Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Obavy z možnej ruskej invázie: Austrália sa rozhodla pre evakuáciu veľvyslanectva v Kyjeve

Napätie na Ukrajine
Napätie na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

KYJEV - Austrálska vláda pre rastúce obavy z možnej ruskej invázie dočasne prerušila činnosť svojho veľvyslanectva v Kyjeve a svoju diplomatickú misiu presunie na západ Ukrajiny do mesta Ľvov. Informuje o tom agentúra DPA.

"Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu spôsobenú hromadením ruských jednotiek na hraniciach s Ukrajinou, vláda nariadila odchod personálu austrálskeho veľvyslanectva v Kyjeve a dočasne pozastavila jeho činnosť," uviedla austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová.  

Austrália v sobotu vyzvala svojich občanov, aby bezodkladne  opustili Ukrajinu. K tomu kroku pristúpili už aj Spojené štáty, Británia, Nemecko, Holandsko, Španielsko, Lotyšsko, Estónsko, Japonsko, Nový Zéland alebo Kuvajt. Rezort slovenskej diplomacie rozhodol o stiahnutí rodinných príslušníkov vyslaných zamestnancov na Zastupiteľskom úrade SR v Kyjeve a Generálnom konzuláte SR v Užhorode.

Invázia údajne môže začať kedykoľvek

Spojené štáty vyzvali na odchod z tejto krajiny aj svojich zamestnancov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Varovanie vydané minulý týždeň pre občanov USA sa vzťahuje aj na zamestnancov OBSE, uviedol v sobotu hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. OBSE pôvodne neuviedla, či bude pokračovať jej pozorovateľská misia na východe Ukrajine. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj zdroj v nedeľu informovala, že americký personál misie OBSE sa sťahuje z Doneckej oblasti. OBSE zatiaľ túto informáciu nekomentovala.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varovali, že ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj pred koncom zimných olympijskych hier, ktoré sa v súčasnosti konajú v Pekingu a končia 20. februára. Separatistickú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR), ktoré sa nachádzajú vo východoukrajinskom regióne Donbas, neuznáva žiadny člen OSN. Títo separatisti, podporovaní Ruskom, vedú s Kyjevom konflikt, ktorý si od roku 2014 vyžiadal vyše 13.000 životov. Osobitná monitorovacia misie OBSE na Ukrajine je so zhruba 1300 členmi najväčšou misiou tejto organizácie.

Viac o téme: VeľvyslanectvoAustráliaUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu