Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Návšteva Macrona v Rusku priniesla určité zmiernenie napätia, ale nie zázrak: Išlo o dôležitý krok

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus, Pool)

WASHINGTON - Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Rusku priniesla "určité zmiernenie napätia" v kríze medzi Západom a Moskvou okolo Ukrajiny, ale nie "zázrak", vyhlásil v utorok šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

"Pokiaľ sú ľudia ochotní sadnúť si za stôl a rozprávať sa, myslím si, že je nádej neísť do vojenskej konfrontácie," povedal Borrell novinárom na konci svojej návštevy vo Washingtone. V tomto zmysle bolo Macronovo pondelkové stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom "pozitívnym signálom" a "dobrou iniciatívou", dodal Borrell. "Myslím si, že išlo o krok uvoľňujúci medzinárodné napätie," zdôraznil šéf diplomacie EÚ.

Moskva odmieta, že má v pláne vpád na Ukrajinu

Rusko zhromaždilo pri svojej hranici s Ukrajinou vyše 100.000 vojakov, čo vyvolalo obvinenia Spojených štátov a európskych krajín, že Moskva sa pripravuje na inváziu. Moskva odmieta, že má v pláne vpád na Ukrajinu, a žiada od USA a NATO rozsiahle bezpečnostné záruky – napríklad to, aby sa vojenská aliancia už nerozširovala smerom na východ. V súčasnosti prebiehajú intenzívne diplomatické aktivity na odvrátenie vojny. Borrell predtým označil situáciu v Európe za najnebezpečnejšiu od skončenia studenej vojny.

Zo strany Ruska nevidieť žiadne náznaky zmierňovania krízy

Povedal, že po stretnutí Macrona s Putinom videl "konkrétne" riešenia krízy a od ruského lídra dostal ubezpečenia, že už nenastane ďalšie vyostrovanie. Napriek pocitom optimizmu Borrell vyhlásil, že problém "ešte nie je vyriešený". "Návšteva prezidenta Macrona v Moskve bola dôležitá, ale nepriniesla zázrak," uviedol Borrell a doplnil, že zo strany Ruska nevidieť žiadne náznaky zmierňovania krízy.

Vyvíjajú tlak na Ukrajinu

Pre ruských predstaviteľov nie je najdôležitejšia Ukrajina, ale "nová bezpečnostná architektúra v Európe", povedal Borrell s tým, že "o túto architektúru bojujú". "Vyvíjajú tlak na Ukrajinu, aby dosiahli rokovania o niečom, čo je pre nich dôležité – o rozširovaní NATO a bezpečnostných obavách, ktoré majú," vysvetlil Borrell.

Viac o téme: NapätieRuskoFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu