Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VOJNA na Ukrajine Deň dvadsiaty piaty (20. marec 2022)

Ruská armáda útočila na vojenské kasárne v Mykolajive. Zobraziť galériu (10)
Ruská armáda útočila na vojenské kasárne v Mykolajive. (Zdroj: Twitter/AFP News Agency)

KYJEV - Cez humanitárne koridory sa v sobotu podarilo z ukrajinských miest evakuovať celkovo 6623 ľudí. Uviedol to námestník riaditeľa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. Citovala ho stanica BBC dodávajúc, že ide o výrazne nižší počet, ako vyše 9000 ľudí, ktorých sa podarilo evakuovať v piatok. Dianie sledujeme online.

  • Cez humanitárne koridory v sobotu evakuovali vyše 6600 ľudí
  • Moskva obvinila Kyjev, že plánuje útok "pod falošnou vlajkou"
  • Ruskí vojaci donútili tisíce obyvateľov Mariupola presunúť sa do Ruska
  • Ukrajinský prezident je pripravený rokovať s ruským náprotivkom

 

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine 

Prehľadávanie trosiek zničenej budovy na Ukrajine (Zdroj: Profimedia)

ONLINE

21:55 6 európskych krajín začína vyšetrovanie ruských vojnových zločinov. Podľa ukrajinskej generálnej prokurátorky Iryny Venediktovej medzi ne patria Estónsko, Litva, Nemecko, Poľsko, Slovensko a Švédsko. Ukrajina spolupracuje s týmito krajinami na výmene „informácií a dôkazov“. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

21:35 Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu povedal, že Rusko a Ukrajina pokročili v rokovaniach o ukončení ruskej invázie, pričom obe znepriatelené strany sú podľa jeho slov už blízko k dosiahnutiu dohody. 

21:10 Ruský letecký útok poškodil 13 budov v Žytomyrskej oblasti. Letecký útok z 20. marca v okrese Korosten v Žytomyrskej oblasti tiež zranil najmenej troch ľudí. S odvolaním sa na štátnu pohotovostnú službu o tom na sociálnej sieti informoval The Kyiv Independent.

20:45 Kvalita výbavy ruských vojakov je v mnohých prípadoch slabá.

20:05 "Rusko sa uchyľuje k zúfalým útokom. Som zhrozená ruskými zverstvami v Mariupole vrátane útokov na školy, v ktorých sa ukrývali civilisti," napísala britská ministerka zahraničia Liz Trussová na Twitteri. "Putin sa uchyľuje k zúfalým opatreniam, pretože nedosahuje svoje ciele," dodala.

19:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu Izrael, aby upustil od svojich snáh o zachovanie neutrálneho postoja k vojne na Ukrajine. Zároveň vyzval izraelskú vládu, aby poskytla Kyjevu pomoc v boji proti ruskej agresii. Zelenskyj to uviedol vo svojom krátkom videopríhovore k poslancom izraelského parlamentu, informovala agentúra AFP. Počas svojho vystúpenia viackrát prirovnal ruský útok voči Ukrajine k holokaustu.

18:35 Pracovníkov jadrovej elektrárne v Černobyle evakuovali. Prepustených bolo 64 ľudí uväznených v jadrovej elektrárni Černobyľ, okupovanej Ruskom. Na ich miesto sa dobrovoľne prihlásilo 46 zamestnancov, ktorí odcestovali do obsadeného zariadenia. Informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent.

18:00 Nemecko uzavrelo energetickú dohodu s Katarom, aby znížilo závislosť od Ruska. Informuje o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent. "Spoločnosti, ktoré prišli do Kataru s (nemeckým ministrom hospodárstva), teraz vstúpia do zmluvných rokovaní s katarskou stranou," uviedol hovorca ministerstva.

17:30 Protest na podporu Ukrajiny v arménskom Jerevane.

17:10 "Ukrajina nemôže ohroziť svoju územnú celistvosť," uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pre CNN. Dodal, že Ukrajinci neprijmú žiadnu dohodu zahŕňajúcu stratu územia alebo suverenity. „Existujú kompromisy, na ktoré ako nezávislý štát nemôžeme byť pripravení,“ povedal Zelenskyj.

16:30 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg o možnosti zavedenia bezletovej zóny nad Ukrajinou: "Tento konflikt nesmie prerásť do vojny medzi alianciou a Ruskom," dodal Stoltenberg, ktorého citoval na sociálnej sieti portál NEXTA.

Ministri zahraničných vecí NATO mimoriadne rokovali o Rusku i Ukrajine
Zobraziť galériu (10)
Ministri zahraničných vecí NATO mimoriadne rokovali o Rusku i Ukrajine  (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

16:10 Ukrajinské ministerstvo energetiky tvrdí, že viac ako milión Ukrajincov zostalo bez elektriny. Rezort tiež uvádza, že 278-tisíc Ukrajincov zostalo bez plynu v dôsledku prebiehajúcej ruskej vojny proti Ukrajine.

15:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať s Putinom. Uviedol to v rozhovore pre stanicu CNN. "Som pripravený na rokovania s Putinom, ale ak zlyhajú, môže to znamenať 3. svetovú vojnu," dodal Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (10)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

15:10 V dôsledku "devastujúcej" vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už približne 10 miliónov ľudí, teda viac než štvrtina z celkového počtu obyvateľov krajiny. Oznámil to v nedeľu Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorého toto číslo zahŕňa Ukrajincov, ktorí sa uchýlili do zahraničia, aj vnútorne vysídlené osoby na ukrajinskom území.

14:15 Ruská vojna na Ukrajine je „nezmyselný masaker“. Uviedol to pápež František vo svojom týždennom príhovore a informoval o tom na sociálnej sieti The Kyiv Independent. Hlava katolíckej cirkvi vyzvala „všetkých aktérov medzinárodného spoločenstva, aby vyvinuli skutočné úsilie na ukončenie tejto odpornej vojny“.

Modlitba pápeža Františka
Zobraziť galériu (10)
Modlitba pápeža Františka  (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

14:10 Ukrajinský generálny štáb vidí vysoké riziko útoku z Bieloruska na západnú Ukrajinu. Ukrajinské ozbrojené sily uviedli, že podľa ukrajinských spravodajských služieb sa Bielorusko v najbližších dňoch pripojí k Rusku pri invázii na Ukrajinu. Informuje o tom na sociálnej sieti portál The Kyiv Independent.

13:45 Irpin dnes: 

13:40 Dnes sú na zhromaždení aj obyvatelia Chersonu. 

13:35 Volodymir Zelenskyj podpísal dekrét o jednotnom vysielaní pre všetky ukrajinské televízne kanály. 

13:30 Starosta Enerhodaru (región Záporožie) Dmitrij Orlov informoval o únose prvého viceprimátora Ivana Samojduka ruskými jednotkami. 

13:25 Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruské elity plánujú zvrhnúť Putina, aby obnovili ekonomické vzťahy so západnými krajinami.

13:15 Počet obetí ruského tankového útoku na dom dôchodcov v Luhanskej oblasti dosiahol 56. Rusi presunuli 15 preživších do zariadenia na okupovaných územiach.

13:00 Ukrajinské úrady uviedli, že príslušníci ruskej inváznej armády začali strieľať z tanku na domov dôchodcov na východe Ukrajiny, pričom zabili 56 ľudí. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá však túto informáciu bezprostredne nedokázala overiť z nezávislých zdrojov.

Viac o téme: InváziaRuskoUkrajinaVolodomyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu