Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko si zo sankcií nič nerobí a vyťahuje kontroverznú kartu: Pre odchod štúdií pristúpili k zlegalizovaniu pirátstva

Rusko ide bojovať so sankciami v kyberpriestore po svojom. Zobraziť galériu (2)
Rusko ide bojovať so sankciami v kyberpriestore po svojom. (Zdroj: Gettyimages.com, SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Šokujúce ruské kroky na území Ukrajiny sú pre krajiny Západu a veľké korporácie neospravedlniteľným aktom, za ktorý budú Rusi trpieť ešte veľmi dlho. Ich odchodom z Ruska sa toho zmení veľa aj v popkultúre. Platí to minimálne pre spoločnosti, ktoré na ruskom území odmietli poskytovať svoje služby, premiéry najnovších filmov či poskytovanie videohier. Rusko však aj v tomto prípade vyťahuje veľmi kontroverznú kartu a hovorí sa o zákone, ktorý prakticky "zlegalizuje" v Rusku pirátstvo týchto diel.

Tracker na torrenty bude legálnou záležitosťou

Vlnu kontroverzie na Twitteri cez ruský portál Gazeta.ru spustil zástupca Štátnej dumy Dmitrij Ionin, ktorý navrhol odblokovať RuTracker, čo je vlastne nástroj na sprevádzkovanie nelegálneho zdieľania súborov cez torrent klientov. V týchto "vodách" internetu sa často objavujú nelegálne získané kópie seriálov, filmov, hudby či videohier.

Pomocou pirátstva chcú Rusom legálne umožniť sledovať Hollywood

Keďže mnohé západné štúdiá odmietli v Rusku podľa Gazeta.ru vydať nové filmy, poslanec preto verí, že vďaka torrent trackeru budú môcť používatelia sledovať hollywoodske filmy.

Ruské ministerstvo hospodárskeho rozvoja začiatkom tohto týždňa navrhlo zmiernenie pirátskej legislatívy s cieľom obísť sankcie. "Zvažuje sa možnosť zrušenia obmedzení používania duševného vlastníctva obsiahnutého v určitom tovare, ktorého dodávky do Ruska sú obmedzené,“ uviedlo ministerstvo. "Tým sa vyhladia dopady prerušení dodávateľských reťazcov na trh, ako aj nedostatok tovaru a služieb, ktorý vznikol v dôsledku nových sankcií zo strany západných krajín," argumentuje rezort.

Podľa miestnych médií v Rusku podľa portálu CityA.M., vláda teraz oznámila, že ruské spoločnosti nemajú povinnosť platiť držiteľom patentov za používanie duševného vlastníctva zo všetkých krajín, ktoré na krajinu uvalili sankcie. Po tomto kroku sa v krajine vraj účinne zlegalizovalo de facto pirátstvo kultúrnych diel.

Krok Ruska prichádza krátko po sankciách mnohých spoločností

Rusku k legalizovaniu pirátstva pristúpilo pomerne rýchlo. Hlavne po tom, čo stremovacia služba Twitch pozastavila platby ruským streamerom. Zaviedli sa tiež nové pravidlá na zastavenie šírenia dezinformácií.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: thinkstockphotos.com)

V Rusku pozastavili tiež svoju činnosť spoločnosti ako Microsoft, Sony či mnohé ďalšie herné a zábavné štúdiá. Tieto firmy tak zareagovali na výzvu ukrajinského podpredsedu vlády, ktorý požiadal "všetkých vývojárov hier“, aby dočasne ukončili podporu v Rusku a Bielorusku.

Viac o téme: HudbaFilmyZákonPirátstvoSankcieVideohryRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu