vzdoruje. Za nerovnakých podmienok. A to isté opakujem už celý mesiac. Aby Ukrajina mohla chrániť svojich ľudí a mestá, potrebuje vojenskú pomoc – bez obmedzení," povedal Zelenskyj.

Aktualizované o 14:02

Lídri členských krajín NATO, ktorí sa vo štvrtok stretávajú na summite v Bruseli, žiadajú, aby Čína nepodporovala inváziu Ruska na Ukrajinu a podnikala nenásilné kroky s cieľom ukončiť tento konflikt. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ NATO. Informovala o tom agentúra AFP.

Nemenovaný činiteľ médiám v sídle NATO počas štvrtkového summitu podľa AFP povedal, že viacerí lídri členských krajín Aliancie od Číny žiadajú, aby plnila svoje záväzky v rámci medzinárodného spoločenstva ako člen Bezpečnostnej rady OSN. "Od Číny musíme aj naďalej vyžadovať, aby Rusko v jeho agresii proti Ukrajine nepodporovala," povedal uvedený predstaviteľ NATO.

Scholz na zasadnutie, ktoré sa zameriava na konflikt na Ukrajine, prišiel počas otváracieho príhovoru generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Summit, ktorý sa začal vo štvrtok, je označovaný za "za jeden najdôležitejších v dejinách Aliancie", píše na svojej webovej stránke stanica BBC a pripomína, že vojna na Ukrajine už trvá dlhšie než jeden mesiac.

Stoltenberg ešte pred začiatkom summitu povedal, že lídri členských krajín NATO budú hovoriť o zresetovaní bezpečnostnej a obrannej stratégie Aliancie z dlhodobého hľadiska. "Prvým krokom k tomuto cieľu je vytvorenie štyroch nových bojových skupín vo východnej časti Aliancie – konkrétne v Bulharsku, Rumunsku, Maďarsku a na Slovensku," povedal.

Začal sa mimoriadny summit
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Thibault Camus)

Takisto pripomenul, že Aliancia poskytuje podporu Kyjevu už niekoľko rokov a v ostatnom čase vojenskú, finančnú a humanitárnu pomoc ešte zvýšila, aby "pomohla Ukrajine udržať si jej fundamentálne právo na sebaobranu". Na summite sa priamo zúčastňuje aj americký prezident Joe Biden. Účasť Bidena na summite je podľa Stoltenberga potvrdením toho, že Spojené štáty a Európa stoja počas aktuálnej krízy bok po boku.

USA a ich spojenci zvažujú dodať Kyjevu protilodné rakety

Spojené štáty a ich spojenci chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej administratívy na margo štvrtkového mimoriadneho summitu NATO v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters. "Začali sme so spojencami konzultovať poskytovanie protilodných rakiet Ukrajine," povedal nemenovaný predstaviteľ. Zároveň však dodal, že "môžu existovať určité technické problémy" pri ich dodávke.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij sa pripojil k lídrom NATO prostredníctvom videoprenosu. Podľa predstaviteľa americkej administratívy počas prejavu nezopakoval svoje predchádzajúce žiadosti o vstup Ukrajiny do NATO a nežiadal ani vytvorenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. "Celková nálada (summitu) bola triezva, rozhodná a neuveriteľne jednotná," povedal predstaviteľ o atmosfére na mimoriadnom stretnutí lídrov.

Zelenskyj varoval lídrov Aliancie, že Rusko má v pláne "ísť ďalej"

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok apeloval na lídrov Severoatlantickej aliancie, aby NATO zvýšilo svoju vojenskú podporu Ukrajine. Najvyšší predstaviteľ Kyjeva zároveň varoval, že ruské sily sa môžu zamerať aj na východných členov Aliancie vrátane Poľska. TASR prevzala informácie od agentúry Reuters. "Rusko chce ísť ďalej, proti východným členom NATO, pobaltským štátom, a určite proti Poľsku," varoval Zelenskyj v prejave najvyšších predstaviteľov NATO, ktorí sa stretli na mimoriadnom summite v Bruseli. Videozáznam z prejavu prezident zverejnil na sociálnej sieti Telegram.

"NATO ešte musí ukázať, čo môže Aliancia urobiť pre záchranu ľudí," dodal prezident. Lídrom štátov združených v Organizácii Severoatlantickej zmluvy pripomenul, že Ukrajina svojím hrdinským vzdorovaním ruskej agresii ukázala svetu, že spĺňa štandardy NATO a že jeho krajina vie veľkou mierou prispieť k spoločnej bezpečnosti v Európe a vo svete.

Viac o téme: SummitRokovanie NATO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu