Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tisíce ľudí sa zišli v centre Kyjeva, aby ukázali, že sú zjednotení

Pochod Ukrajincov v centre Kyjeva Zobraziť galériu (4)
Pochod Ukrajincov v centre Kyjeva (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Niekoľko tisíc občanov Ukrajiny sa zišlo v sobotu v Kyjeve, aby ukázali svoju jednotu v čase, keď narastajú obavy z hroziacej ruskej invázie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Občania Ukrajiny pochodovali v centre Kyjeva, pričom mnohí niesli ukrajinskú vlajku a skandovali slová "Sláva Ukrajine". Mnohí mali pri sebe aj plagáty, na ktorých stálo napríklad "Ukrajinci odolajú" alebo "Útočníci musia zomrieť". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu uviedol, že ruský útok môže prísť kedykoľvek. Zároveň však kritizoval nadmerné množstvo informácií o veľkej hroziacej vojne, ktoré sa v súčasnosti často objavujú.

Tisíce ľudí sa zišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Najlepším priateľom nášho nepriateľa je panika v našej krajine a všetky tieto informácie len vyvolávajú paniku a nepomáhajú nám... Zatiaľ na Ukrajine nie vojna v plnom rozsahu," uviedol Zelenskyj. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov a náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj vo svojich vyhláseniach v sobotu uviedli, že ukrajinská armáda je pripravená odolať nepriateľovi, ktorému nedovolí obsadiť Kyjev, Odesu, Charkov, ani žiadne iné ukrajinské mesto.

Tisíce ľudí sa zišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

"Posilnili sme obranu Kyjeva. Prešli sme si vojnou aj náležitou prípravou, preto sme pripravení privítať nepriateľov nie s kvetmi, ale so Stingermi, Javelinmi a s NLAW. Vitajte v pekle," uviedol Zalužnyj, pričom odkazoval na zbrane, ktoré Kyjevu poskytli niektoré západné krajiny. Ukrajinská spravodajská služba i armáda uvádzajú, že majú situáciu na hraniciach pod kontrolou a že Kyjev koordinuje svoje kroky so svojimi spojencami, uvádza Reuters.

Tisíce ľudí sa zišli
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken i poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan varovali, že ruská invázia na Ukrajinu môže začať kedykoľvek, a to aj pred koncom zimných olympijskych hier, ktoré sa v súčasnosti konajú v Pekingu a končia 20. februára.

Viac o téme: NapätieRuskoUkrajinaKyjev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu