Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Omikron už v Česku údajne kulminoval: Rušia sa obmedzenia počtu ľudí na hromadných akciách

Koronavírus v Česko
Koronavírus v Česko (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Aktuálna vlna covidovej epidémie v Česku, predstavovaná variantom omikron, je podľa riaditeľa Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS) Ladislava Dušeka za svojím vrcholom a ďalšia kulminácia nie je pravdepodobná.

Ukazovatele klesajú vo všetkých vekových kategóriách a do bezpečných čísel by sa ČR mala dostať v druhej polovici marca. Informuje o tom v stredu portál Novinky.cz. Dušek tradične vystúpil pred poslancami na rokovaní výboru pre zdravotníctvo. Okrem iného povedal, že vo všetkých vekových kategóriách teraz epidémia klesá a kulminácia sa skončila.

Podľa neho je v Česku stále približne 300.000 rizikových dôchodcov, ktorí nie sú očkovaní a nie sú ani chránení imunitou po prekonanom ochorení. Dušek tvrdí, že denne stále umiera zhruba 40 ľudí, ktorí sú pozitívni na covid. Či je u nich COVID-19 príčinou úmrtia, sa bude ešte len určovať. Ďalšia eskalácia epidémie a zahltenie nemocníc nie sú teraz pravdepodobné, uviedol Dušek. Podľa aktuálnych dát za uplynulých sedem dní pripadá v Česku na 100.000 obyvateľov 809 novo nakazených. Na bezpečné hodnoty, ktoré sú do 250, by sa Česko mohlo podľa Dušeka dostať v druhej polovici marca.

V utorok pribudlo v Česku 14.307 potvrdených prípadov nákazy. V nemocniciach je s covidom 3297 ľudí, pričom 222 z nich sa nachádza vo vážnom stave. Od začiatku pandémie ministerstvo zdravotníctva ČR eviduje v súvislosti s covidom 38.403 úmrtí.

Od marca sa rušia obmedzenia počtu ľudí na hromadných akciách

V Českej republike sa od 1. marca zrušia obmedzenia počtu osôb na hromadných akciách. Na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády to v stredu oznámil minister zdravotníctva Vlastimil Válek, informuje spravodajský portál Novinky.cz. "Od 1. marca nebudú obmedzenia počtu ľudí na hromadných akciách," oznámil minister.

Ďalšie uvoľňovane opatrení má v Česku nastať 13. marca: bude sa týkať nosenia respirátorov a povinného testovania na koronavírus. Válek povedal, že od tohto dňa budú respirátory naďalej povinné v mestskej verejnej doprave a v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach. Poznamenal však, že je možné, že nosenie respirátorov bude aj po tomto termíne stále nutné aj v iných priestoroch, ak sa na tom vláda zhodne s odborníkmi.

Vláda ČR tiež rozhodla, že od 13. marca sa skončí systém testovania v zdravotníckych a sociálnych službách. Od marca budú mať občania ČR nárok už len na jeden preventívny PCR test zdarma. Bezplatné zostanú naďalej testy na základe žiadanky od lekára či hygienickej stanice.

Viac o téme: OpatreniaČeskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu