Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Výpadok prúdu v Černobyli nemal vážny vplyv na bezpečnosť elektrárne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

ČERNOBYĽ - Odpojenie bývalej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli nemá výrazný vplyv na jej bezpečnosť, uviedla v stredu Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (IAEA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ukrajina informovala IAEA o strate elektrického prúdu," napísala tento orgán OSN na Twitteri s tým, "že v tomto prípade IAEA neeviduje žiaden vážny dosah na bezpečnosť." Podľa oznámenia ukrajinského prevádzkovateľa prenosových sústav Ukrenergo bola elektráreň "úplne odpojená od elektrickej sústavy". Z dôvodu ruskej invázie na Ukrajine nie je podľa spoločnosti Ukrenergo možné dodávky energie zatiaľ obnoviť.

IAEA v noci na stredu oznámila, že prenos údajov z bezpečnostných monitorovacích systémov inštalovaných v bývalej jadrovej elektrárni v Černobyli nefunguje. Černobyľská elektráreň bola v apríli roku 1986 dejiskom rozsiahlej jadrovej havárie. Koncom minulého týždňa ju obsadili ruské jednotky, ktoré 24. februára začali vojenskú inváziu na územie Ukrajiny.

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: ElektrinaVojnaElektráreňRuskoUkrajinaČernobyľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu