Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rusko je otvorené rozhovorom s MAAE a Kyjevom: Stretnutie v Černobyle nepodporuje

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi (Zdroj: SITA/AP Photo/Lisa Leutner)

VIEDEŇ - Rusko oznámilo, že podporuje návrh Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) na trojstranné rozhovory s Kyjevom o zabezpečení ukrajinských jadrových zariadení. Informuje o tom v pondelok agentúra DPA.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi v piatok vyzval, aby sa čo najskôr konali rokovania pod záštitou MAAE. Po tom, ako minulý týždeň vypukol v objekte Záporožskej jadrovej elektrárne obkľúčenej ruskou armádou požiar, MAAE vyjadrila obavy, že invázia Ruska môže nechcene viesť k jadrovej katastrofe.

Rozhovory by sa pravdepodobne konali na úrovni vysoko postavených predstaviteľov z agentúr pre jadrovú bezpečnosť oboch štátov, povedal ruský veľvyslanec pri MAAE Michail Ulianov. Dodal však, že Rusko nepodporuje Grossiho návrh, aby sa strany konfliktu stretli v ukrajinskej jadrovej elektrárni Černobyľ, kde došlo v roku 1986 k jadrovej katastrofe. "Som presvedčený, že Černobyľ nie je najlepším miestom na takéto stretnutie. Vo svete je množstvo hlavných miest," uviedol Ulianov. Černobyľ je pod kontrolou Ruska takmer od začiatku invázie. Ulianov doplnil, že Moskva teraz čaká na rozhodnutie Kyjeva, či sa k rozhovorom pridá.

Rusko v noci zaútočilo na Záporožskú jadrovú elektráreň (Zdroj: FB/Černobyľ, Twitter/Mychajlo Podoljak)

Ukrajina odsúdila Rusko za ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne. Obvinila Moskvu, že zámerne cieli na jadrové zariadenia v krajine, ktorá už trpela katastrofou v Černobyli. Rusko tieto obvinenia popiera. Ukrajina tiež obviňuje Rusov, že narušujú komunikáciu medzi jadrovými elektrárňami a ukrajinským úradom pre dozor nad jadrovými zariadeniami.

Vo fyzikálnom inštitúte v Charkove bol zrejme zničený zdroj neutrónov

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi v pondelok informoval, že zdroj neutrónov vo fyzikálnom inštitúte v ukrajinskom meste Charkov bol zrejme zničený. Podľa agentúry AP Grossi súčasne ubezpečil, že nedošlo k žiadnemu úniku žiarenia. Grossi tiež povedal, že toto relatívne nové zariadenie sa považuje za bezpečné a má "veľmi malé množstvo" rádioaktívneho materiálu. Dodal, že toto zariadenie produkuje neutróny na vedecké experimenty.

Inštitút bol zapojený do projektu spolupráce medzi USA a Ukrajinou, uviedol Grossi. Dodal, že ide o "vedeckú inštitúciu, takže je naozaj veľmi poľutovaniahodné, čo sa stalo". Charkov je v posledných dňoch neustále terčom útoku ruských síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu