Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Expert odhalil, na čo sa spoliehajú USA v invázii na Ukrajinu: Na mieste Putina by som bol znepokojený!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Carolyn Kaster)

WASHINGTON - Odborník na americké tajné služby poskytol pohľad na taktiku USA v boji proti ruskej invázii na Ukrajinu. Washington sa podľa neho spolieha na špičkové technológie a starú dobrú špionáž, čo privádza Moskvu do zúfalstva.

Podľa spravodajského experta Tima Weinera Spojené štáty vedú rozsiahly boj proti ruskej invázii na Ukrajine. Zapojené sú CIA aj Národná bezpečnostná agentúra (NSA). Washington aktívne podporuje Kyjev, ako expert vysvetľuje v podrobnom rozhovore pre stránku bazonline.ch.

Prieskumné lety špionážneho lietadla

Publicista potvrdzuje, že tajné služby USA boli dlhodobo aktívne na viacerých frontoch, a preto boli schopné ruskú inváziu predpovedať už týždne predtým, než sa skutočne začala. V súčasnosti sa okrem iného používa aj špeciálne modernizované prieskumné lietadlo CIA. Ide o prerobený Bombardier Challenger, ktorý už niekoľko dní takmer nepretržite krúži nad vzdušným priestorom východnej Európy. Wiener približuje, že zariadenie, ktoré nesie názov "Artemis", je vybavené odpočúvacou technikou s veľkým dosahom, a preto nemusí opustiť vzdušný priestor partnerov NATO. Nachádzať sa má v rumunskom hlavnom meste Bukurešť. Jeho názov sa vzťahuje na bohyňu lovu v gréckej mytológii.

Podľa Weinera sú všetky informácie, ktoré v súčasnosti zbierajú americké tajné služby, okamžite sprístupnené vláde v Kyjeve. Okrem toho Spojené štáty dlhodobo cvičia v táboroch v USA vysokopostavených ukrajinských bojovníkov na boj proti Rusom. Američania sú aktívni aj v kyberpriestore. NSA sa údajne nabúrala do ruských systémov a vytvorila komunikačné kanály pre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Špekulácie o špiónovi v Kremli v službách USA

USA však neútočia len technologickými prostriedkami, ale údajne využívajú aj tradičné prostriedky špionáže. Expert, ktorý okrem iného napísal prácu o histórii FBI, vysvetľuje, že je pravdepodobné, že v rámci ruského mocenského aparátu v Kremli pracuje špión a odovzdáva informácie západným mocnostiam. "Na mieste Putina by som bol veľmi znepokojený," povedal.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Wiener ocenil jednotný postup Západu, ktorý je v príkrom rozpore s jeho prístupom v roku 2014 po ruskej anexii Krymu. Rusku sa vtedy podarilo šíriť pochybnosti cielenými dezinformáciami. Teraz sa však západná koalícia ukázala v takej jednote, že sa k sankciám pridali aj švajčiarski bankári. NATO sa cez noc pretransformovalo z debatného klubu na silnú koalíciu. Odborník schvaľuje aj tvrdé sankcie, ktoré boli prijaté voči Rusku. Prebieha efektívna ekonomická vojna, pričom devalvácia ruskej meny môže Putina tvrdo zasiahnuť.

Viac o téme: ŠpionážRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu