Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Tieto štáty v Európe prestali bojovať s pandémiou: Zrušili opatrenia, ako na tom sú?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Európe sa už päť krajín rozhodlo zrušiť všetky opatrenia a pokúsia sa žiť s covidom. Niekde sa hovorí o vysokej zaočkovanosti, kde sa už odborníci neobávajú nejakého rapídneho prírastku prípadov. V iných štátoch zas panujú názory, že vrchol variantu omikron majú už za sebou.

Piatimi európskymi krajinami, ktoré sa rozhodli zrušiť obmedzenia a vrátiť sa do bežného života spred dvoch rokov, sú Anglicko, Írsko, Švédsko, Nórsko a Dánsko. Ide o región na severe a severozápade Európy v oblasti Baltického mora. Český portál Novinky.cz sa rozhodol priblížiť aktuálnu situáciu vo všetkých z nich. 

Anglicko 

Kontroly prostredníctvom covid preukazu sa zrušili. Podniky sú otvorené. Nosenie rúška je na dobrovoľnej báze, ale do obchodných reťazcov Tesco, Lidl a John Lewis vás bez nich nepustia. Platí to napríklad aj pre londýnske metro. Minister zdravotníctva Sajid Javid pristúpil k uvoľneniu opatrení vďaka vysokej miere zaočkovanosti a porozumeniu spoločnosti pri liečbe covidu. Uvoľňovanie však nemusí byť rovnaké na celých britských ostrovoch; Škótsko, Wales a Severné Írsko o opatreniach rozhodujú samy. Prísne opatrenia pre cestujúcich sa takisto zmiernia. Neočkované osoby budú musieť podstúpiť PCR test pred odletom aj po prílete. Karanténa sa im ruší. Očkovaní budú môcť cestovať bez obmedzení. Niektoré britské školy ešte vyžadujú od svojich žiakov nosenie rúšok. 

KORONAVÍRUS Tieto štáty v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Írsko

Krajina zrušila viaceré opatrenia už 22. januára. Bary a reštaurácie sú otvorené podľa požiadaviek majiteľov. Podobne ako v Anglicku, ani tu sa nekontroluje covid preukaz. Infikovaných je stále menej a ubúda aj hospitalizácií v nemocniciach. Mnoho ľudí však pochybuje o tom, že sa život vráti už do normálu. Obávajú sa možného ďalšieho variantu, ktorý by situáciu vrátil o krok späť. 

Nórsko

V tomto severoeurópskom štáte síce pozitívne prípady neubúdajú, ale k rozvoľňovaniu sa politici rozhodli preto, že v nemocniciach ich končí čoraz menej. "Vakcíny nás dobre ochraňujú. Mnohé opatrenia sa môžu zmierniť, aj keď chorých naďalej pribúda," vyjadril sa premiér Nórska Jonas Gahr Stoere. Bary a reštaurácie opäť podávajú alkohol po jedenástej hodine večer. Premiér odporúča nosenie rúšok a metrové rozostupy na miestach s väčšou koncentráciou ľudí. Nóri evidujú 75-percentnú zaočkovanosť dvomi dávkami, viac ako polovica obyvateľstva podstúpila aj tretiu dávku. 

Pandémia koronavírusu
Zobraziť galériu (3)
Pandémia koronavírusu  (Zdroj: SITA/Attila Balazs/MTI via AP/Laszlo Balogh)

Dánsko

Pri vstupu do podniku už nie je potrebný covid pas. Na rozdiel od ostatných spomenutých štátov sa v Dánsku zrušilo nosenie rúšok úplne všade. Platí to aj napriek tomu, že Dánsko má najväčšie počty  infikovaných spomedzi týchto piatich krajín. Na druhej strane má ale viac zaočkovaných obyvateľov ako Nórsko (81 percent) a 62 percent ľudí už dostalo tretiu dávku vakcíny. 

Švédsko

Krajina pristúpila k zrušeniu všetkých opatrení až po prekonaní vlny omikronu. Od dnešného dňa sa ruší obmedzená kapacita divákov na športových a kultúrnych podujatiach. Rovnako to platí aj pre počet hostí v reštauráciách pri jednom stole. Uvoľnenie opatrení privítal okrem premiérky aj hlavný hygienik Anders Tegnell. Odvolával sa na kombináciu posilnenej imunity s menej závažným priebehom covidu. 

Viac o téme: OpatreniaPandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu