Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Podľa prezidenta Litvy sú ruskí vojaci v Bielorusku hrozbou pre Pobaltie a Poľsko

Litovský prezident Gitanas Nauséda Zobraziť galériu (2)
Litovský prezident Gitanas Nauséda (Zdroj: SITA/Olivier Hoslet, Pool via AP)

VILNIUS - Rusko zhromaždilo v Bielorusku približne 45.000 svojich vojakov, ktorých prítomnosť je hrozbou pre pobaltské štáty a tiež Poľsko. Povedal to vo štvrtok litovský prezident Gitanas Nauséda, ktorého citovala agentúra Reuters.

Rusko-bieloruské vojenské cvičenia, ktoré sa konajú pri hraniciach Bieloruska s Ukrajinou, majú trvať do nedele. "Zhromaždili 45.000 vojakov, množstvo vojenskej techniky, vzdušné sily. Nedostávame pritom veľmi jasne formulované sľuby, že sa toto všetko stiahne nazad do Ruska, keď sa cvičenia skončia. Aj toto je jeden zo spôsobov, ako udržiavať napätie," povedal Nauséda po stretnutí lídrov krajín EÚ v Bruseli. Dodal, že takéto správanie "momentálne vytvára ďalšie hrozby pre pobaltské štáty a Poľsko".

Podľa prezidenta Litvy sú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File)

Pobaltské krajiny - Litva, Lotyšsko a Estónsko - sú rovnako ako aj Poľsko členmi EÚ i NATO, pripomína Reuters. NATO pred časom avizovalo, že svoju prítomnosť v pobaltských krajinách a Poľsku plánuje zvýšiť v prípade, že Rusko ponechá v Bielorusku vojakov aj po skončení zmienených cvičení. Napätie medzi Moskvou a Západom v posledných týždňoch narastá. Spojené štáty obviňujú Rusko, že pri svojich hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo až do 150.000 vojakov, a to z dôvodu potenciálne pripravovanej invázie. Moskva tieto tvrdenia popiera a naopak obviňuje Západ z hystérie.

Poľsko posilní ochranu svojej hranice s ruskou Kaliningradskou oblasťou

Divízia pohraničnej stráže Varmsko-mazurského vojvodstva v Poľsku začala prípravné práce súvisiace s výstavbou elektronickej bariéry na poľsko-ruskej hranici, kde bude nainštalovaný systém senzorov a kamier. Podľa agenntúry PAP o tom informoval hovorca rezortu Miroslaw Aleksandrowicz. Vysvetlil, že ide o súčasť programu modernizácie Pohraničnej stráže na roky 2022–25. V jeho rámci plánuje pohraničná stráž vybudovať elektronickú bariéru na celej pozemnej vonkajšej hranici EÚ, teda s Ruskom, Bieloruskom a Ukrajinou. Poľsko hraničí s Kaliningradskou oblasťou Ruska. Dĺžka pozemného úseku hranice je 203,3 kilometra.

Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz podľa spravodajského webu Wiadomości uviedol, že posilnenie ochrany hranice je zakotvené v koncepcii rozvoja pohraničnej stráže. "Chceme, aby sa naše hranice ešte viac posilnili veľmi moderným spôsobom," dodal. Šéf tlačovej služby vlády Kaliningradskej oblasti Dmitrij Lyskov pre agentúru RIA Novosti uviedol, že na rusko-poľskej hranici – zo strany Ruska – už plot je. Potvrdil, že poľská strana ho plánuje postaviť, pričom zdôraznil, že ide o plot, nie o múr.

Poľsko začalo v januári na svojej hranici s Bieloruskom stavať múr, aby zabránilo prieniku ilegálnych migrantov. Tento múr v dĺžke 186 kilometrov bude mať výšku viac ako päť metrov a dokončený má byť v júni. Podobný "protimigračný" plot sa rozhodla postaviť aj Litva. Podľa Aleksandrowicza je na poľsko-ruskej hranici v súčasnosti sústava šiestich pozorovacích veží, ktoré sa nachádzajú od Braniewa na západe hranice po Dubenink na východe. Pohraničná stráž má k dispozícii aj pozorovacie vozidlá, termovízne kamery, denné a nočné sledovacie kamery. Na danom úseku štátnej hranice slúži asi 1300 príslušníkov.

Viac o téme: VojaciHrozbaRuskoBieloruskoLitva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu