Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čína si odmieta "vybrať stranu" v súvislosti s vojnou na Ukrajine: Je aj proti deleniu sveta "na bloky"

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

BRUSEL - Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví, a je aj proti deleniu sveta "na bloky". Predstaviteľom EÚ to v piatok na virtuálnom summite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, informuje agentúra DPA.

Čínsky premiér sa prostredníctvom videoprenosu prihovoril predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Podľa slov predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie uviedol, že Čína je proti "rozdeľovaniu (sveta) na bloky" a "vyberaniu si strán".

Čína a EÚ by mali využiť svoj vplyv

Čínsky premiér takto reagoval na výzvu Európskej únie, ktorá summite EÚ-Čína apelovala na Peking, aby využil svoj vplyv a pomohol ukončiť vojnu na Ukrajine. "Čína a EÚ sú spoločne zodpovedné za to, aby využili svoj spoločný vplyv a diplomaciu na ukončenie vojny, ktorú vedie Rusko na Ukrajine," uviedol Michel v príspevku, ktorý zverejnil na Twitteri počas prestávky v rozhovoroch na zmienenom summite.

Krajiny by mali spolupracovať

Čínsky prezident Si Ťin-pching neskôr podľa rovnakého predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie Leyenovej a Michelovi cez videoprenos zase povedal, že Čína a EÚ by mali spolupracovať pri zvládaní ukrajinskej krízy a zabrániť "jej rozširovaniu". Dodal, že vzťahy EÚ a Číny môžu v čase ruskej invázie na Ukrajine slúžiť na zabezpečenie globálnej stability, približuje DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu