Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Biden a Johnson sa zhovárali o Ukrajine: Západ musí ostať jednotný, tohto sa Európa musí zbaviť

Americký prezident Joe Biden (vľavo) sa rozpráva s britským premiérom Borisom Johnsonom
Americký prezident Joe Biden (vľavo) sa rozpráva s britským premiérom Borisom Johnsonom (Zdroj: TASR/Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Britský premiér Boris Johnson a americký prezident Joe Biden sa počas pondelkového telefonátu zhodli na tom, že stále existuje "kľúčový časový úsek pre diplomaciu a pre odstúpenie Ruska od hrozieb voči Ukrajine". Informácie pochádzajú z tlačovej správy zverejnenej na oficiálnej webovej stránke britskej vlády.

Podľa tlačového odboru kancelárie britského premiéra si Johnson s Bidenom vymenili informácie týkajúce sa svojich "nedávnych rozhovorov s ďalšími svetovými lídrami".

"Zhodli sa, že západní spojenci musia ostať jednotní tvárou v tvár ruským hrozbám, a to vrátane zavedenia vážneho balíka sankcií, ak bude ruská agresia eskalovať," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie britského premiéra.

Johnson s Bidenom tiež "zdôraznili, že ďalší vpád na Ukrajinu by pre Rusko vyústil do zdĺhavej krízy", ktorá by mala ďalekosiahle následky nielen pre Rusko, ale i pre svet.

Závislosť od ruského plynu

Obaja lídri okrem toho "znova apelovali na potrebu toho, aby Európska únia znížila mieru svojej závislosti na ruskom zemnom plyne". Podľa Bidena s Johnsonom by práve tento krok "viac ako čokoľvek iné zasiahol srdce ruských strategických záujmov".

Britský premiér a americký prezident sa tiež dohodli, že budú ďalej v kontakte. Johnson pritom už skôr v pondelok varoval, že kríza na ukrajinských hraniciach, kde Moskva zhromaždila vyše 100.000 vojakov, je "veľmi, veľmi nebezpečná", a ruského prezidenta Vladimira Putina vyzval, aby ustúpil "z okraja priepasti".

Viac o téme: USAUkrajinaVeľká BritániaBoris JohnsonJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu