Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rusko reaguje na porušenie prímeria: Tvrdí, že v odchode civilistom bránia ukrajinskí nacionalisti

Mariupol po raketovom útoku.
Mariupol po raketovom útoku. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že nikto humanitárne koridory nevyužil a obvinilo ukrajinských "nacionalistov" z toho, že civilistom bráni v odchode.

Tisíce ľudí čakajú v rade na evakuáciu obytných oblastí neďaleko Kyjeva (Zdroj: profimedia.sk)

Ruský generál Michail Mizincev podľa agentúry TASS povedal, že "bez ohľadu na ťažkosti, ktoré vznikli v dôsledku neúspechu dnešnej humanitárnej operácie, sme pripravení ďalej spolupracovať s predstaviteľmi Ukrajiny a medzinárodných organizácií pri riešení krízovej humanitárnej situácie".

Evakuácia sa odkladá

Úrady juhoukrajinského mesta Mariupol sa v sobotu rozhodli odložiť plánovanú evakuáciu civilného obyvateľstva, pretože ruské vojská údajne nedodržiavajú dohodnuté dočasné prímerie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Vzhľadom na skutočnosť, že ruská strana nedodržiava prímerie a pokračuje v ostreľovaní jednak samotného Mariupolu a aj jeho okolia, ako aj z bezpečnostných dôvodov bola evakuácia civilného obyvateľstva odložená," uviedli predstavitelia mesta vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach. Ruské ministerstvo obrany uviedlo v sobotu ráno, že dalo súhlas na vytvorenie evakuačných únikových ciest, ktoré umožnia evakuáciu civilistov zo strategického prístavného mesta Mariupol na ukrajinskom juhovýchode a z mesta Volnovacha na východe Ukrajiny.

Ukrajinská vláda uviedla pre agentúru Reuters, že plánuje z Mariupolu evakuovať približne 200.000 ľudí a z mesta Volnovacha 15.000. Mariupol sa nachádza na pobreží Azovského mora a má približne 450.000 obyvateľov. Mesto, ostreľované ruskými silami, je fakticky odrezané od zásob pitnej vody aj elektrického prúdu, pričom jeho obyvateľov sužuje chladné počasie.

Viac o téme: MierRuskoVojna na UkrajineHumanitárne koridory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu