Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

TOTO ich nepoteší! Mladého Američana už nezaujíma Musk: Teraz sleduje každý pohyb lietadiel Putina aj ruských oligarchov

Ilustračný obrázok Zobraziť galériu (4)
Ilustračný obrázok (Zdroj: Twitter/ Russian Oligarch Jets, Jack Sweeney)

BRATISLAVA - Iba 19-ročný Jack Sweeney sa opäť dostal do hľadáčika médií po celom svete. Tie iba nedávno informovali o tom, že mladý Američan má netradičnú záľubu. Prostredníctvom verejne dostupných informácií sledoval súkromné lety lietadiel vplyvných ľudí vrátane Elona Muska a v prehľadnej forme takto informoval verejnosť o každom jeho pohybe. Nedávno však túto svoju kratochvíľu mierne upravil. V centre jeho pozornosti sú aktuálne totiž ruskí oligarchovia.

Študent informačných technológií na univerzita na americkej Floride sa dostal na pretras pred niekoľkými týždňami vďaka „konfliktu“ s aktuálne najbohatším mužom sveta Elonom Muskom. Miliardár a šéf Tesly si totiž túto „zábavku“ všimol a dalo by sa povedať, že nadšený z nej nebol. To, že má zrazu ktokoľvek ľahko prehľad o tom, kde sa práve nachádza, ho výrazne znepokojilo a mladému mužovi preto ponúkol 5-tisíc dolárov, aby s tým prestal. Sweeney vtedy boháčovi poslal dosť výsmešnú odpoveď.

Teraz však svoju pozornosť nasmeroval inam. Na sociálnej sieti Twitter totiž vytvoril nový účet s názvom Russian Oligarch Jets. Prostredníctvom neho informuje o polohách lietadiel a helikoptér niektorých ruských boháčov. "Ľudia ma na twitteri prosili, či by som sa nemohol pozrieť na lety ruských oligarchov potom, čo začala vojna na Ukrajine," uviedol pre Daily Mail.

Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu
Zobraziť galériu (4)
Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu  (Zdroj: TASR/Anthony Anex/Keystone via AP)

Podarilo sa mu vytvoriť špeciálny program, ktorý analyzuje verejné informácie z viacerých zdrojov, aby dokázal identifikovať pohyb jednotlivých lietadiel. Takto sleduje desiatky ruských boháčov – medzi nimi aj také mená, ako Roman Abramovič, priemyselný magnát Alexander Abramov či bývalý ruský vicepremiér Vladimir Potanin.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/Alexei Nikolsky/Sputnik/Kremlin Pool Photo via AP)

Sweeney tiež založil druhý účet s názvom Russian VIP & Putin Jets, ktorý sleduje lietadlá registrované na samotného Vladimira Putina a ďalšie ruské VIP osobnosti. Upozorňuje však, že informácie nemusia byť presné kvôli obmedzeným prístupom k údajom o letoch. „Hoci som schopný sledovať pohyby lietadiel, nie som schopný presne určiť, kto v lietadlách konkrétne cestuje a čo je dôvodom cesty,“ vysvetlil.

Viac o téme: SledovanieOligarchoviaSúkromné letyLietadlá helikoptéryJack Sweeney
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu