Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Drsné slová šéfky britskej diplomacie: Vojna na Ukrajine môže to trvať roky! Rusko má silné jednotky

Liz Trussová Zobraziť galériu (4)
Liz Trussová (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

LONDÝN – Rusko-ukrajinský konflikt by mohol trvať roky a svet musí byť pripravený na to, že sa Moskva "bude snažiť používať ešte horšie zbrane". Uviedla to v nedeľu britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorej vyjadrenia priniesli britské médiá a agentúra AFP.

"Obávam sa, že to bude dlhé, mohlo by to byť viacero rokov. Rusko má silné vojenské sily a my vieme, že Ukrajinci sú statoční, sú odhodlaní brániť svoju zvrchovanosť a územnú celistvosť a sú odhodlaní bojovať," povedala Trussová pre televíziu Sky News.

Šéf obrany o kroku Putina: Snáď mu nenapadne použiť jadrové zbrane! Je to šialené, bol by to svetový konflikt (Zdroj: Topky/Maarty)

Mierovým jednaniam nedôverujem

Trussová zdôraznila, že nedôveruje "takzvaným snahám" Ruska o rokovaní s Kyjevom. "Vieme, že Rusi počas celých diplomatických rozhovorov, ktoré sme viedli, klamali. Ak to Rusi myslia s rokovaniami vážne, musia stiahnuť svojich vojakov z Ukrajiny," povedala ministerka. "Nemôžu rokovať so zbraňou namierenou na hlavu Ukrajincov."

Šéfka britskej diplomacie tiež uviedla, že ruský vojenský útok na Ukrajinu "by mohol byť začiatkom konca" ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten podľa nej "robí strategickú chybu" aj vzhľadom na škody, ktoré ruskému hospodárstvu spôsobia západné sankcie. Vojna na Ukrajine spôsobí "ekonomické náklady" aj Spojenému kráľovstvu, doplnila Trussová s tým, že Briti budú chápať, "akú cenu by sme zaplatili, ak by sme sa Putinovi nepostavili teraz".

Viac o téme: RuskoUkrajinaVeľká BritániaVojna na UkrajineLiz Trussová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu