Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine: Škôlka, detská onkológia či bytovka... Rusi útočia na civilistov! Medzi obeťami sú aj deti

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Oleksandr Ratushniak)

KYJEV – Ukrajinské hlavné mesto Kyjev má za sebou ťažkú noc. Rusko totiž krátko po polnoci začalo s útokom, v okolí boli počuť výbuchy z bombardovania, sirény. Obyvatelia mesta mali prísny zákaz vychádzať von, aby sa ukrajinskej armáde podarilo odhaliť sabotérov. Boje o hlavné mesto si však so odniesli aj životy mnohých ľudí. Medzi nimi aj detí.

VIDEO V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut

V Kyjeve zneškodnili 15 sabotérov, ktorí sa dostali do civilných áut (Zdroj: FB/MIL.IN.UA)

Zahynulo sedemročné dievčatko

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali množstvo obetí, medzi nimi aj detí. Podľa ukrajinského guvernéra Dmitrija Živitskijho pri ostreľovaní mesta Okhtyrka v Sumskej oblasti zahynulo šesť ľudí, vrátane sedemročného dievčaťa.

Obeťou aj šesťročný chlapec

Boje, ktoré sa odohrávajú v ukrajinskej metropole Kyjev, si v sobotu večer vyžiadali život šesťročného chlapca a niekoľko zranených ukrajinských civilistov. V nedeľu o tom informovala televízia CNN, ktorá sa odvolala na miestne lekárske zdroje. Chlapec zahynul pri streľbe, ku ktorej došlo na západe Kyjeva. Lekár miestnej nemocnice uviedol, že medzi zranenými sú dvaja tínedžeri a traja dospelí.

Útok na detskú onkologickú nemocnicu

V Kyjeve však Rusi ešte v sobotu večer zaútočili aj na detskú onkologickú nemocnicu Ochmatdyt. Počas útoku zranili šiestich ľudí, medzi nimi aj deti. Jedno dieťa však na následky zranení zomrelo ešte pri prevoze do nemocnice. Ďalšie dieťa malo ťažké zranenia hlavy a končatín, muselo podstúpiť operáciu. Iné dieťa utrpelo ľahké poranenia prstov. Dvoch dospelých so stredne ťažkými zraneniami museli previezť do nemocnice. Podľa novinárky ukrajinskej televízie 1+1 došlo na mieste tiež k streleckému útoku na auto s civilistami.

Pri útoku na bytovku zomrela žena

Ďalšiu obeť hlásia z mesta Charkov, kde delostrelecká paľba v sobotu večer zasiahla deväťposchodový bytový dom, pričom prišla o život jedna žena. Záchranná služba podľa CNN uviedla, že budova bola značne poškodená. Do bezpečia sa podarilo evakuovať asi 80 ľudí, z ktorých väčšina sa ukrývala v suteréne budovy. 

 

#Харків: ворог підступно атакує житлові квартали, снаряд влучив у 9-типоверхівку, загинула жінка, рятувальники👩‍🚒...

Posted by ДСНС України on Saturday, February 26, 2022

Dvaja ľudia zahynuli v sobotu pri zásahu bytového domu v Kyjeve raketou. Informoval o tom portál britskej stanice BBC s odvolaním sa na ukrajinské úrady. Ukrajinská pohotovostná služba tiež uviedla, že vážne zranenia utrpelo pri zásahu raketou ďalších šesť ľudí.

Zasiahli aj sanitku 

V sobotu bola pri Chersone zasiahnutá sanitka, ktorá prevážala ťažko zranených do nemocnice. Vozidlo zhorelo, vodič sanitky zomrel. Podľa informácií denníka Kyiv Independent útok neprežil ešte jeden z pacientov. Rusi zaútočili aj na škôlku v meste Ochtyrka, odkiaľ hlásili niekoľko obetí, vrátane detí. „Útočia na škôlky, obývané oblasti i autobusy s deťmi. Za tieto zločiny sa ruské vedenie určite dočká vojenského súdu. Nepriateľ bude za zabitie našich detí potrestaný. Ukrajina mu to neodpustí,“ uviedol v sobotu ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

Útok na autobus

Počas ruského ostreľovania v oblasti Donbasu dnes zahynulo 19 civilistov, ďalších 73 ľudí bolo zranených. Podľa agentúry Interfax Ukrajina o tom informoval predstaviteľ oblastnej vojenskej a civilnej správy Pavlo Kyrylenko. Ruskí okupanti mali zostreliť autobus aj pri dedine Volochiv Jar v Charkovskej oblasti. Päť ľudí zahynulo a šesť bolo zranených. Informuje o tom portál Kyjev Indipendent.

Zatiaľ 240 civilných obetí, budú pribúdať

Medzičasom Organizácia Spojených národov oznámila, že zdokumentovala 240 civilných obetí invázie ruských jednotiek na Ukrajinu, pričom je 64 spomedzi nich sú obete na životoch. OSN priznala, že počty padlých sú v skutočnosti zrejme "podstatne vyššie", pretože stále zostáva veľa správ o obetiach, ktorých úmrtie ešte len musí byť potvrdené, informovala v nedeľu agentúra AP.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) súčasne upozornil, že poškodenie civilnej infraštruktúry počas ruskej invázie na Ukrajinu pripravilo státisíce ľudí o prístup k elektrine alebo vode a vytvorilo mapu "humanitárnych situácií" – väčšinou na severe, východe a juhu Ukrajiny. V správe OSN sa uvádza, že vnútorne vysídlených je na Ukrajine momentálne viac ako 160.000 ľudí a ďalších vyše 116.000 ich bolo nútených utiecť do susedných krajín.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyhlásil, že Moskva bombarduje  obytné oblasti na Ukrajine, keď sa jej vojenské sily snažia preniknúť hlbšie na územie krajiny. Informovali o tom agentúra AFP a stanica Sky News. "Uplynulá noc na Ukrajine bola brutálna, znova streľba, bombardovanie obytných oblastí, civilnej infraštruktúry," uviedol Zelenskyj vo videoodkaze zverejnenom na internete. Podľa jeho slov ruské sily útočia aj na oblasti, kde nie je žiadna vojenská infraštruktúra, a útočia na "všetko" vrátane sanitiek.

VIDEO Rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom sú neisté: Zelenskyj odmieta ísť do Bieloruska! Zvažuje aj Bratislavu

Rokovanie medzi Ukrajinou a Ruskom sú neisté: Zelenskyj odmieta ísť do Bieloruska! Zvažuje aj Bratislavu (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Viac o téme: ObeteArmádaRuskoUkrajinaObete na životochVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu