Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zistenia ukrajinskej rozviedky: Ruské elity zvažujú zvrhnutie Putina! Známe je aj meno jeho nástupcu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Ramil Sitdikov/Sputnik Pool Photo via AP)

MOSKVA – Majú ho už dosť?! Proti ruskému prezidentovi Vladimírovi Putonovi už nemajú zbrojiť iba západné mocnosti, ale aj ľudia z jeho blízkeho okolia. Podľa ukrajinských spravodajských služieb sa totiž v Rusku formuje určitá skupina vplyvných osôb, ktoré nesúhlasia s jeho krokmi. Vybraný má byť dokonca už aj Putinov nástupca.

Niektorí zástupcovia ruských politických a obchodných elít údajne zvažujú zvrhnutie prezidenta Vladimíra Putina, aby mohli byť znovu obnovené vzťahy Moskvy so západnými krajinami. S odvolaním sa na tvrdenie ukrajinských spravodajských služieb to uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany. Tieto zatiaľ neoverené informáciu priniesol denník Kyiv Independent.

archívne video

Ivan Korčok vyzval Rusko na ukončenie nezmyselnej vojny na Ukrajine (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Odstránenie Putina by mali chcieť previesť čo možno v najskoršom možnom čase, aby sa čím skôr obnovili obchodné vzťahy so Západom. Objavili sa dokonca informácie o tom, že sa Putina pokúsia otráviť, vylúčená však nie je ani nečakaná choroba či akákoľvek iná "náhoda".

Takéto informácie majú v Kremli vytvárať napätú atmosféru. Britský Daily Mail s odvolaním sa na svoj zdroj uviedol, že tieto fámy a podozrenia v rámci moskovského vnútorného kruhu „zasievajú vo vedení semená paranoje a pochybností.“

Zistenia ukrajinskej rozviedky: Ruské
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Možný nástupca

Objavilo sa už dokonca aj meno možného Putinovho nástupcu. Stať sa ním má súčasný šéf Federálnej bezpečnostnej služby Alexander Bortnikov. Šéf ruských špiónov má byť Putinov učiteľ ešte z čias v KGB.

Bortnikov v posledných dňoch podľa ukrajinskej rozviedky upadol u Putina do nemilosti kvôli podceneniu situácie na Ukrajine. Ruské ozbrojené zložky totiž nečakali taký odpor a očakávali, že budú v krajine postupovať oveľa rýchlejšie. A bol to vraj práve Bortnikov a jeho ľudia, ktorí mali predtým na starosti analýzu nálad ukrajinského obyvateľstva a schopností ukrajinskej armády.

Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
Zobraziť galériu (3)
Šéf ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Alexander Bortnikov počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.  (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Pod tlakom sankcií

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pristúpili Západné krajinu k niekoľkým balíkom sankcií namierených na Rusko, ale aj na konkrétne osoby a firmy. Krajinu začali okrem toho opúšťať mnohé západné spoločnosti, ktoré z Ruska stiahli svoju výrobu či pobočky.

O prijatí zatiaľ posledného, štvrtého balíka sankcií, rozhodla Európska únia 15 marca. Zahŕňa zákaz akýchkoľvek transakcií s určitými štátnymi podnikmi či investícií do ruského energetického sektora. Zaviedli sa tiež obchodné obmedzenia týkajúce sa železa, ocele a luxusného tovaru.

Okrem hospodárskych sankcií Západ pristúpil aj k rôznym diplomatickým obmedzeniam. Všetko toto má dopady na konkrétnych Rusov z radov tých najvplyvnejších a najbohatších, ktorým sankcie spôsobujú výrazné problémy v obchodovaní.

Viac o téme: OdstránenieSankcieRozviedkaVladimir PutinUkrajinaKremeľKonflikt na UkrajineAlexander Bortnikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu