Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Koronavírus ovplyvnil vývoj spoločnosti a zasiahol najmä ženy, podľa vedkyne sa nachádzame v kľúčovom okamihu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images)

WASHINGTON - Ženy sú negatívnymi sociálnymi a ekonomickými dopadmi pandémie covidu zasiahnuté viac ako muži. Vyplýva to z novej štúdie výskumníkov z Washingtonskej univerzity, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet. Vedci zaznamenali najväčší a najdlhšie pretrvávajúci rozdiel medzi pohlaviami v zamestnaní a neplatenej práci v domácnosti.

Vedci vychádzali z dát, podľa ktorých v septembri 2021 ohlásilo na celom svete stratu zamestnania 26 percent žien oproti 20 percentám mužov. Výskumníci tiež registrovali nárast ohlásených prípadov násilia a zvýšil sa aj počet žien a dievčat, ktoré predčasne opustili vzdelávací systém. Štúdia analyzovala verejne dostupné súbory dát zo 193 krajín na základe prieskumov uskutočnených od marca 2020 do septembra 2021, ktoré sa týkali zdravia a celkového pocitu pohody počas pandémie.

 

"Ekonomické dopady postihli v niektorých krajinách ženy viac ako mužov, pretože sú obvykle zamestnané v odvetviach, ktoré sú viac zasiahnuté covidom. Sú nimi pohostinstvo alebo práca v domácnosti," povedala spoluautorka štúdie Luisa Florová. "Navyše rodovo podmienené spoločenské normy v mnohých krajinách prisudzujú povinnosti v domácnosti a starostlivosti o deti prednostne ženám a obmedzujú ich čas a možnosti zapojiť sa do platenej práce," vyhlásila výskumníčka.

Vzdelanie

Ženy uvádzali častejšie než muži, že sa vzdali plateného zamestnania, aby sa mohli starať o iné osoby, pričom rozdiel medzi pohlaviami sa v priebehu času prehlboval. Viac ako polovica všetkých respondentov ale povedala, že zaznamenala nárast neplatenej práce. Ženy a dievčatá po celom svete častejšie opúšťali vzdelávací systém ako muži a chlapci. Vedci zaznamenali najväčší rozdiel medzi pohlaviami v strednej a východnej Európe a v Strednej Ázii, kde prestalo študovať štyrikrát viac žien ako mužov.

Koronavírus ovplyvnil vývoj spoločnosti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images )

Celkovo 54 percent žien a 44 percent mužov uviedlo, že v ich komunite registrovali počas pandémie nárast násilia na základe pohlavia. "Táto štúdia poskytuje prvé komplexné globálne dôkazy o rozdieloch medzi pohlaviami v celom rade zdravotných, sociálnych a ekonomických ukazovateľov v priebehu pandémie," uviedla hlavná autorka štúdie Emmanuela Gakidouová. "Dôkazy naznačujú, že koronavírus skôr prehĺbil existujúce sociálne a ekonomické rozdiely, než aby vytvoril nové nerovnosti medzi ľuďmi," dodala výskumníčka.

Nutnosť odstrániť nerovnosti 

Spoločnosť sa podľa vedkyne nachádza v kľúčovom okamihu, keď musí začať investovať do posilnenia postavenia žien a dievčat, aby sa pokrok dosiahnutý v tejto oblasti nezastavil alebo dokonca nevrátil o niekoľko rokov naspäť. "Je potrebné prijať opatrenia nielen na zvrátenie súčasných rozdielov, ale aj na ďalšie odstránenie nerovností, ktoré existovali už pred začiatkom pandémie," vyjadrila sa na záver.

Viac o téme: WHOKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu