Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Veľvyslanec vyvolal obrovskú kritiku: Ukrajina by sa mohla zriecť členstva v NATO

Vadym Prystajko Zobraziť galériu (3)
Vadym Prystajko (Zdroj: TASR/AP Photo/Gregorio Borgia)

LONDÝN - Ukrajina by mohla upustiť od svojej snahy stať sa členom NATO, aby sa vyhla vojne s Ruskom. V rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC to pripustil ukrajinský veľvyslanec Vadym Prystajko v Británii.

BBC poznamenala, že by takýto krok znamenal veľký ústupok Moskve v reakcii na súčasné hromadenie ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach. Prystajko pre BBC povedal, že Ukrajina je ochotná byť "flexibilná", pokiaľ ide o jej cieľ stať sa členom Severoatlantickej aliancie.

"Mohli by sme - najmä keď sme takto ohrozovaní, vydieraní a tlačení do toho," povedal Vadym Prystajko na otázku, či by Kyjev mohol zmeniť svoj postoj k členstvu v NATO. Veľvyslanec zároveň zdôraznil, že vstup Ukrajiny do NATO bezpečnostnú situáciu Ruska výrazne nezmení. Pripomenul, že "Rusko už je obkľúčené krajinami NATO" a poukázal na to, že členmi aliancie sú už Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko i Turecko.       

Vyjadril názor, že Moskve sa oveľa viac nepáči, že sa z Ukrajiny môže stať "niečo iné ako Rusko" a že potom aj Rusi budú chcieť zmeniť smerovanie svojej krajiny. "Toto (vstup Ukrajiny do NATO) je nebezpečenstvom nie pre ľudí v Rusku, nie pre územie Ruska, ale pre špecifický režim, ktorý práve teraz majú," vyhlásil ukrajinský veľvyslanec. 

Ukrajina má prísľub z roku 2008

Ukrajina nie je členom NATO, ale z roku 2008 má prísľub, že sa tak stane, čo bude znamenať, že aliancia sa dostane k hraniciam Ruska. Putin tvrdí, že posilňovanie vzťahov Ukrajiny s alianciou by z nej mohli urobiť "odpaľovaciu rampu pre rakety NATO namierené na Rusko". Hovorí, že Rusko musí v tomto smere stanoviť jasné "červené čiary". 

Vadym Prystajko
Zobraziť galériu (3)
Vadym Prystajko  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Rusko v posledných týždňoch presunulo do blízkosti Ukrajiny viac ako 100.000 vojakov a ťažké zbrane, čo u Spojených štátov a ich spojencov v NATO vyvoláva obavy, že by mohla nastať bezprostredná invázia.

Rusi popierajú, že plánujú útok

Moskva však popiera, že by plánovala útok, i keď v blízkosti hraníc s Ukrajinou organizuje spoločné vojenské cvičenia s Bieloruskom. Súčasne Rusko sformulovalo písomnú požiadavku, aby sa aliancia NATO vzdala akejkoľvek ďalšej expanzie na východ vrátane prijatia Ukrajiny za člena. Členovia NATO túto požiadavku Moskvy odmietli.

Americký prezident Joe Biden hovoril v nedeľu so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským a súhlasil s pokračovaním diplomatického úsilia v snahe vyriešiť krízu na východe Európy, uviedol Biely dom. 

Scholz žiada od Moskvy okamžité znaky deeskalácie

Nemecký kancelár Olaf Scholz tesne pred odletom na Ukrajinu vyzval v pondelok Rusko, aby  eskaláciu napätia s Ukrajinou začalo okamžite znižovať. Scholz na svojom oficiálnom účte na Twitteri varoval, že akákoľvek "ďalšia vojenská agresia" by mala pre Moskvu závažné následky. 

"Od Moskvy naliehavo očakávame okamžité znaky deeskalácie. Ďalšia vojenská agresia by mala pre Rusko veľmi závažné následky. V tom sa s našimi spojencami jednoznačne zhodneme," uviedol Scholz na sociálnej sieti. "Zažívame veľmi, veľmi vážne ohrozenie mieru v Európe," dodal. "Dnes v Kyjeve a zajtra v Moskve budem pokračovať v našich rozhovoroch týkajúcich sa veľmi vážnej situácie na ukrajinských hraniciach. V Kyjeve bude pre mňa dôležité vyjadriť Ukrajine našu pretrvávajúcu solidaritu a podporu," zdôraznil.

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (3)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Ešte v nedeľu Scholz vyhlásil, že Rusko bude v prípade invázie na Ukrajinu "okamžite" čeliť sankciám zo strany západných spojencov. "V prípade vojenskej agresie proti Ukrajine, ktorá ohrozí jej územnú celistvosť a zvrchovanosť, to povedie k tvrdým sankciám, ktoré sme starostlivo pripravili a môžeme ich spolu s našimi spojencami v NATO a Európe okamžite uviesť do platnosti," povedal Scholz.

Po pondelkovom stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve sa Scholz plánuje ešte večer vrátiť do Berlína. V utorok ráno odcestuje do Moskvy, kde ho prijme ruský prezident Vladimir Putin.

Nykyforov: Smerovanie do NATO a EÚ je "absolútnou prioritou" Ukrajiny 

Ministerstvo zahraničných vecí v Kyjeve označilo za vytrhnuté z kontextu slová ukrajinského veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka, ktorý naznačil, že Ukrajina by sa mohla vzdať snáh o vstup do NATO. V rozhovore pre agentúru UNIAN to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko. Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Sergij Nykyforov, zároveň deklaroval, že "severoatlantický a proeurópsky kurz zostáva absolútnou prioritou" Ukrajiny.

Zároveň zdôraznil, že Ukrajina je "samozrejme, v záujme mieru a ochrany životov našich občanov (...) pripravená vstúpiť do akéhokoľvek formátu dialógov s krajinami i s medzinárodnými organizáciami". Nikolenko pripomenul, že Prystajko v rozhovore poukázal na to, že perspektíva členstva Ukrajiny v NATO je zakotvená v jej ústave, ale Ukrajina ešte nie je členom NATO ani žiadnej inej bezpečnostnej aliancie.

"Preto je pre našu krajinu kľúčovou otázka bezpečnostných záruk," konštatoval, pričom dodal, že "najlepšou takouto zárukou by bolo nepochybne okamžité prijatie Ukrajiny do NATO". Súčasne však upozornil, že "hrozby pre Ukrajinu existujú tu a teraz", takže nájsť odpoveď na otázku bezpečnostných záruk je "zásadná a naliehavá úloha". Dodal, že "zároveň nemožno prijať žiadne riešenie, ktoré by bolo v rozpore s ústavou Ukrajiny".

Hovorca ukrajinského prezidenta sa podľa svojich slov pre UNIAN domnieva, že veľvyslanec Prystajko by mal vysvetliť svoj výrok, že Ukrajina by v záujme zachovania mieru mohla upustiť od snáh stať sa členom NATO. "Pán veľvyslanec použil slovo 'flexibilita'. Myslím si, že by stálo za to dať mu príležitosť vysvetliť, čo presne mal na mysli pred tým, ako sa začnú vyvodzovať nejaké závery," uviedol Nykyforov.

Zároveň zdôraznil, že bez ohľadu na vysvetlenie veľvyslanca "severoatlantický a proeurópsky kurz zostáva absolútnou prioritou" Ukrajiny. "Tento kurz je nielen zakotvený v ústave, ale má plný súhlas vedenia krajiny a spoločnosti," zdôraznil tlačový tajomník prezidenta Zelenského.

Obaja hovorcovia reagovali na vyjadrenia ukrajinského veľvyslanca v Británii Vadyma Prystajka, ktorý v rozhovore pre BBC Radio 5 Live naznačil, že Ukrajina by sa mohla vzdať vstupu do NATO, ak ju k tomu okolnosti prinútia. Na otázku moderátora, či by Ukrajina mohla zvážiť odmietnutie vstupu do NATO, Prystajko odpovedal: "Mohli by sme." 

Podľa neho "vzhľadom na hrozbu, ktorá existuje", by Ukrajina mohla byť k takémuto kroku okolnosťami prinútená. Súčasne dodal, že cieľ dosiahnuť členstvo Ukrajiny v NATO a EÚ je zakotvené v ukrajinskej ústave.  

Viac o téme: RuskoNATOUkrajinaVadym Prystajko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu