Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Prežil štyri koncentračné tábory, zabila ho ruská raketa! Príbeh Borisa Romanchenka († 96) vyvoláva rozhorčenie

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

CHARKOV – Prežil 2. svetovú vojnu, väznenie v koncentračných táboroch a nakoniec zomrel v troskách vlastného bytu v ukrajinskom Charkove kvôli ruskej rakete. Ukrajinec Boris Romanchenko († 96) sa stal ďalšou v dlhom rade obetí, ktoré si doteraz vyžiadala „špeciálna vojenská operácia“, ktorú Rusko podniklo na Ukrajine.

O smrti 96-ročného Borisa Romanchenka informoval nemecký pamätný ústav koncentračného tábora Buchenwald s odvolaním sa na jeho príbuzných. Zabitý mal byť v piatok vo svojom byte v Charkove v dôsledku delostreleckej paľby.

Romanchenko bol ako mladý počas 2. svetovej vojny väznený vo viacerých koncentračných táboroch – okrem Buchenwaldu to boli tiež tábory Peenemüende, Dora a Bergen-Belsen – no podarilo sa mu tieto hrôzy prežiť. 

Prežil štyri koncentračné tábory,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

„Boris Romantschenko viedol intenzívnu kampaň na pripomenutie si nacistických zločinov,“ uviedol ústav na sociálnej sieti Twitter. Bol tiež viceprezidentom medzinárodného výboru Buchenwald-Dora.

 

"DENACIFIKÁCIA" V PRAXI: PREŽIL HOLOKAUST, TERAZ HO VO VLASTNOM BYTE ZABILA RUSKÁ RAKETA V Charkove prišiel o život...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Monday, March 21, 2022

Paradoxom je, že ruský prezident Vladimir Putin v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajiny hovoril o potrebe denacifikácie tejto krajiny. Zahynul však pritom muž, ktorý hrôzy nacizmu nielen že prežil, ale celý život na ne upozorňoval a podieľal sa na tom, aby neupadli do zabudnutia.

Viac o téme: úmrtieKoncentračný táborCharkovBoris RomanchenkoKonfikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu