Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V Kanade plánovali útok na policajtov! Odhalili hrozivé pozadie Konvoja slobody

Protesty v Kanade
Protesty v Kanade (Zdroj: SITA/Nicole Osborne/The Canadian Press via AP)

OTTAWA/COUTTS - Minister pre verejnú bezpečnosť Kanady sa vyjadril, že bezpečnostným zložkám sa podarilo zatknúť extrémistov, ktorí boli obvinení z plánovaného útoku na policajtov v kanadskom pohraničnom meste Coutts.

Kanadský minister pre verejnú bezpečnosť Marco Mendicino varoval pred väzbami medzi demonštrantmi, ktorí okupujú hlavné mesto Ottawu, a skupinou krajne pravicových extrémistov, uvádza britský The Guardian. Tých začiatkom tohto týždňa obvinili v pohraničnom meste Coutts v provincii Alberta z údajného plánovaného útoku na policajné zložky. "Niekoľko demonštrantov v Coutts má silné väzby na krajne pravicovú extrémnu organizáciu, ktorá operuje v Ottawe," povedal v stredu novinárom Mendicino. K zatknutiu došlo v pondelok, kedy sa polícii podarilo odstrániť jednu z blokád Konvoja slobody. 

Polícia zaistila desiatky zbraní, sklad munície a nepriestrelnú vestu. Štyria zo zatknutých mužov sú obvinení z plánovaného útoku na dôstojníkov kráľovskej kanadskej polície. Ministrove vyjadrenia pravdepodobne ešte viac podnietia obavy, že extrémistické prvky sú prítomné v celonárodnom záplave nepokojov, ktoré sa začali ako protest proti covidovým opatreniam, ale zahrnuli aj ďalšie sťažností proti vláde. Mendicino uviedol, že tu "hovoríme o skupine, ktorá je organizovaná, dobre informovaná a vedená extrémistickou ideológiou". 

Zábery po akcii v Coutts ukazujú, že niektoré zo zbraní niesli vlajku s bielym pásom, ktorý prechádzal cez čierne pozadie. Podľa členov organizácie Anti-Hate Canada je symbolom vlajka vymyslenej krajiny Diagolon, pričom emblém neofašistického hnutia má rovnaký názov. Skupina nebola spájaná so žiadnym násilím, ale odborníci tvrdia, že séria protestov, na ktorých jej členovia pózovali so strelnými zbraňami, naznačuje, že sa z nej stáva ozbrojená skupina.

Vodcom skupiny má byť prominentný krajne pravicový aktivista Jeremy MacKenzie, vojnový veterán z Afganistanu, ktorý slúžil ako vojak kanadských ozbrojených síl. Minulý rok vyvolal pobúrenie po tom, ako vyhlásil: "Poďme na Parliament Hill a spáľme ho!" MacKenzieho zatkli koncom januára za obvinenia z nelegálneho držania zbraní v jeho rodnom Novom Škótsku. Napokon ho však prepustili. Odsudzoval štát so slovami, že "všetky moje legálne nadobudnuté strelné zbrane sú teraz vo vlastníctve štátu".

 

Jeremy Mackenzie another white supremacist who took part in the convoy in Ottawa and met with Maxime Bernier while...

Posted by Josiah Liesemer on Sunday, February 13, 2022

Krátko po svojom prepustení zamieril MacKenzie do Ottawy, kde kamióny blokujú centrum mesta už niekoľko týždňov. Nič nenasvedčuje tomu, že by bol nejako zapletený do plánovaného útoku v Coutts. Polícia v Ottawe sa obáva, že demonštranti môžu vlastniť strelné zbrane a zdá sa, že niektoré zložky hnutia považujú okupáciu za možný spúšťač nepokojov. Vodca krajne pravicovej a antisemitskej skupiny Canada First nedávno varoval, že "Trudeau nemôže zastaviť to, čo je nevyhnutné".

Viac o téme: ExtrémizmusDemonštrácieKanadaOttawaCoutts
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu