Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

ŠOKUJÚCA spoveď ruského vojaka: Putin nás oklamal! O vojne nepadlo ani slovo, nechceli sme zabíjať

(Zdroj: FB/Valeriy Zalushnyi, Антон Геращенко)

KYJEV – Vojna na Ukrajine prebieha už tretí deň a mnohí, či už bežní ľudia, alebo predstavitelia štátov, so zatajeným dychom sledujú, ako sa celý problém vyvinie. Agresiu, ktorú začalo Rusko, odsúdil takmer celý svet. Ukrajinská armáda údajne za dva dni bojov zabila 3500 ruských vojakov. Sociálnymi sieťami však koluje video ruského vojaka, ktorý hovorí, že im Putin klamal. Údajne o vojne nebola ani zmienka!

Ukrajinské ozbrojené sily spôsobili podľa vlastného vyjadrenia ruským jednotkám od začiatku invázie ťažké straty. Zabitých bolo 3500 ruských vojakov a zajatých ďalších 200, oznámila v sobotu ráno ukrajinská armáda. Okrem toho bolo zničených 14 ruských lietadiel, osem vrtuľníkov, 102 tankov a viac ako 530 ďalších vojenských vozidiel, uviedla armáda. Ťažké boje podľa nej prebiehajú v rôznych častiach krajiny. V oblastiach miest Sumy na severovýchode, Mariupol na juhu a Poltava na východe útočili ruské bojové lietadlá, pričom v Kyjeve boli terčom aj civilné ciele.

VIDEO Ulice druhého najväčšieho mesta Ukrajiny sú prázdne, Charkov je pritom ostreľovaný aj v noci

Ulice druhého najväčšieho mesta Ukrajiny sú prázdne, Charkov je pritom ostreľovaný aj v noci (Zdroj: Profimedia.sk)

Sociálnymi sieťami však v posledných hodinách koluje video a fotografia ruského vojaka, ktorý má obviazanú ruku. Podľa vrchného ukrajinského veliteľa Valerija Zaluchyniova ide o veliteľa 74. motostreleckej brigády Konstantina Buynicheva. Údajne jeho jednotka nevedela, že idú na Ukrajinu zabíjať a bude vojna. „Mysleli sme si, že sa vrátime domov. O invázii som sa dozvedel až v stredu. Nikto z nás si nemyslel, že budeme zabíjať. Nešli sme bojovať, iba sme zbierali informácie,“ povedal Buynichev. Po tom, ako narazili na ukrajinských vojakov, sa vzdali. Zajatí boli neďaleko mesta Černigov na severe krajiny, pri hraniciach s Bieloruskom. Práve Bielorusko je spojencom Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom mesiaca poslal na bielorusko-ukrajinské hranice zhruba 50-tisíc vojakov pod zámienkou cvičenia, pričom sa mali vrátiť domov ešte uplynulú nedeľu. To sa nestalo a Rusko následne v noci zo stredy na štvrtok zaútočilo na Ukrajinu, čím sa začala vojna.

Námestník ukrajinského ministra vnútra Anton Gerashchenko zverejnil aj ďalšie video mladého vojaka, ktorý tvrdí, že ich Putin oklamal. Vo videu je vidieť, že je zranený, pod okom má zaschnutú krv. "Celá prieskumná jednotka 74. ruskej motostreleckej brigády bola údajne zajatá neďaleko severného mesta Černihiv. Ďalší ruský vojak oklamaný Putinom. Veril tiež, že cesta na Ukrajinu je pokračovaním cvičení. Neexistuje vôbec žiadna motivácia bojovať proti Ukrajincom! Budeme brániť Kyjev, to znamená, že budeme brániť celú Ukrajinu!" napísal na sociálnej sieti. 

 

Viac o téme: VojaciVladimir PutinVojna na UkrajineZajatí ruskí vojaciOklamaní vojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu