Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Utečenci sa po novom môžu na Slovensku registrovať elektronicky

Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v meste Przemysl v Poľsku
Ukrajinskí utečenci na vlakovej stanici v meste Przemysl v Poľsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Daniel Cole)

BRATISLAVA - Utečenci sa môžu od stredy registrovať aj elektronickou formou pomocou QR kódu alebo prostredníctvom portálu Ministerstva vnútra (MV) SR. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Po vyplnení elektronického formulára Registrácia dočasného útočiska, pôjdu na najbližšie oddelenie cudzineckej polície. Ak si cudzinci takto vopred vyplnia svoje údaje, podstatne tým urýchlia administratívne procesy priamo na pracovisku cudzineckej polície. Formulár je k dispozícii v ukrajinčine, slovenčine a angličtine, spresnila.

Ministerstvá dostali úlohu pripraviť a sprevádzkovať ubytovacie kapacity pre ďalšie vlny utečencov z Ukrajiny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V prípade, že ide o maloletú osobu, ktorá sa dostavila na príslušný policajný útvar v sprievode zákonného zástupcu, uvedené "vyhlásenie cudzinca" za dieťa podáva zákonný zástupca. Následne sa s cudzincami uskutočnia ďalšie administratívne úkony súvisiace s registráciou. Potvrdenie o dočasnom útočisku cudzincovi vydajú na počkanie.

Polícia pripomína, že formulár je elektronické vyhlásenie cudzinca žiadajúceho o dočasné útočisko a neslúži na rezerváciu termínu na príslušnom pracovisku. Vyplnením formulára cudzinci urýchlia vybavovanie na mieste.

Viac o téme: RegistráciaUtečenciVojna na UkrajinePomoc Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu