Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pápež sa vyjadril k prípadnej vojne na Ukrajine: Bolo by to šialenstvo, podporuje rozhovory

Pápež František
Pápež František (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

VATIKÁN - Pápež František v stredu vyhlásil, že vojna na Ukrajine by bola "šialenstvom", a dúfa, že napätie medzi týmto štátom a Ruskom sa vďaka mnohostrannému dialógu prekoná. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

František sa na stredajšej generálnej audiencii poďakoval tým ľuďom, ktorí sa 26. januára zúčastnili na ním vyhlásenom medzinárodnom dni modlitieb za mier na Ukrajine. "Pokračujme v prosbách Boha o mier, aby sa napätie a hrozby vojny prekonali serióznym dialógom a rozhovormi v rámci normandského formátu, ktoré môžu prispieť k tomuto cieľu," povedal. Myslel tým rokovania za účasti Ruska a Ukrajiny, sprostredkované a podporované Nemeckom a Francúzskom.

Vojna je šialenstvo

"A nezabúdajme. Vojna je šialenstvo," dodal pápež. Rusko zhromaždilo pri hraniciach Ukrajiny vyše 100.000 vojakov, ale popiera obvinenia Západu, že na susednú krajinu plánuje útok. Ukrajinci sú zväčša pravoslávni kresťania, ale v ich vlasti žijú aj gréckokatolíci – osobitná vetva katolíckej cirkvi, ktorá praktizuje východnú liturgiu podobnú pravosláviu a zároveň hlási vernosť pápežovi v Ríme.

Najvyšší predstaviteľ tejto ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, metropolita Sviatoslav Ševčuk, pozval v utorok Františka na návštevu. Podľa neho by bola návšteva pápeža obrovským gestom, ktorý by mohol priniesť mier.

Viac o téme: PápežVojnaŠialenstvoUkrajinaFrantišek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu